Dieta anty-cukrzycowa

()

Istnieją schorzenia, które zmuszają człowieka do eliminacji z pożywienia niektórych składników. Przykładami mogą być osoby uczulone na gluten, które muszą wykluczyć z codziennego żywienia ten składnik. W podobnej sytuacji postawieni są cukrzycy. Dieta anty-cukrzycowa powinna być jak najbardziej zbliżona do diety osoby zdrowej. Modyfikacja polega na wyeliminowaniu, a przynajmniej zminimalizowaniu spożywania węglowodanów łatwo przyswajalnych.Należy więc ograniczyć jedzenie słodyczy oraz wszelkich produktów zawierających duże ilości cukrów.

Ważne jest także ograniczenie ilości tłuszczów w diecie.Wskazane jest natomiast przygotowywanie takich posiłków, które zawierają duże ilości białka. W żywieniu osób chorych na cukrzycę, jak i każdej osoby cierpiącej na jakiekolwiek schorzenie wymagające doboru specjalistycznej diety, istotna jest dokładna kontrola ilości i jakości pokarmów. Istotne jest także rozsądne rozłożenie jedzenie na cały dzień. Cukrzycy powinni się stosować do reguły – mało i często. Pod żadnym pozorem nie wolno im się przejadać czy obżerać.

Osobom dotkniętym cukrzycom polecamy spożywanie:
ciemnego pieczywa, może być to pełnoziarnisty lub razowy chleb
przetwory mleczne z niską zawartością tłuszczu, czyli lekkie jogurty, kefiry i chude sery
chude mięso, drób i ryby, należy jednak unikać smażonych potraw
olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa, masła roślinne, wysokogatunkowa margaryna,
Cukrzycy powinni się wystrzegać:
picia tłustego mleka
żółtego i topionego sera
żółtek jaj
tłustego mięsa
smalcu, słoniny
cukru i wszystkich produktów zawierających dużą ilość cukru

Zalecamy zwrócić uwagę także na napoje. W butelkach kolorowych gazowanych napojów kryje się mnóstwo cukru. Uwaga! Niektóre soki owocowe również zawierają spore ilości cukru. Warto poszukiwać na półkach sklepowych produktów light. Współczesna technologia pozwala na produkcję takich produktów, które pomimo braku cukru nie tracą na walorach smakowych.

Warto także wybrać się do sklepów ze zdrową żywnością. Ekologiczne jedzenie produkowane jest bez użycia sztucznych składników. Jest lekkie i pożywne zarazem, a do tego doskonale smakuje. To właśnie w takich sklepach ludzie chorzy na cukrzycę mogą zaopatrzyć się w słodycze, które paradoksalnie nie zawierają cukru, a do tego są bardzo zdrowe, wyprodukowane ze zbóż i owoców.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Dieta bezglutenowa

Poprzedni wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.