Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu jest jedną z przyczyn wielu chorób cywilizacyjnych. Czy jest to popularna teoria wśród lekarzy?

– W codziennej praktyce szpitalnej najczęściej spotykamy się z przypadkami ostrej kwasicy, która towarzyszy pewnym stanom klinicznym jak np. kwasica metaboliczna w ostrej biegunce czy w cukrzycy. Jednak znacznie częstszym, a niedocenianym zjawiskiem jest przewlekła kwasica spowodowana niewłaściwą dietą, brakiem ruchu, nadmiarem stresu. Osoby dotknięte tym problemem często nie zdają sobie sprawy z powagi sytuacji. W wyniku przewlekłego zakwaszenia dochodzi do zmniejszenia gęstości kości, czyli osteoporozy, i zmniejszenia masy mięśniowej. Długie,  zwiększone wydalanie kwasów przez nerki może prowadzić do ich zapalenia i w konsekwencji zwłóknienia nerek i ich niewydolności. Ponadto kwasica wpływa na występowanie insulinooporności i rozwoju związanej z nią cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, dny moczanowej, otyłości i przedwczesnego starzenia.

Skąd biorą się kwasy w organizmie?

– Powstają w wyniku metabolizmu. Produkując energię, tworzymy szkodliwe kwaśne związki, które muszą zostać wydalone. Nadmierne zwiększenie stężenia kwasów to cena jaką płacimy za nasz styl życia i odżywiania. Współczesna dieta jest mocno zakwaszająca. Dorosła osoba w ciągu doby produkuje ok. 100 jonów wodorowych. Z ewolucyjnego punktu widzenia nie jesteśmy do tego przygotowani. Dieta naszych praprzodków była zasadowa. Im więcej spożywamy białka a mniej potasu, tym więcej wytwarzamy kwasów. W przypadku zakwaszenia produkowane w nadmiarze jony wodorowe wchodzą do komórki, a jony potasowe wychodzą. Wynikiem tego jest zmniejszenie gradientu jonów, co prowadzi do niewydolności nerek. Mitochondria, nasze wewnętrzne elektrownie, wytwarzają mniej energii. Niemożność utraty masy ciała może być spowodowana zmniejszonym przenikaniem protonów do mitochondriów tzn. zmniejszonym gradientem protonowym. To jeden z mechanizmów, w którym zakwaszenie wpływa na przyrost masy ciała. Powoduje wspomnianą insulinooporność, a w konsekwencji różne zaburzenia metaboliczne.

  Przejdźmy do tematu, jakim jest alkaliczna woda mineralna odkryta niedawno na Podkarpaciu. Przypomnijmy, na czym polega jej wyjątkowy charakter?

– Wyróżnia się wśród wód mineralnych wysokim pH wynoszącym 9,2 i ujemnym potencjałem erdoks, sięgającym przy źródle -320mV. Jest jedyną wodą w Polsce o takich właściwościach. Zawiera znaczne ilości dobroczynnych wodorowęglanów. Ponadto zawiera jod…

Adrenalina

Poprzedni wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.