Majster - poradnik majsterkowania
Majster - poradnik majsterkowania
URZĄDZANIE I DEKOROWANIE

Okładziny kuchenne, czym pokryć ścianę nad blatem

Okładziny kuchenne, czym pokryć ścianę nad blatem 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

URZĄDZANIE I DEKOROWANIE

dodano: 2013-08-30
Okładziny kuchenne, czym pokryć ścianę nad blatem

Okładziny kuchenne, czym pokryć ścianę nad blatem 2 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Zniszczone i trwale zabrudzone płytki glazury czy starą i nieestetyczną tapetę nad blatem kuchennym łatwo zasłonić eleganckimi i funkcjonalnymi okładzinami. 

Gdy płytki na ścianie między szafkami już nam się opatrzyły albo są zniszczone, lub gdy urządzamy kuchnię, mamy do wybo­ru: obłożyć ścianę glazurą lub wybrać mniej pracochłonne rozwiązanie – na przykład za­montowanie okładziny ściennej.

Dobra okładzina powinna być bardzo gład­ka (nie osadza się na niej brud) i zmywalna. Aby nie stała się podłożem dla rozwoju ple­śni, najlepiej, by jej powierzchnia była wodo­odporna. Wymogi takie spełniają trzy mate­riały: stal szlachetna, laminat i szkło. Wśród tych trzech propozycji jedynie laminat firmy GetaLit ma tę dodatkową zaletę, że jego du­że płyty można zainstalować niemal bez spo­in. Płyty ze stali szlachetnej i szkła są dostęp­ne między innymi w sklepach IKEA.

Okładziny z płyt laminowanych

Okładziny ścienne firmy Ge­taLit łatwo dobrać do wzoru i koloru blatu. Płyty okła­dzinowe nie są jednak równie odporne jak blat wykonany z laminatu wysokociśnienio­wego, ponieważ są jedynie po­wleczone tworzywem sztucz­nym. Obróbka płyt wiórowych jest prosta. Do przycięcia wy­starczy pilarka ręczna lub wy­rzynarka. Otwory na gniazdka elektryczne, włączniki itp. wycinamy otwornicą założoną na wiertarkę.

Więcej w miesięczniku „Majster” nr 11/2006 »
Drukuj »

Może cię zainteresować także:  Stylowa altana o konstrukcji szkieletowej

Polowanie na liście, akumulatorowe dmuchawy ogrodowe

Poprzedni wpis

Saneczkowe szaleństwo, budujemy mocne sanki

Następny wpis

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *