Składniki pożywienia

()

Podstawowymi składnikami pożywania są:

  • węglowodany (cukry proste i złożone) powinny stanowić połowę dziennego zapotrzebowania kalorycznego (1g węglowodanów = 4kcal). Są one bardzo ważnym źródłem energii. Niektóre komórki jak na przykład czerwone krwinki odżywiają się wyłącznie glukozą, dlatego tak ważne jest dostarczanie do organizmu tych składników.
  • białko (roślinne i zwierzęce) powinno stanowić 10-20% w codziennym bilansie energetycznym ( 1g białka = 4kcal). Białko jest ważnym materiałem budulcowym komórek. Zaleca się spożywanie zarówno białka pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego gdyż zrezygnowanie z któregoś z nich może spowodować poważne w skutkach niedobory niektórych aminokwasów.
  • tłuszcze (roślinne i zwierzęce) powinny stanowić do 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego organizmu (1g tłuszczu = 9kcal). Tłuszcze są składnikiem energetycznym. Umożliwiają one wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które odbywa się w jelitach. Tłuszcze pełnią także izolację termiczną.
  • witaminy czyli związki, które w niezwykły sposób wbudowują się w przemianę materii i ożywiają  ją, nie wymagają tarwienia.Są składnikami odżywczymi, niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • związki mineralne czyli wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo, cynk, miedź. Są to składniki budulcowe i odżywcze.

Gdzie zatem szukać żywności, która zawiera najwięcej wartościowych składników, które są dobrze skomponowane? Polecamy odwiedzać sklepy ze zdrową żywnością.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Suplementy diety

Poprzedni wpis

Napoje energetyczne

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.