Reumatyzm

Reumatyzm i dna moczanowa

Choroby reumatyczne dotykają ludzi we wszystkich grupach wiekowych. W Europie ponad 120 milionów ludzi cierpi na choroby reumatyczne i schorzenia układu mięśniowo-szkieletowego. Ogromna liczba Europejczyków, jeden na pięciu, poddawana jest z tego powodu długotrwałemu leczeniu.

W Polsce liczbę chorych na choroby reumatyczne szacuje się na około 10 milionów. Cudownego remedium jak na razie nie ma, chociaż zarówno reumatyzm jak i dna należą do najstarszych znanych chorób. Tendencja wzrasta i jednocześnie pokazuje, że choroby te idą często w parze z niewłaściwym odżywianiem oraz niezdrowym stylem życia. Medycyna akademicka często nie daje wielkich nadziei na wyleczenie; leki chemiczne tłumią symptomy, ale nie leczą.

Schorzenie reumatyczne przeważnie nie ogranicza się do jednej strefy ciała, atakuje cały organizm. Dna spowodowana jest przeważnie nadwagą i nadmiernym spożyciem mięsa. W organizmie dochodzi wtedy do zwiększonego gromadzenia się kwasu moczowego, który powoduje (początkowo) bóle palców u nóg.

Według św. Hildegardy przyczyną dny i reumatyzmu jest zachwianie równowagi czterech soków: krwi, wody, żółci i flegmy. Jeśli w organizmie dominuje „czarna żółć”, to mogą pojawić się dolegliwości. Hildegarda wskazuje na fakt, że nawet jeśli Bóg jest źródłem wszelkiego uzdrowienia, to człowiek musi się zmobilizować do działania. Powinien się starać żyć zdrowo i świadomie, zdrowo się odżywiać, dobrze spać i dużo się ruszać.

Plan terapii reumatyzmu składa się z sześciu części i zaczyna się od postu wg Hildegardy. Druga część leczenia to sanacja jelit przy zastosowaniu kuracji musem gruszkowym z wszewłogą. Trzecia część obejmuje psychoterapię według wskazań Hildegardy. Pewną rolę odgrywa tu złość, którą można nazwać ważnym czynnikiem ryzyka. Pacjenci muszą się ćwiczyć w cierpliwości. Czwarty krok to upust krwi, który powinno się robić 1-2 razy w roku.

Poza tym można stawiać bańki i zażywać sauny z naparem z kasztanów jadalnych. Piąty krok polega na kuracji regeneracyjnej, w trakcie której żywność zostaje przestawiona na orkisz, owoce i warzywa. Szósty krok to faza, w czasie której pacjent więcej się porusza; nie chodzi tu jednak o sport wyczynowy, a o wysiłek, jaki można osiągnąć przez pływanie, gimnastykę lub jazdę na rowerze.

Aby zapobiec dnie, należy z jadłospisu wykreślić wszelką żywność zawierającą dużą ilość puryny

Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.