Nalewka anyżowa

Anyż (Pimpinella anisum L.) należy do najpopularniejszych roślin olejkowych, a więc takich których głównym składnikiem jest lotny olejek eteryczny. Roślina ta w stanie naturalnym w Polsce nie występuje. Ojczyzną anyżu są rejony basenu Morza Śródziemnego, jako że do swego prawidłowego wzrostu i rozwoju potrzebuje on odpowiedniej temperatury. Surowcem zielarskim stosowanym w celach leczniczych są nasiona anyżu (anisi fructus), zawierające olejek eteryczny.

Głównym związkiem czynnym w olejku jest anetol. Należy zwrócić uwagę na fakt, iż owoce anyżu są nie tylko niezwykle cennym surowcem leczniczym, ale także interesującym materiałem kulinarnym – przyprawą poprawiającą smak i zapach wielu potraw oraz nadającą aromat niektórym napojom alkoholowym. Owoce anyżu można także stosować w piekarnictwie.

Owoc anyżu wchodzi razem z liściem melisy lekarskiej oraz owocem kopru włoskiego w skład mieszanek laktacyjnych, mających na celu pobudzenie wydzielania mleka u matek karmiących. Korzyść ze stosowania takiej mieszanki jest zwykle podwójna. U matki obserwujemy zwiększenie wydzielania mleka przez gruczoły sutkowe, natomiast u dziecka, przenikające do mleka składniki olejku zapobiegają kolkom, bólom brzuszka, działają rozkurczająco i wiatropędnie. Działanie to jest łagodne i nie wiąże się zwykle z występowaniem objawów niepożądanych.

Amatorom domowego wyrobu nalewek leczniczych chcę zaproponować sporządzenie właśnie nalewki anyżowej. Nie jest ona trudna w przygotowaniu, a z uwagi na swój szeroki zakres działania, może przydać się w domowej apteczce. W celu przygotowania nalewki potrzebować będziemy około 3 g owoców biedrzeńca anyżu, ok 0,5 g owoców kopru włoskiego, 0,5 g owoców kminku

Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.