Zakwaszenie organizmu

()

Zakwaszenie organizmu jest jedn膮 z przyczyn wielu chor贸b cywilizacyjnych. Czy jest to popularna teoria w艣r贸d lekarzy?

– W codziennej praktyce szpitalnej najcz臋艣ciej spotykamy si臋 z przypadkami ostrej kwasicy, kt贸ra towarzyszy pewnym stanom klinicznym jak np. kwasica metaboliczna w ostrej biegunce czy w cukrzycy. Jednak znacznie cz臋stszym, a niedocenianym zjawiskiem jest przewlek艂a kwasica spowodowana niew艂a艣ciw膮 diet膮, brakiem ruchu, nadmiarem stresu. Osoby dotkni臋te tym problemem cz臋sto nie zdaj膮 sobie sprawy z powagi sytuacji. W wyniku przewlek艂ego zakwaszenia dochodzi do zmniejszenia g臋sto艣ci ko艣ci, czyli osteoporozy, i zmniejszenia masy mi臋艣niowej. D艂ugie,聽 zwi臋kszone wydalanie kwas贸w przez nerki mo偶e prowadzi膰 do ich zapalenia i w konsekwencji zw艂贸knienia nerek i ich niewydolno艣ci. Ponadto kwasica wp艂ywa na wyst臋powanie insulinooporno艣ci i rozwoju zwi膮zanej z ni膮 cukrzycy typu 2, chor贸b uk艂adu kr膮偶enia, dny moczanowej, oty艂o艣ci i przedwczesnego starzenia.

Sk膮d bior膮 si臋 kwasy w organizmie?

– Powstaj膮 w wyniku metabolizmu. Produkuj膮c energi臋, tworzymy szkodliwe kwa艣ne zwi膮zki, kt贸re musz膮 zosta膰 wydalone. Nadmierne zwi臋kszenie st臋偶enia kwas贸w to cena jak膮 p艂acimy za nasz styl 偶ycia i od偶ywiania. Wsp贸艂czesna dieta jest mocno zakwaszaj膮ca. Doros艂a osoba w ci膮gu doby produkuje ok. 100 jon贸w wodorowych. Z ewolucyjnego punktu widzenia nie jeste艣my do tego przygotowani. Dieta naszych praprzodk贸w by艂a zasadowa. Im wi臋cej spo偶ywamy bia艂ka a mniej potasu, tym wi臋cej wytwarzamy kwas贸w. W przypadku zakwaszenia produkowane w nadmiarze jony wodorowe wchodz膮 do kom贸rki, a jony potasowe wychodz膮. Wynikiem tego jest zmniejszenie gradientu jon贸w, co prowadzi do niewydolno艣ci nerek. Mitochondria, nasze wewn臋trzne elektrownie, wytwarzaj膮 mniej energii. Niemo偶no艣膰 utraty masy cia艂a mo偶e by膰 spowodowana zmniejszonym przenikaniem proton贸w do mitochondri贸w tzn. zmniejszonym gradientem protonowym. To jeden z mechanizm贸w, w kt贸rym zakwaszenie wp艂ywa na przyrost masy cia艂a. Powoduje wspomnian膮 insulinooporno艣膰, a w konsekwencji r贸偶ne zaburzenia metaboliczne.

聽 Przejd藕my do tematu, jakim jest alkaliczna woda mineralna odkryta niedawno na Podkarpaciu. Przypomnijmy, na czym polega jej wyj膮tkowy charakter?

– Wyr贸偶nia si臋 w艣r贸d w贸d mineralnych wysokim pH wynosz膮cym 9,2 i ujemnym potencja艂em erdoks, si臋gaj膮cym przy 藕r贸dle -320mV. Jest jedyn膮 wod膮 w Polsce o takich w艂a艣ciwo艣ciach. Zawiera znaczne ilo艣ci dobroczynnych wodorow臋glan贸w. Ponadto zawiera jod…

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Adrenalina

Poprzedni wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 ksi膮偶k臋.

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.