Niebieskiej herbaty, według medycyny ajurwedyjskiej plasują się one w pierwszej czwórce stymulatorów
Ciekawostki 🤔Lifestyle 🔥Ludologia 👨Zdrowie ⚕️

Niebieska herbata (kwiaty klitorii) – królowa herbat i ajurwedyjski stymulator

Niebieska herbata — znana również jako herbata z groszku motylkowego lub herbata z niebieskiego groszku — to napar ziołowy pochodzący z Azji Południowej.

Powstaje poprzez zaparzanie suchych płatków Clitoria ternatea L. , rośliny znanej z charakterystycznego jasnoniebieskiego koloru.

Oprócz tego, że jest naturalnym barwnikiem spożywczym, niebieska herbata jest powszechnie spożywana ze względu na swoje właściwości lecznicze. Na przykład podobno poprawia zdrowie serca i mózgu oraz zapewnia działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.

W tym artykule omówiono niebieską herbatę, w tym jej zalety, wady i sposób jej przygotowania.

Niebieskiej herbaty, według medycyny ajurwedyjskiej plasują się one w pierwszej czwórce stymulatorów

Niebieskiej herbaty, według medycyny ajurwedyjskiej plasują się one w pierwszej czwórce stymulatorów

Czym jest niebieska herbata?

Niebieska herbata to napar ziołowy sporządzony z suchych płatków Clitoria ternatea L. , popularnie zwanego groszkiem motylkowym. Napar jest często aromatyzowany składnikami takimi jak mięta, imbir, trawa cytrynowa lub cynamon

Kwiaty grochu motylkowego wahają się od białego do intensywnie niebieskiego. Niebieski kolor wynika z wysokiej zawartości antocyjanów – pigmentów przeciwutleniających występujących również w innych niebieskich i fioletowych owocach i warzywach.

Po zaparzeniu herbata może zmienić kolor na czerwony, fioletowy lub zielony, w zależności od pH lub poziomu kwasowości. Możesz to zmodyfikować, dodając tonik, cytrynę lub limonkę.

Oprócz nadania herbacie charakterystycznego niebieskiego koloru, antocyjany są również odpowiedzialne za jej reklamowane właściwości lecznicze. Właśnie dlatego od dawna jest stosowany w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia wielu dolegliwości.

Warto również zauważyć, że kwiaty grochu motylkowego są używane jako naturalny barwnik do żywności i jako kwiaty ozdobne na całym świecie.

Czym jest?

Niebieska herbata to napar ziołowy sporządzony z kwiatów grochu motylkowego, które są bogate w antocyjany. Antocyjany nadają herbacie jasnoniebieski kolor i właściwości lecznicze.

Korzyści płynące z picia niebieskiej herbaty

Oto niektóre z najbardziej popularnych i opartych na dowodach korzyści płynących z picia niebieskiej herbaty.

Bogaty w przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze to korzystne związki, które wychwytują cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Zbyt wiele wolnych rodników w organizmie może prowadzić do stresu oksydacyjnego, który może sprzyjać wystąpieniu niektórych chorób.

Jak wspomniano, kwiaty grochu motylkowego są bogate w antocyjany — mianowicie delfinidynę, która jest w dużej mierze odpowiedzialna za ciemnoniebieski do fioletowego koloru.

Antocyjana – grupa przeciwutleniaczy

Są obecne w jadalnych owocach, warzywach i kwiatach i zapewniają korzystne działanie przeciwko chorobom, takim jak choroby serca, cukrzyca i niektóre rodzaje raka.

Dowody sugerują również, że delfinidyna chroni przed peroksydacją lipidów — procesem, który uszkadza błony komórkowe, sprzyja starzeniu i powoduje powstawanie rakotwórczego związku zwanego dialdehydem malonowym (MDA).

Co więcej, małe badanie przeprowadzone na 16 mężczyznach z nadwagą lub otyłością wykazało, że przyjmowanie ekstraktu z kwiatu grochu motylkowego po posiłku o wysokiej zawartości tłuszczu pomogło utrzymać wysoki poziom peroksydazy glutationowej (Gpx). Gpx jest enzymem przeciwutleniającym, który pomaga zmniejszyć peroksydację lipidów.

Promuje zdrowie serca

Picie niebieskiej herbaty może poprawić zdrowie serca poprzez poprawę ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.

Badania na zwierzętach sugerują, że ekstrakt z kwiatu grochu motylkowego może obniżać ciśnienie krwi dzięki właściwościom wazorelaksacyjnym — co oznacza, że ​​pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne w celu zwiększenia przepływu krwi.

Ponadto może pochwalić się działaniem przeciwzakrzepowym. Oznacza to , że może zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi , czynnika ryzyka udaru mózgu.

Wspomniane wcześniej małe badanie przeprowadzone na 16 mężczyznach z nadwagą lub otyłością wykazało ponadto, że przyjmowanie ekstraktu z groszku motylkowego po posiłku o dużej zawartości tłuszczu zmniejsza tworzenie się komórek tłuszczowych i gromadzenie się trójglicerydów.

Oznacza to, że ekstrakt może poprawić niezwykle wysokie stężenie lipidów we krwi po posiłku — czynnik prognostyczny chorób serca.

Aby wyjaśnić ten efekt, naukowcy spekulują, że przeciwutleniacze zawarte w kwiatach hamują lipazę trzustkową, enzym odpowiedzialny za rozkład tłuszczów w diecie.

Może mieć właściwości przeciwcukrzycowe

Antocyjany w niebieskiej herbacie mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.

Niektóre badania pokazują, że przeciwutleniacze w ekstrakcie z groszku motylkowego mogą hamować enzymy trawiące węglowodany, takie jak alfa-glukozydaza jelitowa, alfa-amylaza trzustkowa i sacharaza jelitowa.

Hamując wspomniane enzymy, ekstrakt opóźnia trawienie i wchłanianie cukrów. W zamian prowadzi to do obniżenia poziomu cukru we krwi i insuliny.

Obniżony poziom insuliny we krwi wiąże się z niższym ryzykiem insulinooporności, dysfunkcji naczyń krwionośnych, otyłości i zespołu metabolicznego.

Jednak badania na ludziach wciąż przynoszą sprzeczne wyniki, analizując właściwości przeciwcukrzycowe niebieskiej herbaty.

Badanie przeprowadzone na 15 zdrowych osobach dorosłych wykazało, że spożywanie sacharozy – lub cukru stołowego – z 1 lub 2 gramami ekstraktu z grochu motylkowego doprowadziło do obniżenia poziomu insuliny i cukru we krwi 30 minut później, co sugeruje lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi po posiłku.

Natomiast małe badanie przeprowadzone na 16 mężczyznach z nadwagą lub otyłością nie wykazało znaczących różnic w poziomie cukru we krwi po wysokotłuszczowym posiłku uzupełnionym taką samą ilością ekstraktu z groszku motyliego.

Ponadto zauważ, że badania na ludziach wykorzystują ekstrakt z kwiatu, a nie herbatę. Ponieważ herbata jest znacznie bardziej rozcieńczona, jest mało prawdopodobne, aby miała takie same zauważalne efekty.

Inne korzyści

Inne potencjalne korzyści płynące z picia niebieskiej herbaty to:

  • Właściwości przeciwgrzybicze i przeciwdrobnoustrojowe. Niektóre przeciwutleniacze występujące w kwiatach mogą wykazywać właściwości przeciwgrzybicze przeciwko konidiom Penicillium expansum i właściwości przeciwbakteryjne przeciwko Streptococcus mutans i Staphylococcus aureus.
  • Poprawa zdrowia mózguBadania na zwierzętach sugerują, że ekstrakt z groszku motylkowego może poprawiać pamięć i zapobiegać dalszej utracie pamięci w chorobie Alzheimera, chociaż żadne badania nie potwierdzają tego działania u ludzi.
  • Bezkofeinowa alternatywa. Ponieważ niebieska herbata jest wytwarzana z kwiatów grochu motylkowego, dla alternatywy można wykorzystać  rośliny Camellia sinensis — którym jest to napój bezkofeinowy.
  • Naturalny barwnik spożywczy. Niebieski kolor kwiatów grochu motylkowego jest popularną alternatywą dla sztucznych niebieskich barwników spożywczych, które są coraz bardziej odrzucane ze względu na problemy zdrowotne.

Chociaż badania nad zaletami niebieskiej herbaty są obiecujące, większość z nich koncentruje się na ekstraktach i przeciwutleniaczach, a nie na parzonej herbacie. Ponadto ewidentnie brakuje badań na ludziach, ponieważ większość badań dotyczy wyników badań w probówkach i na zwierzętach.

Dlatego potrzebne są dalsze badania na ludziach, aby lepiej zrozumieć korzystne efekty picia filiżanki tej herbaty.

Co da Ci picie tej herbaty?

Dzięki wysokiej zawartości antocyjanów niebieska herbata może poprawiać zdrowie serca i mózgu oraz zapewniać właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe i przeciwdrobnoustrojowe. Jednak potrzeba więcej badań, aby potwierdzić te efekty.

Możliwe skutki uboczne

Obecnie nie ma doniesień o skutkach ubocznych picia niebieskiej herbaty.

To powiedziawszy, niektóre anegdotyczne dowody twierdzą, że może powodować nudności, ból brzucha i biegunkę , jeśli jest spożywany w dużych ilościach.

Istotne

Spożywana z umiarem niebieska herbata jest ogólnie uważana za bezpieczną.

Jak zrobić niebieską herbatę

Przygotowanie filiżanki niebieskiej herbaty jest łatwe i możesz cieszyć się nią na ciepło lub na zimno.

Oto, czego potrzebujesz, aby zrobić filiżankę niebieskiej herbaty w domu:

  • 1 szklanka (240 ml) wrzącej wody
  • 3–5 kwiatów groszku motylkowego, 1 łyżeczka suszonych kwiatów groszku motylkowego lub 1 torebka herbaty
  • cukier, miód lub inny słodzik do wyboru (opcjonalnie)
  • sok z połowy limonki lub cytryny (opcjonalnie)

Umieść kwiaty grochu motylkowego lub torebkę z herbatą w filiżance i zalej wrzątkiem. Odstaw na 5 minut lub do momentu, aż woda zmieni kolor na jasnoniebieski. W razie potrzeby dosłodzić cukrem lub miodem do smaku.

Można również dodać sok z limonki lub cytryny . Oprócz dodania pikantnego smaku, obniża to również pH lub poziom kwasowości herbaty, zmieniając jej kolor z niebieskiego na fioletowy.

Aby cieszyć się orzeźwiającą szklanką niebieskiej herbaty w upalny letni dzień, po prostu pozwól herbacie ostygnąć, przelej do szklanki i dodaj kruszony lód.

Polecam

Zrób niebieską herbatę w domu, mocząc kwiaty grochu motylkowego we wrzącej wodzie. Dodaj sok z cytryny dla dodatkowego smaku i zmiany koloru herbaty.

Podsumowanie

Niebieska herbata to napar ziołowy sporządzony przez namoczenie kwiatów grochu motylkowego w gorącej wodzie.

Wysoka zawartość antocyjanów nadaje herbacie charakterystyczny jasnoniebieski kolor i właściwości lecznicze. Mogą one obejmować poprawę zdrowia serca i mózgu oraz właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe, by wymienić tylko kilka.

Niebieska herbata jest ogólnie bezpieczna do spożycia, chociaż może powodować dyskomfort trawienny, jeśli jest spożywana w dużych ilościach.

Więc następnym razem, gdy masz ochotę na filiżankę gorącej herbaty lub mrożonej herbaty, dlaczego nie sięgnąć po niebieską herbatę?

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Może cię zainteresować także:  Mitochondria: 10 sposobów na wzmocnienie mitochondriów w mózgu

Dieta bezwęglowodanowa – co można jeść? Zasady, efekty, przepisy i jadłospis

Poprzedni wpis

14 typów mąki – różne rodzaje mąki i zastosowania

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *