Ryby do sushi: kompletny przewodnik 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Fish drying on line, Mandrakia Village, Amadas, Milos Island, Greece
(Kon)teksty 🪧

Ryby do sushi: kompletny przewodnik

Jaka będzie najlepsza ryba do sushi?

Nie możesz jeść byle jakiej surowej ryby, musi być ona klasy sushi. Klasa sushi to termin nadawany rybom, które są bezpieczne dla ludzi do spożycia na surowo. Sam termin jest jednak nieuregulowany, co oznacza, że nie ma ustalonych standardów, które uznawałyby rybę za nadającą się do sushi. Dlatego też należy zachować szczególną ostrożność przy zakupie ryb „klasy sushi”, upewniając się, że są one prawidłowo przechowywane i traktowane.

Zasadniczo, gdy ryba jest sklasyfikowana jako ryba do sushi, oznacza to, że jest świeża, wysokiej jakości i została potraktowana z dodatkową ostrożnością, aby uniknąć ryzyka chorób przenoszonych przez żywność. Zazwyczaj oznacza to, że ryba została poddana procesowi mrożenia przed sprzedażą. Ponieważ surowa ryba jest tak ważną częścią składników sushi, ważne jest, aby podjąć dodatkowe środki ostrożności.

Jaka jest różnica między rybą do sushi a zwykłą rybą?

Kluczową różnicą między zwykłymi rybami a tymi przeznaczonymi do sushi jest to, że te drugie zostały poddane rygorystycznemu procesowi mrożenia w celu wyeliminowania pasożytów. Ryba do sushi jest również przygotowywana inaczej niż zwykła ryba. Ryby do sushi są wykrwawiane natychmiast po złowieniu, a następnie patroszone i dokładnie zamrażane. Wszystko to ogranicza okno czasowe, w którym może rozwinąć się choroba.

Ze względu na dodatkowe procesy, ryby do sushi kosztują więcej niż zwykłe ryby.

Czy ryby do sushi są bezpieczne?

To, czy ryba do sushi jest bezpieczna, zależy w dużej mierze od sprzedawcy. Głównym problemem sprzedawców ryb do sushi jest próba utrzymania surowej ryby wolnej od wszelkich zanieczyszczeń, takich jak pasożyty. Jeśli jednak sprzedawcy przestrzegają zasad FDA (więcej na ten temat poniżej) i zachowują ostrożność podczas obsługi i przygotowywania ryb, powinny one być bezpieczne do spożycia przez ludzi. Co więcej, w Japonii nie przeprowadza się nawet procesu mrożenia surowych ryb! Każdego roku zgłaszana jest niewielka liczba zakażeń, co sugeruje, że ryby przeznaczone do sushi powinny być bezpieczne.

Może cię zainteresować także:  Jaja lęgowe - jajka wylęgowe drobiu. Zbieranie i przechowywanie jaj lęgowych

Jeśli jednak zjesz skażoną rybę sushi, objawy są bardzo podobne do zatrucia pokarmowego, co utrudnia dokładne określenie przyczyny. Ryby takie jak tuńczyk mogą wyhodować szkodliwy enzym, jeśli temperatura wzrośnie powyżej kilku stopni. Dlatego ważne jest, aby zachować szczególną ostrożność przy wyborze sprzedawcy ryb do sushi i nigdy nie jeść surowych ryb, które wyglądają lub pachną dziwnie.

Jakie są przepisy FDA dotyczące ryb do sushi?

Chociaż nie ma konkretnych wytycznych dotyczących ryb do sushi, Urząd ds. Rozwoju Żywności (FDA) wprowadził przepisy mające na celu zapewnienie bezpiecznego spożycia surowych ryb. Poniżej znajdują się wytyczne FDA dotyczące „Gwarancji zniszczenia pasożytów”, których należy przestrzegać po złowieniu ryb:

  • zamrażanie i przechowywanie w temperaturze -20°C lub niższej przez 7 dni
  • Zamrażanie w temperaturze -35°C lub niższej do uzyskania stałej konsystencji i przechowywanie w temperaturze -35°C lub niższej przez 15 godzin.

Te temperatury zamrażania mają wystarczyć do zabicia wszystkich szkodliwych pasożytów, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Cały proces zamrażania musi jednak nastąpić w ciągu 8 godzin od złowienia ryby.

Gdzie kupić rybę do sushi?

Istnieje wiele opcji, jeśli chodzi o ryby do sushi. Niektóre supermarkety w Wielkiej Brytanii oferują nawet ryby do sushi. Jednak sklepy rybne są często najbardziej renomowaną opcją.

Dobrym pomysłem jest zajrzenie do którejkolwiek z lokalnych restauracji sushi i zapytanie, skąd pozyskują ryby. W ten sposób będziesz mieć pewność, że są one wysokiej jakości i bezpieczne do spożycia. Dla dodatkowego spokoju zadaj następujące pytania, aby upewnić się, że ryba jest bezpieczna:

  • Jaka jest definicja ryby klasy sushi?
  • W jaki sposób ryba została pozyskana?
  • Jak długo ryba znajduje się w sklepie?
  • Jak często sprzęt jest dezynfekowany?

Nadal nie jesteś pewien? Oto kilka kluczowych zielonych flag podczas zakupów ryb do sushi:

  • Zapach wody morskiej
  • Wyraźne, lekko wyłupiaste oczy
  • Czerwone skrzela
  • Jędrne mięso
  • Nienaruszone łuski
  • Brak śluzu
Może cię zainteresować także:  Jak zrobić sushi w tempurze w domu?

Jak przechowywać ryby do sushi?

Przechowywanie ryb do sushi jest najważniejszym aspektem bezpieczeństwa żywności. Świeżą rybę należy szybko przetransportować do domu w lodzie, aby uniknąć chorób przenoszonych przez żywność. Jeśli planujesz użyć jej tego samego dnia (zalecane), powinieneś natychmiast schłodzić ją w lodówce. Jeśli nie, surową rybę należy od razu zamrozić. Podczas rozmrażania należy robić to w lodówce, aby temperatura nie wzrosła zbytnio. Przygotowując rybę do sushi, upewnij się, że używasz czystych przyborów i powierzchni roboczych.

Uff, wiele można się dowiedzieć o rybach do sushi! Chociaż smakuje tak delikatnie, świeżo i pysznie, musimy zachować szczególną ostrożność, jeśli chodzi o surową żywność. Masz ochotę przygotować własne sushi w domu? Nasze zestawy do robienia sushi zawierają wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania pysznego sushi we własnej kuchni!

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Koreańska kultura jedzenia: krótka historia

Poprzedni wpis

Czym jest gunkan sushi?

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *