Zima

Zima na talerzu

Zima to najtrudniejszy okres w utrzymaniu zasad racjonalnego odżywiania. Nasze pożywnie o tej porze roku jest przeważnie monotonne, z przewagą potraw mięsnych, często tłustych, z wyraźnym ograniczeniem ilości owoców i warzyw. Ale czy tak być musi? Nasz układ immunologiczny chroniący nas przed zagrożeniami środowiska w jakim żyjemy, będzie tym osłabiony. Nie ma leku lepiej wzmacniającego odporność organizmu jak pokarm. Tymczasem w naszym kraju istnieją duże wahania sezonowe w spożywaniu warzyw i owoców – latem i jesienią wynosi ona 75 % ogólnej ilości ich rocznego spożycia, wiosną zaledwie 5 %, a w zimie 20 %.

Wymagania organizmu nie zależą jednak od pory roku. Stale są takie same. Zwiększona kaloryczna posiłków w zimie wynika z większego zapotrzebowania organizmu na energię, jaka jest potrzebna dodatkowo do zrekompensowania przez organizm strat ciepła. Ale potrzebne dodatkowo kalorie nie mogą pochodzić tylko ze zwiększenia w tym okresie pieczywa, mąki, makaronów, kasz, tłuszczów itp. Największą trudność w żywieniu sprawiają nam sposoby uzupełniania posiłków w świeże owoce i warzywa. Przechowywanie ich od wczesnej jesieni powoduje straty wartości odżywczych

Zmarszczki

Poprzedni wpis

Resweratrol

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.