Najlepsze wypieki na święta - sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Gotowanie i pieczenie 👩‍🍳Dziwne kwestie 🤪

Najlepsze wypieki na święta – sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka

Pyszne ciasta na święta

Słodkie. Takie właśnie powinny być święta. Mam na myśli nie tylko uroczą, rodzinną atmosferę, ale także przysmaki jakie nierozerwalnie kojarzą się nam ze świętami. Niezależnie od tego czy mówimy o Bożym Narodzeniu pachnącym nie tylko choinką, co dopiero przywiezioną z lasu, ale także aromatycznymi piernikami czy Wielkiej Nocy gdzie oprócz czekoladowych i cukrowych zwierzaków w koszykach pojawiają się smaczne ciasta i wyśmienite wypieki – święta są także i po to, by cieszyć się wszystkimi przysmakami, jakie mają nam one oferują. A jest ich bezliku.

Na stole wielkanocnym obok kolorowych pisanek, zielonej rzeżuchy i okazałego baranka z ciasta nie może zabraknąć także innych potraw. Przede wszystkim mowa tutaj o jajkach pod różnymi postaciami; jajka zapiekane, faszerowane, chrzan z jajkiem, ogromna paleta sałat wielkanocnych, których fundamentalnym składnikiem jest właśnie jajko – symbol odrodzenia do życia. Najlepsze wypieki na święta - sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka 2 - Twój Głos 📌 e-TG.plPo jajkach kolej na szynki i mięsa w wielu odmiennych od siebie formach; pieczenie, karkówka, pasztety, kiełbasy itd. Zgodnie z wieloletnią polską tradycją na Wielkanoc podaje się także żur biały lub bardzo podobny niego barszcz biały. Dla fanów deserów przypominamy także o wielkanocnych słodkościach: drożdżowych i piaskowych babkach, kolorowych mazurkach oraz tortach-pisankach.

Coraz częściej na święta Wielkiej Nocy serwuje się także nieco bardziej nowoczesne ciasta. Obok tradycyjnych bab i mazurów swoje miejsce na odświętnym wiosennym stole znajdują także niezwykle efektowne a przy tym proste w wykonaniu ciasta – rolady oraz przekładańce. Z pewnością niejedna Pani domu pokusi się także o przygotowanie placków z różnego typu masami czy też ciastka z galaretką lub owocami. Coraz większą popularnością cieszą się oryginalne wypieki na cieście francuskim oraz słodkie kremówki, proste, ale jakże apetyczne szarlotki, wyborne karpatki czy nieco bardziej wymyślne tiramisu.

Święta Bożego Narodzenia to także, podobnie jak i Wielkanoc cała ferajna smaków i zapachów. Odświętną ucztę rozpoczynamy już w Wigilię od skosztowania dwunastu potraw. Wśród pojawiają się takie dania jak: karp pod różnymi postaciami, śledzie, barszcz  z uszkami, grzybowa, kapusta z grzybami czy kutia. Pierwszego i drugiego dnia świąt na półmiskach, talerzykach i paterach lądują wszelkiej maści ciasta. Wśród nich zdecydowany prym wiedzie smakowity sernik, którego upiec można co najmniej na sto różnych sposobów. Jeśli ktoś z nas nie przepada za twarogiem może postawić na pyszne i stosunkowo łatwe w wykonaniu ciasto z orzechami. Jeśli zaś nie orzechowiec to może słodka makowa strucla lub owocowy keks z suszonymi owocami? Wybierać jest w czym!

Łatwa wielkanocna babka drożdżowa lub piaskowa

Wielkanoc to nie tylko czas kwitnącej wiosny, radości, świętowania. To także czas rodzinnych spotkań, na których zabraknąć nie może smakowitych świątecznych przysmaków. Wśród nich pominąć nie można jajek – czołowego symbolu Wielkiej Nocy, ostrego chrzanu i ćwikły, świątecznych sałatek, mięs i wędlin, ale także i ciast. Niezaprzeczalną królową wypieków pieczonych na święta Zmartwychwstania Pańskiego jest baba – ciasto niewymyślne, proste, ale jakże smakowite! Polane lukrem lub polewą czekoladową, posypane migdałami, cukrem pudrem, pokrojoną skórką pomarańczową wprost nie ma sobie równych. Przygotowując wielkanocny koszyczek nie zapomnij włożyć do niego kawałka samodzielnie upieczonej babki.

Pośród bab podawanych na Wielkanoc najbardziej popularne są ich dwa rodzaje: baby drożdżowe oraz piaskowe. Wyborna drożdżowa babka powinna być miękka, mieć żółty koloryt i nie być przeschnięta. Zrobiona tuż przed świętami dobrze smakuje jeszcze kilka dni po upieczeniu. Przygotowując babkę na cieście drożdżowym musimy pamiętać by pozwolić jej swobodnie wyrosnąć – idealna baba wielkanocna to taka, która wolno ‚dojrzewa’ w piekarniku.

Przepis na drożdżową babkę na Wielkanoc:

Składniki na formę babkową z kominem o średnicy 23 cm; 1,5 szklanki mąki, 35 gram drożdży,  3 żółtka, 1 całe jajo, pół szklanki mleka, pół szklanki cukru z łyżeczką drożdży, 75 gram masła roślinnego, pół szklanki rodzynek, aromat o zapachu migdałów, masło do posmarowania formy na babkę oraz kasza manna do jej posypania, cukier puder na lukier oraz sok z połowy cytryny (również na lukier).

Przygotowanie: Przygotowujemy rondelek. Rozpuszczamy na nim masło. Żółtka i cukier ucieramy na kogel. Rozpuszczamy drożdże w mleku. Łączymy z łyżeczką cukru. Dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na 5 minut. Do koglu wsypujemy mąkę, jajko, drożdże i mleko, rozpuszczone uprzednio masło, rodzynki, drożdże. Na koniec dodajemy aromat. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Miskę zakrywamy ściereczką, ciasto na babę odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia. Kiedy baba wyrośnie w cieście pojawią się ‚pęcherzyki’. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą. Wykładamy ciasto i znowu zakrywamy ściereczką na około 1,5 godziny. Kiedy ciasto dojrzeje będzie sięgało prawie do końca foremki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy pół godziny. Około 7 minut przed końcem zakrywamy ciasto folią (dzięki temu babka nie będzie zbyt ciemne). Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia i dopiero kiedy ostygnie wyjmujemy je z foremki. Robimy lukier – cukier łączymy z sokiem cytrynowym, mieszamy. Polewamy babkę.

Alternatywą dla baby drożdżowej może być babka piaskowa, która zawsze się udaje

Składniki: 4 jaja, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, niepełna szklanka mąki ziemniaczanej, rozpuszczona kostka margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat bądź cukier waniliowy, 2 łyżki kakao.

Przygotowanie: Jajka utrzeć i wymieszać z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem oraz margaryną. Dodajemy do piany z jajek. Łączymy z aromatem, mieszamy. Ciasto dzielimy na 3. Do jednej z części dodajemy kakao, miksujemy. Formę keksową smarujemy tłuszczem. Nakładamy dwie części jasnego ciasta. Na nie kładziemy ciasto ciemne. Piekarnik nagrzewamy do 180, babę piaskową pieczemy godzinę.

Może cię zainteresować także:  Kuchnia Austriacka

Puszyste serniki tradycyjne i nowoczesne

Sernik to ciasto uniwersalne – z powodzeniem możemy podać je bowiem na różnorakie okazje. Imieniny, urodziny, kolacja ze znajomymi – bez wątpienia sernik może wtedy zagościć na Twoim stole. Sernik to jednak także wypiek okazyjny i świąteczny, w Polsce często podaje się go zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Świeży twaróg, z którego zrobiona jest masa połączony z bakaliami i słodką polewą czekoladową to istna uczta dla każdego, nawet najbardziej wybrednego podniebienia. Szukając pomysłu na placek na święta postaw na sernik – sernik tradycyjny bądź nowoczesny.

Przeglądając Internet (największą książkę kucharską świata) możemy znaleźć mnóstwo pomysłów na słodkie serniki. Wspomnieć wystarczy choćby klasyczny sernik wiedeński z rodzynkami, owocowy sernik z brzoskwiniami, potraktowany delikatną pianką sernik z rosą, tradycyjny polski sernik, lekki i puszysty sernik czy gotowany placek z serem. Jest więc w czym wybierać.

W czym tkwi tajemnica udanego sernika? Oczywiście w jego fundamentalnym składniku. Ser na ciasto powinien być przede wszystkim świeży. Ważne jest także by był lekki i jak najbardziej puszysty. Mimo, że w sklepach dostępnych jest mnóstwo gotowych mas serowych najlepszy ser to ten przygotowany samodzielnie z krowiego mleka. Jeśli jednak nie masz możliwości przyrządzenia sernika z wiejskiego twarogu sięgnij po sprawdzonych producentów mas serowych: Turek, Piątnica, ser z Wielunia, President.

Jak zrobić tradycyjny sernik bez spodu?

Składniki na świąteczny serniczek (na formę 23*35): 1,3 kg tłustego twarogu (ew. półtłustego), który powinien być zmielony przynajmniej dwa razy, 440 gram cukru, 10 dużych jaj, 250 gram masła, 6 łyżek kaszy manny, opakowanie budyniu śmietankowego, szklanka kremówki, opakowanie cukru waniliowego, rodzynki, skórka pomarańczowa, ew. inne bakalie.

Przygotowanie: Masło ucieramy mikserem (powinno być puszyste). Łączymy z serem i dalej miksujemy. W drugiej misce ucieramy żółtka i cukier puder (na biały koloryt). Dodajemy do twarogu i mieszamy. Wsypujemy pozostałe składniki masy: kaszę, budyń, cukier waniliowy. Miksujemy. Ubijamy śmietankę kremówkę. Osobno ubijamy białka na delikatną piankę. Do masy dodajemy rodzynki i skórkę z pomarańczy, ubitą kremówkę oraz białka. Blachę smarujemy masłem oraz wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy serową masę. Delikatnie równamy nożem. Piekarnik nagrzewamy na 170 stopni. Pieczemy godzinę. Schłodzony dekorujemy kleksami z roztopionej na ogniu słodkiej czekolady lub cukrem pudrem, karmelowymi esami floresami i bitą śmietaną.

Serniki nowoczesne to ciasta, w których klasyczna masa twarogowa łączona jest z makiem (sernik-makowiec), galaretkami, czy różnorakimi budyniami. Sernik możemy przygotować także bez pieczenia (np. sernik truskawkowy idealny na lato) albo też dodać do tradycyjnej masy owoce (np. placek jagodowo serowy).

Efektowne rolady i przekładańce

Rolady mają mnóstwo zalet. Przede wszystkim efektownie prezentują się na stole i nie są trudne do zrobienia. Mimo, że na święta przygotowujemy przede wszystkim tradycyjne wypieki, takie jak makowiec, sernik, babka czy mazurek coraz częściej sięgamy także po nieco bardziej nowoczesne ciasta, należą do nich między innymi przekładańce i różnego typu rolady.

Jak zrobić świąteczną roladę serowo – czekoladową?

Składniki na ciasto: 1/3 szklanki mąki, 1/3 szklanki kukurydzianej skrobi, ćwierć szklanki kakao, ćwierć łyżeczki sody, ćwierć łyżeczki soli, 4 jaja, 4 żółtka, łyżeczka olejku waniliowego, prawie cała szklanka cukru, opakowanie cukru pudru.

Najlepsze wypieki na święta - sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka 3 - Twój Głos 📌 e-TG.plDo zrobienia masy serowej potrzebujesz: 250 gram serka kremowego, 115 gram masła, 2 łyżeczki olejku waniliowego, 4,5 szklanki cukru pudru, pół łyżeczki olejku migdałowego, 1/3 szklanki kakao.

Przygotowanie rolady: Nagrzewamy piekarnik na 190 stopni. Blachę smarujemy tłuszczem i obkładamy papierem, który później także traktujemy tłuszczem. Mieszamy ze sobą mąkę, skrobię i kakao. Dodaj sodę i sól. Ubijamy jajka, żółtka, olejek waniliowy. Ubijamy do uzyskania masy o gęstej konsystencji w jasno żółtym, cytrynowym kolorze. Dodajemy cukier puder i wciąż miksujemy. Stopniowo dodawaj zmieszane ze sobą: mąkę, skrobię i kakao. Ciasto rozprowadź na formie. Piecz 12-14 minut. Po upieczeniu ostudź placek (ale niecałkowicie). Przełóż ciasto na ścierkę potraktowaną wcześniej cukrem pudrem. Usuń papier. Póki placek jest ciepły zwiń je (razem ze ściereczką) w rulon. Ostudź ciasto.

Przygotuj masę: zmiksuj razem serek, wanilię oraz masło. Powoli łącz masę z cukrem pudrem. Zmiksuj. Masę podziel na pół. Do pierwszej części dodaj olejek migdałowy, do drugiej wsyp kakao. Dokładnie wymieszaj. Rozwiń ostudzony placek, odłóż ściereczkę. Na ciasto nałóż masę z kremowego serka. Nie smaruj placka tuż przy krawędzi. Zwiń roladę (oczywiście bez ściereczki). Wyłóż ciasto na półmisek. Włóż do lodówki na pół godziny. Gotową roladę przystrój czekoladową masą. Widelcem lub nożem utwórz na roladzie paski. Na święta Bożego Narodzenia warto udekorować roladę żurawiną, na Wielkanoc warto podawać ją z kleksem bitej śmietany i kolorowymi cukierkami.

Robiąc roladę warto pamiętać o kilku przydatnych wskazówkach:

1. Dobra rolada to taka, która ma dobry biszkopt. Pamiętaj by biszkoptu na roladę nie piec zbyt długo.

2. Roladę z biszkoptu formułujemy wtedy, kiedy jest jeszcze gorący. Wystudzone ciasto biszkoptowe łatwo się łamię.

3. Krem lub masę na ciasto biszkoptowe kładziemy kiedy biszkopt już wystygnie.

4. Pęknięty biszkopt? Jest na to rada. Można posypać go porcją kakao bądź cukrem pudrem.

Wykwintne ciasta z orzechami

Obok serników i makowców to właśnie orzechowce cieszą się największą popularnością wśród świątecznych wypieków. Są słodkie, aromatyczne i długo utrzymują świeżość. Orzechowe ciasto dobrze sprawdzi się na Boże Narodzenie i Wielkanoc, ale także na zwykły (a może raczej niezwykły) niedzielny deser.

Do skosztowania orzechowca nie trzeba przekonywać osób, które lubią bakalie. Jestem jednak przekonana, że chętnie skosztują go to także osoby, które za orzechami nie przepadają. Rodzajów ciast orzechowych jest tyle, że z pewnością każdy z nas znajdzie wśród nich ciasto idealne dla siebie. Do najbardziej znanych orzechowców zaliczyć można placek orzechowy z budyniem, popularnego snikersa, orzechowca z kremem, orzechowca z budyniem, placek orzechowy z miodem, placek orzechowy w cieście francuskim, kokosowego orzechowca czy też placek orzechowy z jabłkami.

Może cię zainteresować także:  5 najważniejszych korzyści prozdrowotnych selera naciowego

Najlepsze wypieki na święta - sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka 4 - Twój Głos 📌 e-TG.plOrzechowe ciasto ma jeszcze jedną zaletę; jego podstawowy składnik jest źródłem całej palety cennych witamin. Na wysoką wartość energetyczną orzechów wpływ ma duża zawartość tłuszczów i białek. Orzechy bogate są w witaminy: A i B. Ponadto zawierają składniki mineralne; żelazo, magnez a także cenny dla organizmu wapń.

Jak zrobić łatwe ciasto orzechowe?

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki, pół kostki margaryny, 1/2 cukru pudru, 2 jaja, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka sody.

Polewa: 30 dag orzechów włoskich, pół kostki margaryny, 2 łyżki miodu, pół szklanki cukru.

Krem: pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki budyniu śmietanowego, kostka masła, prawie cała szklanka cukru pudru.

Przygotowanie: Ciasto – z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2. Na jedną część nakładamy polewę czekoladową. Obie części pieczemy przez kwadrans. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni. Margarynę rozpuszczamy na patelni. Łączymy z miodem i cukrem. Mieszamy. Orzechy prażymy na ogniu przez 2-4 minuty. Gotujemy budyń z mlekiem i budyniem. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy. Przekładamy placek. Na spód kładziemy ciasto bez polewy, następnie krem i na koniec część pokryta polewą czekoladową. Ciasto podajemy z keksem śmietany. Dodatkowo możemy udekorować je esami floresami z gorzkiej czekolady roztopionej na ogniu.

Znakomity keks z bakaliami

Ciasta z bakaliami są nie tylko bardzo smaczne, ale także i zdrowe. Dodatkowo niezwykle efektownie prezentują się na świątecznym stole i dlatego też warto wpisać je do naszego uroczystego menu. Kolorowy keks pełen kandyzowanych moreli, aromatycznej skórki pomarańczowej, suszonych śliwek i słodkich rodzynek sułtańskich świetnie wpisuje się w odświętny nastrój, szczególnie jeśli mamy na myśli czas Bożego Narodzenia.

Bakaliowy keks jest wspaniały sam w sobie jednak jego wyborny smak możemy mocniej zaakcentować przy pomocy kilku prostych trików. Po pierwsze lukier. Łatwo i szybko przygotujemy go z soku z połówki cytryny, 2 łyżek gorącej wody oraz cukru pudru (około 15 dag). Składniki łączymy ze sobą i mieszamy do momentu utworzenia się jednolitej masy. Po drugie galaretka. Nasz keks posmarowany lukrem warto jeszcze dodatkowo udekorować drobnymi kawałkami wcześniej przygotowanej galaretki. Dzięki jej różnorodnym rodzajom i kolorom ciasto prezentować się będzie wręcz zjawiskowo! Po trzecie ponownie kandyzowane owoce. Placek posypujemy nie tylko paletą barwnych kostek z galaretki, ale także kawałkami kandyzowanych owoców, których nie wykorzystaliśmy do zrobienia ciasta.

Jak przygotować prosty i wyśmienity keks z bakaliami na święta?

Składniki na ciasto: 500 gram mąki (oraz dodatkowo łyżka mąki), 250 gram masła, 200 gram cukru, 4 jaja, łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody, pół łyżeczki soli, niepełna łyżeczka aromatu śmietankowego, ćwierć szklanki mleka, kieliszek rumu, garść rodzynek, garść skórki pomarańczowej (może być kandyzowana bądź smażona), 200 gram ulubionych bakalii.

Do dekoracji: lukier, owoce kandyzowane, wcześniej przygotowana różnokolorowa galaretka pokrojona w drobną kostkę.

Przygotowanie: Drobno siekamy bakalie i łączymy je z łyżką mąki. Resztę mąki przesiewamy i mieszamy z sodą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Masło i cukier miksujemy na masę. Stopniowo do masy dodajemy po jednym jaju. Mieszamy i dodajemy aromat a następnie 1/3 mąki. Łączymy z mlekiem, dodajemy kolejną porcję mąki (1/3) i rum. Mieszamy. Wsypujemy ostatnią część mąki. Dokładniej mieszamy. Wsypujemy przygotowane bakalie, mieszamy, wlewamy do formy na keks. Pieczemy przez godzinę i około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone i ostygnięte ciasto polewamy lukrem i dekorujemy galaretkami i owocami kandyzowanymi.

Kolorowe mazurki i torty-pisanki

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć kolorów; wielobarwne pisanki, wzorzyste serwetki, różnorodne kwiaty – to tylko garstka ozdób na jakie warto postawić w święta. Dzięki nim Twój dom, mieszkanie, pokój czy kuchnia będą prezentowały się naprawdę efektownie. Inną formę dekoracji są słodkie ozdoby. Choć są dużo mniej trwałe niż ręcznie robione papierowe stroiki czy wieńce z filcu bądź bibuły, nie możemy odmówić im uroku. Ich dodatkowym atutem jest smak, o którym napisać można by naprawdę wiele. Jeśli więc szukasz ładnej ozdoby świątecznego stołu a jednocześnie smakowitego ciasta postaw na kolorowe mazurki i torty typu pisanki.

Mazurek to obok świątecznej baby najbardziej znane ciasto wielkanocne. Jest efektowne i smakowite, a co najważniejsze proste do zrobienia.

Jak zrobić mazurek kokosowo – czekoladowy?

Składniki na ciasto: pół kilo mąki, 30 dag, 3 żółtka oraz cało jajko, prawie cała szklanka cukru pudru, skórka cytrynowa.

Składniki na masę kokosową: 30 dag wiórków kokosowych, 30 dag śmietanki, cała szklanka i 1/3 szklanki cukru pudru, sok cytrynowy, waniliowy aromat, 3 białka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Do polewy potrzeba: 3 białka, 2 szklanki cukru pudru, pół szklanki kakao, ćwierć kostki masła, waniliowy aromat.

Przyrządzenie: Z podanych składników robimy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy na 2 prostokąty. Wygniatamy około centymetrowe brzegi. Wkładamy do dwóch blaszek (25 na 36 cm). Białko ubijamy na sztywno. Smarujemy nim oba ciasta. Kokos mieszamy z pud rem, śmietanką oraz sokiem cytrynowym. Łączymy z aromatem, 2 białkami oraz mąką. Mieszamy, kładziemy na oba ciasta. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Piec 20 minut. Cukier i białka ubijamy. Dodajemy kakao i aromat. Łączymy z rozpuszczonym masłem. Częścią masy przekładamy ciasta, reszta nakładamy na wierzch. Dekorujemy wedle uznania.

Równie pięknie co kolorowe mazurki, na stole prezentują się torty – pisanki. Barwne, ładnie dekorowane nie tylko wybornie smakują, ale także są wspaniałą ozdobą każdego stołu. Torty pisanki przygotowujemy jak zwykłe torty jednak przystrajamy je nieco inaczej. Ciekawym pomysłem jest ozdobienie tortu wielkanocnego zielonym lukrem, czekoladowymi zajączkami czy marcepanowymi kurczaczkami. Wielkanocny tort to szczególnie polecany deser dla dzieci – jest kolorowy, słodki i zabawny!

Może cię zainteresować także:  Szybki tort czekoladowy – jak go przygotować?

Prosty wielkanocny baranek i koszyk z ciasta

Jaki jest najbardziej znany symbol Wielkiej Nocy? To oczywiście baranek. Jest znakiem pokoju, radości i dobra. Zajmuje czołowe miejsce w świątecznym koszyku. Może być zrobiony z cukru bądź białej lub ciemnej czekolady. Może także być przygotowany z ciasta. Z ciasta zrobić warto nie tylko baranka, ale również i inne wielkanocne gadżety; świąteczne zwierzaki – króliki, zajączki, kurczaki, pisanki i koszyczek.

Efektowny baranek wielkanocny z ciasta:

Składniki na ciasto: 2 jaja, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przystrojenie: masło, kolorowe cukierki, cukier puder.

Przygotowanie: Do ubitych białek dodajemy cukier i żółtka. Ubijamy dalej. Łączymy z proszkiem do pieczenia oraz mąką pszenną. Formę na baranka smarujemy masłem. Nakładamy na nią ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Baranka pieczemy 25 minut. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Z cukierków i masła robimy oczy i usta baranka (oczka można zrobić także z goździków). Gotowego zwierzaka warto udekorować czerwoną wstążką. Dla lepszego efektu możemy go także potraktować cukrem pudrem.

 Oto kolejny wielkanocny przysmak – świąteczny koszyczek z ciasta:

Składniki na drożdżowy koszyk z ciasta: kilogram mąki, 6 dkg świeżych drożdży, 5 łyżek cukru, 2 i 1/2 szklanki mleka, 5 dkg masła, 2 jaja, mała łyżeczka soli.

Przygotowanie: Kruszymy drożdże. Wsypujemy pół łyżeczki cukru. Podgrzewamy pół szklanki wody. Łączymy z 3 łyżkami mleka. Mieszamy z drożdżami. Przesiewamy mąkę, robimy dołek w środku, do którego wlewamy rozczyn. Zakrywamy ściereczką, odkładamy do ciepłego miejsca. Po 20 minutach dodajemy roztopione masło. Łączymy z mąką i resztą składników na ciasto. Wrabiamy ciasto ręką. Odstawiamy do czasu aż wyrośnie.

Z 3/4 ciasta robimy 20 mniejszych części. Tworzymy z nich „wałki” o mniej więcej tych samych proporcjach. Dwa wałki kładziemy tak, by się krzyżowały. Następnie dodajemy po jednym wałeczku z każdej ze stron i splatamy je ze sobą.

Smarujemy tłuszczem średniej wielkości porcelanową miskę odwróconą do góry dnem. Nakładamy na niej splecione wcześniej wałeczki. Dociskamy ciasto do miski.

Z reszty ciasta robimy długie wałki, które skręcamy niczym sznurek. Tworzymy dwa koła z ciasta; mniejsze na podstawę i większe. Z części ciasta robimy ucho koszyka. Do środka musimy wsadzić drut. Ciasto traktujemy rozkłóconym żółtkiem jajka.

Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i wkładamy ciasto. Kiedy będzie lekko rumiane wyjmujemy mniejsze części i zakrywamy ciasto folią. Studzimy. Delikatnie zdejmujemy koszyczek.

Składamy koszyk, miejsca łączeń sklejamy lukrem.

Sprawdzone makowce i aromatyczne strucle z makiem

Gdyby zapytać Polaków o ich ulubione świąteczne ciasto z pewnością niejeden z nich powiedziałby, że to makowiec. Tak jak w przypadku prawie wszystkich rodzajów ciast: szarlotek, serników, mazurków czy bab, tak i w przypadku makowców wymienić możemy kilka ich typów. Najczęściej na świątecznym stole pojawiają się zawijane makowce czyli strucle z makiem.

Dzięki aromatycznemu makowi, słodkim rodzynkom i delikatnemu ciastu rolada makowa nie ma sobie równych wśród placków świątecznych i nie tylko. Inną formą makowca może być placek z makiem i jabłkami, które doskonale się ze sobą komponują. Nieco mniej popularny, ale równie smaczny jest makowiec japoński. Inne makowce to:  wspaniały makowiec śnieżny, delikatny makowiec na kruchym cieście, pożywny makowiec drożdżowy, prosty makowiec na biszkopcie, makowiec bez zawijania, makowiec gotowany, wilgotny makowiec.

Jak przygotować mak do placków z makiem, rolad makowych i strucli?

Makowca najlepiej przygotować ze świeżego maku, który przed przygotowaniem ciasta trzeba wcześniej zalać wrzątkiem na kwadrans. Następnie należy go odsączyć i przynajmniej dwukrotnie przemielić w maszynce. Potem roztapiamy masło (około 150 gram), łączymy z 4 łyżkami miodu, skórką pomarańczową, startą połową laski wanilii, garścią rodzynek, posiekanymi orzechami (około 100 gram). Potem smażymy przez kwadrans. Mieszamy z makiem, cukrem (około 10 dag) oraz kieliszkiem koniaku. Ubijamy dwa białka na puszystą pianę. Pianę dokładnie mieszamy z masą makową. Smarujemy ciasto a następnie pieczemy je przez niecałą godzinę.

Jeśli jednak w przedświątecznym rozgardiaszu nie masz czasu na przygotowanie maku możesz pójść na łatwiznę i kupić gotową masę makową.

Mak świetnie komponuje się z serem, karmelem, miodem, migdałami i orzechami, budyniem, galaretką oraz różnorakimi owocami między innymi jagodami, truskawkami, wspomnianymi już jabłkami czy brzoskwiniami. Przysłowiową wisienką na torcie może być podanie makowca z bitą śmietaną, obficie posypanie go cukrem pudrem czy polanie ciasta polewą czekoladową.

Jak zrobić zawijany świąteczny makowiec?

Mak przygotowujemy krok po kroku według wyżej wymienionej instrukcji.

Składniki: pół kilograma mąki, 3 jajka, 3 dag drożdży, 20 dag cukru, prawie cała szklanka mleka, 15o gram masła.

Wykonanie: Cukier i masło ucieramy. Łączymy z jajkami. Do puszystej, delikatnej masy dodajemy drożdże, przesianą mąkę i mleko. Wyrabiamy maksymalnie gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po 60 minutach ciasto dzielimy na pół. Połowę rozwałkowujemy i smarujemy białkiem oraz masą makową. Jeszcze raz zwijamy białkiem, formułujemy rulon na struclę. Tak samo postępujemy z drugą połową placka. Oba makowce zawijamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Pieczemy na posmarowanej tłuszczem blasze przez około 50 minut. Kiedy ciasto już się upiecze i wystygnie traktujemy je lurem, rodzynkami, posiekanymi orzechami. Podajemy z bitą śmietaną i cząstkami mandarynek.

 

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Jak wybrać najlepszy dywan – jak prawidłowo dobrać dywan do pomieszczenia

Poprzedni wpis

Przepisy kuchni japońskiej – jak zrobić sushi, sos sojowy, wasabi i inne…

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.