Dieta a rak

()

Dieta a rak

Według oceny lekarzy i naukowców jedną z głównych przyczyn występowania raka piersi u kobiet jest nieprawidłowa dieta. Odpowiednie odżywianie jest idealną ochroną przed tą chorobą. Pewne produkty są bogate w różne witaminy itp. które hamują rozwój raka piersi. Np. błonnik znajdujący się w kaszy, chlebie razowym itd. powoduje zmniejszenie się estrogenów i prolaktyny w organizmie. Zwróćmy również uwagę na tłuszcze nasycone. One również są czynnikiem wpływającym na rozwój choroby. Dlatego należy zmniejszyć ilości spożywanych tłuszczów. Zaleca się spożywanie sałaty, marchwi, jarzyn itp. gdyż obfitują one w witaminę A. Witamina A zapobiega mutacjom rakotwórczym. Ale najlepszym sposobem uniknięcia przykrej choroby jest jej wczesne rozpoznanie. Można to zrobić na kilka sposobów. Poprzez samodzielne badanie piersi – czy nie pojawiły się guzki, poddawanie się regularnym badaniom, poddawanie się mammografii. Są to proste zasady i czynności, które uchronią kobietę przed niechcianą chorobą raka piersi. Ważne jest także stosowanie zróżnicowanych ilości ziół.

Zioła stosowano w lecznictwie od najdawniejszych czasów. Pochodzący z XVI wieku p.n.e. dokument egipski znany jako papirus Ebersa zawiera setki receptur specyfików ziołowych na różne dolegliwości. Najczęściej jednak taką wiedzę przekazywano ustnie z pokolenia na pokolenie. Jak się wydaje, początki ziołolecznictwa europejskiego sięgają działalności Dioskuridesa, greckiego lekarza z I wieku n.e.

Był on autorem dzieła De materia medica, które przez następnych 16 stuleci obowiązywało jako główny podręcznik farmakologii. W wielu częściach świata tradycyjne ziółka wciąż cieszą się popularnością, a w Niemczech rządowe programy leczenia przewidują nawet zwrot kosztów preparatów ziołowych. Chociaż niektórzy uważają takie preparaty za bezpieczniejsze od współczesnych leków syntetycznych, nie są one całkowicie nieszkodliwe. Ziołom przypisuje się wiele właściwości leczniczych. Uważa się, że jedne pomagają zwalczać infekcje, inne zaś pobudzają trawienie, koją nerwy, działają przeczyszczająco albo regulują pracę gruczołów.

W latach pięćdziesiątych dzięki użyciu skutecznej szczepionki choroba Heinego i Medina w większości krajów właściwie przestała budzić postrach. W roku 1980 uznano, że efektywny program szczepień ochronnych położył kres trapiącej cały świat ospie oraz wielu innym chorobom.

 

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Keratotomia radialna

Poprzedni wpis

Odpowiednia dieta

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.