Rodzaj Phlox, czyli płomyk (floks) lub płomieńczyk, należy do rodziny wielosiłowatych. Liczy około 65 gatunków roślin zielnych lub krzewinek. Obejmuje gatunki jednoroczne oraz wieloletnie. Większość pochodzi z Ameryki Północnej, ale są uprawiane na całym świecie. Najbardziej znanym gatunkiem jest floks trwały.
Surowcem zielarskim jest kłącze z korzeniami, ziele kwitnące oraz sam kwiat floksa (płomyka).
Kwiaty obrywamy świeżo rozwinięte. W niewielkich ilościach można je dodawać do sałatek i polewać olejem konopnym, rydzowym, z oliwek lub lnianym i spożywać jako środek odtruwający (czyszczący krew), nie więcej jednak jak 10 kwiatów dziennie.
Kwiaty płomyka można suszyć w przewiewnym i ciemnym miejscu, albo przetwarzać na świeżo (nalewka, napar, ocet).
Wartość lecznicza kwiatów utrzymuje się przez 10 – 12 miesięcy. Kwiaty to surowiec saponinowo-flawonoidowo-antocyjanowy.
Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.