Dieta anty-cukrzycowa

()

Istniej膮 schorzenia, kt贸re zmuszaj膮 cz艂owieka do eliminacji z po偶ywienia niekt贸rych sk艂adnik贸w. Przyk艂adami mog膮 by膰 osoby uczulone na gluten, kt贸re musz膮 wykluczy膰 z codziennego 偶ywienia ten sk艂adnik. W podobnej sytuacji postawieni s膮 cukrzycy. Dieta anty-cukrzycowa powinna by膰 jak najbardziej zbli偶ona do diety osoby zdrowej. Modyfikacja polega na wyeliminowaniu, a przynajmniej zminimalizowaniu spo偶ywania w臋glowodan贸w 艂atwo przyswajalnych.Nale偶y wi臋c ograniczy膰 jedzenie s艂odyczy oraz wszelkich produkt贸w zawieraj膮cych du偶e ilo艣ci cukr贸w.

Wa偶ne jest tak偶e ograniczenie ilo艣ci t艂uszcz贸w w diecie.Wskazane jest natomiast przygotowywanie takich posi艂k贸w, kt贸re zawieraj膮 du偶e ilo艣ci bia艂ka. W 偶ywieniu os贸b chorych na cukrzyc臋, jak i ka偶dej osoby cierpi膮cej na jakiekolwiek schorzenie wymagaj膮ce doboru specjalistycznej diety, istotna jest dok艂adna kontrola ilo艣ci i jako艣ci pokarm贸w. Istotne jest tak偶e rozs膮dne roz艂o偶enie jedzenie na ca艂y dzie艅. Cukrzycy powinni si臋 stosowa膰 do regu艂y 鈥 ma艂o i cz臋sto. Pod 偶adnym pozorem nie wolno im si臋 przejada膰 czy ob偶era膰.

Osobom dotkni臋tym cukrzycom polecamy spo偶ywanie:
ciemnego pieczywa, mo偶e by膰 to pe艂noziarnisty lub razowy chleb
przetwory mleczne z nisk膮 zawarto艣ci膮 t艂uszczu, czyli lekkie jogurty, kefiry i chude sery
chude mi臋so, dr贸b i ryby, nale偶y jednak unika膰 sma偶onych potraw
olej rzepakowy, sojowy, s艂onecznikowy, oliwa, mas艂a ro艣linne, wysokogatunkowa margaryna,
Cukrzycy powinni si臋 wystrzega膰:
picia t艂ustego mleka
偶贸艂tego i topionego sera
偶贸艂tek jaj
t艂ustego mi臋sa
smalcu, s艂oniny
cukru i wszystkich produkt贸w zawieraj膮cych du偶膮 ilo艣膰 cukru

Zalecamy zwr贸ci膰 uwag臋 tak偶e na napoje. W butelkach kolorowych gazowanych napoj贸w kryje si臋 mn贸stwo cukru. Uwaga! Niekt贸re soki owocowe r贸wnie偶 zawieraj膮 spore ilo艣ci cukru. Warto poszukiwa膰 na p贸艂kach sklepowych produkt贸w light. Wsp贸艂czesna technologia pozwala na produkcj臋 takich produkt贸w, kt贸re pomimo braku cukru nie trac膮 na walorach smakowych.

Warto tak偶e wybra膰 si臋 do sklep贸w ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮. Ekologiczne jedzenie produkowane jest bez u偶ycia sztucznych sk艂adnik贸w. Jest lekkie i po偶ywne zarazem, a do tego doskonale smakuje. To w艂a艣nie w takich sklepach ludzie chorzy na cukrzyc臋 mog膮 zaopatrzy膰 si臋 w s艂odycze, kt贸re paradoksalnie nie zawieraj膮 cukru, a do tego s膮 bardzo zdrowe, wyprodukowane ze zb贸偶 i owoc贸w.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Dieta bezglutenowa

Poprzedni wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 ksi膮偶k臋.

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.