Lecznicze wody mineralne

Niektóre schorzenia, zwłaszcza przewlekłe, można skutecznie leczyć wodami mineralnymi. Oczywiście najlepiej pić je bezpośrednio u źródła w uzdrowisku, a kiedy nie ma takiej możliwości skutecznie można to czynić w domu.

Niektóre uzdrowiska zadbały o to, by kuracjusze mogli przedłużyć sobie po powrocie do domu kuracje stosując wody lecznicze. Mogą z nich także korzystać i inni pacjenci po konsultacji z lekarzem.

Lecznicze wody mineralne w Polsce

Na terenie naszego kraju występuje wiele wód mineralnych charakteryzujących się różnymi właściwościami leczniczymi.

Wody takie powstają wtedy, gdy składniki mineralne są wypłukiwane ze skał i rozpuszczają się w wodzie, tworząc pokłady wzbogaconej w ten naturalny spsosób. Nie każda jednak woda mineralna jest leczniczą.

Termin lecznicze wody mineralne – odnosi się do tych, które zawierają co najmniej 1000 g składników mineralnych w 1 litrze wody, mają stały skład chemiczny i naturalną czystość pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz wykazują działanie lecznicze w stosowaniu zewnętrznym lub wewnętrznym, potwierdzone badaniami medycznymi.

W zależności od stężenia w wodach mineralnych sześciu podstawowych anionów i kationów takich jak: magnez, wapń, sód, chlorki, siarczany i wodorowęglany, charakteryzuje się typ wody i określa jej nazwę. Właściwości lecznicze są związane głównie z obecnością i stężeniem soli zdysocjowanych na jony i tworzących roztwory rzeczywiste. Z wody są one lepiej przyswajalne, przenikają przez błony śluzowe i oddziaływają biochemicznie na organizm.

Wody chlorkowo-sodowe, zwane solankami powstają w wyniku ługowania soli kamiennej lub skał osadowych pochodzenia morskiego.
Szczawy powstają z wód podziemnych przez nasycenie złożowym dwutlenkiem węgla w warunkach wysokiej temperatury i wysokiego ciśnienia. Najczęstszym źródłem złożowego dwutlenku węgla są ekshalacje zachodzące podczas zjawisk wulkanicznych. Dwutlenek węgla może też powstawać ze skał wapiennych w czasie reakcji chemicznych.

Wody siarkowo-siarkowodorowe powstają w głębi ziemi przez nasycanie siarkowodorem wód o małej mineralizacji, zwłaszcza z kwaśnym jej odczynem.

 Do domowego użytku
Woda lecznicza Franciszek– jest to szczawa wodorowęglanowo-chlorkowo-sodowa, bromkowo, jodkowa o wytrawnym smaku. Wydobywana jest z ujęcia Franciszek na terenie Uzdrowiska Wysowa-Zdrój. W opakowaniach kartonowych występuje jako woda niegazowana, a w butelkach niskonasycona dwutlenkiem węgla. Zalecenia: stosowana w chorobie wrzodowej, przewlekłych nieżytach żołądka i dwunastnicy, dyskinezie dróg żółciowych, zaparciach, niedoborach jodu.

Miesięczna kuracja wywołuje spadek wydzielania kwasu solnego w żołądku, co łagodzi dolegliwości spowodowane chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. „Franciszek” przynosi też znaczną ulgę w zaparciach.

Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.