Dieta bezglutenowa

()

Najprościej ujmując dieta bezglutenowa polega na całkowitej eliminacji z pożywienia glutenu, czyli składnika, który zawarty jest w czterech podstawowych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.  Powodem nietolerancji glutenu przez organizm człowieka może być alergia lub genetyczna choroba zwana celiakią (choroba trzewna). Na schorzenie to cierpi 1% populacji. Choroba ta wymaga całkowitego wyrzucenia z diety produktów żywnościowych zawierających gluten, niestety dieta w tym przypadku musi być utrzymana do końca życia.

Uczulone na gluten osoby muszą ściśle podporządkować się diecie wykluczając z niej całkowicie gluten. Przekreślony kłos znajdujący sie na opakowaniu oznacza, że produkt nie zawiera glutenu. W większych miastach istnieją sklepy, które powstały z myślą o osobach nie mogących spożywać pokarmów zbożowych. Kupić tam można wyłącznie bezglutenową żywność.

Uczuleniowcy muszą bardzo uważać na to co kupują. Niestety nawet w zupie czy sosie instant zawarty jest gluten. Bezglutenowe gotowanie nie jest trudne wymaga tylko wiedzy i wprawy. Najlepiej jest używać produktów naturalnych, gdyż w tym przypadku nie trzeba sprawdzać czy zawierają gluten. Zatem kupuj świeże owoce i warzywa. Zupy i sosy zagęszczać należy mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą, albo bezglutenowym odpowiednikiem mąki. Pieczywo bezglutenowe jest już szeroko dostępne na rynku podobnie jak mąka i jej przetwory.

Jeśli przygotowuje się obiad w dwóch wersjach, glutenowej i bezglutenowej należy zachować ostrożność. Nie można smażyć jedzenia w tym samym tłuszczu, w którym wcześniej smażono produkty zawierające mąkę pszenną. Nie można także używać tych samych sztućców i naczyń. Najlepiej by osoba chora miała osobne pojemniki na żywność. Jak się okazuje nawet okruszek chleba może okazać się szkodliwy.

Jeżeli masz problem z ustaleniem diety zasięgnij porady dietetyka. Wspólnie opracujecie jadłospis i podstawowe zasady jakich musisz przestrzegać przy gotowaniu. Bez względu czy stosujesz diete ze względu na problemy zdrowotne, czy chcesz po porostu zrzucić wagę, spotkania ze specjalistą na pewno Ci pomogą. Poszukaj artykułów w internecie na temat diet bezglutenowych, udaj się do księgarni, jest mnóstwo książek z przepisami kulinarnymi dla ludzi dotkniętych celiakią.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Dieta białkowa

Poprzedni wpis

Dieta anty-cukrzycowa

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.