Gotowanie przypomina majsterkowanie – wszystkie materiały i narzędzia dobrze mieć pod ręką. Z płyty z drewna klejonego szybko i łatwo można wykonać praktyczne półeczki oraz uchwyty na noże, przyprawy i chochle.
Półka na przyprawy
Sól i pieprz to przyprawy, bez których nie sposób obyć się podczas gotowania. Goździki, papryka, curry, suszone zioła także powinny być stale w zasięgu ręki, aby bez przeszkód doprawiać przygotowywane potrawy. Przyprawy można wygodnie przechowywać w aptecznych słoiczkach. Słoiczki z kolei warto ustawić na niewielkiej półce przymocowanej do ściany. Odpowiednie zagłębienia zapobiegają ześlizgiwaniu się pojemników i pomagają utrzymać porządek.
Listwa na noże
Dobre noże kuchenne, by długo pozostały ostre i bez uszkodzeń, powinny być odpowiednio przechowywane. Niestety, szuflada nie jest dla nich właściwym miejscem. Blok na noże to lepsze rozwiązanie, zajmuje jednak miejsce na blacie kuchennym. Idealna będzie zatem listwa magnetyczna przytwierdzona do ściany. Sprawia wrażenie, jakby w całości była wykonana z drewna, ale mimo to noże przywierają do niej bardzo pewnie, bez narażania ostrzy na uszkodzenia. Cała tajemnica tkwi w umieszczonych wewnątrz listwy niewielkich magnesach.
Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.