Majster - poradnik majsterkowania
Majster - poradnik majsterkowania
URZ膭DZANIE I DEKOROWANIE 馃摃

Wina domowe, wyj膮tkowe i niepowtarzalne

Wina domowe, wyj膮tkowe i niepowtarzalne 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Fot. Pawe艂 G贸recki, Micha艂 Wolniak

Gnij膮ce nadwy偶ki owoc贸w z naszych sad贸w i ogrod贸w wywo艂uj膮 wyrzuty sumienia. Gdy nie spos贸b zje艣膰 obfitych plon贸w, warto przerobi膰 ich cz臋艣膰 na wina domowe lub inne wy艣mienite, tradycyjne trunki. W d艂ugie zimowe wieczory stan膮 si臋 wyszukanym rarytasem.聽

Od pewnego czasu kupienie butelki dobrego wina w sklepie nie stanowi ju偶 wi臋kszego problemu. Trzeba tylko wiedzie膰, co wybra膰. Poza klasycznymi winami gronowymi sklepy nie maj膮 jednak zwykle zbyt bogatej oferty dla amator贸w win z innych owoc贸w. Trunki oryginalne i wyszukane to rzadko艣膰. Na szcz臋艣cie nieograniczone mo偶liwo艣ci pr贸bowania wyj膮tkowych i niepowtarzalnych napitk贸w daj膮 nam nasze w艂asne ogrody i sady. Wystarczy troch臋 owoc贸w, dobre ch臋ci i odrobina cierpliwo艣ci. Efekty mog膮 przej艣膰 naj艣mielsze oczekiwania.

Domowa produkcja win wymaga pewnej wiedzy, starannego przygotowania oraz zakupu niezb臋dnej aparatury. Podstawowy sprz臋t bez problemu mo偶na kupi膰 w specjalnych sklepach dla winiarzy lub zam贸wi膰 przez Internet. Nie brak r贸wnie偶 poradnik贸w, t艂umacz膮cych, jak wyprodukowa膰 wino domowymi sposobami.

Wszyscy eksperci zgodnie przyznaj膮, 偶e smak wina zale偶y od jako艣ci u偶ytych do jego produkcji owoc贸w. Dlatego, zagospodarowuj膮c nadwy偶ki zebranych plon贸w, nie wolno przeznacza膰 na wino owoc贸w byle jakich. Przede wszystkim powinny by膰 艣wie偶e i zdrowe. Kilka nadgni艂ych lub sple艣nia艂ych wi艣ni, jab艂ek czy gruszek mo偶e popsu膰 smak ca艂ego kilkudziesi臋ciolitrowego balonu wina. Szkoda naszej pracy i poniesionych koszt贸w.

Wino powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej soku owocowego z du偶膮 zawarto艣ci膮聽 cukru. Dlatego w zasadzie do produkcji wina nadaj膮 si臋 wszystkie gatunki owoc贸w bogate w ten sk艂adnik. Im wi臋cej naturalnego cukru zawieraj膮, tym mniej cukru nale偶y doda膰 do moszczu, czyli wyci艣ni臋tego, niesklarowanego soku, z kt贸rego powstanie wino. Podczas fermentacji z cukru powstaje alkohol etylowy, dwutlenek w臋gla i zwi膮zki aromatyczne, decyduj膮ce o smaku i aromacie wina. Wina domowe zawieraj膮 zwykle od 8 do 15% alkoholu. Im wy偶szy poziom alkoholu w winie, tym d艂u偶ej mo偶na je przechowywa膰.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  W chowanego ze 艣mieciami, schowek na kub艂y na 艣mieci

Og贸lne zasady przygotowywania wina nie s膮 zbyt skomplikowane. Dojrza艂e, zdrowe i 艣wie偶e owoce nale偶y starannie umy膰, tak by sp艂uka膰 z nich kurz, resztki 艣rodk贸w ochrony ro艣lin i wszelkie mikroorganizmy. Umyte owoce trzeba rozdrobni膰, poniewa偶 wi臋kszo艣ci w ca艂o艣ci nie daje si臋 wycisn膮膰. Mi臋kkie owoce, takie jak truskawki czy wi艣nie, mo偶na zgnie艣膰 r臋cznie. Pozosta艂e, po wst臋pnym rozdrobnieniu, naj艂atwiej zmia偶d偶y膰 w specjalnej prasie lub za pomoc膮 elektrycznej sokowir贸wki.

Z r贸偶nych gatunk贸w owoc贸w uzyskuje si臋 r贸偶ne ilo艣ci moszczu. Wydajno艣膰 zale偶y od soczysto艣ci, dojrza艂o艣ci oraz sposobu wyciskania. Zawarto艣膰 naturalnego cukru w 艣wie偶o wyci艣ni臋tym moszczu owocowym z regu艂y jest zbyt niska, dlatego trzeba do niego doda膰 cukier. Ilo艣膰 cukru, jak膮 nale偶y dosypa膰, zale偶y od gatunku owoc贸w, zawarto艣ci alkoholu, jak膮 chcemy uzyska膰, i preferowanego smaku. Im wino ma by膰 s艂odsze, tym wi臋cej cukru dodajemy. Precyzyjne dobranie proporcji umo偶liwiaj膮 odpowiednie tabele. U艂atwiaj膮 one tak偶e oszacowanie kwasowo艣ci moszczu, kt贸ra w przypadku wi臋kszo艣ci gatunk贸w owoc贸w jest zbyt wysoka i dlatego moszcz nale偶y rozcie艅czy膰 wod膮. Dodawanie wody zwi臋ksza obj臋to艣膰 moszczu, ale r贸wnocze艣nie powoduje nadmierne rozcie艅czenie pochodz膮cych z owoc贸w zwi膮zk贸w azotowych. Dlatego do moszczu koniecznie trzeba doda膰 po偶ywk臋 azotow膮, w ilo艣ci 0,4 g/l.

Przygotowany moszcz o w艂a艣ciwych proporcjach sk艂adnik贸w, zwany nastawem, wlewamy do balonu, tak by wype艂ni艂 oko艂o 戮 naczynia. By wino uzyska艂o odpowiedni膮 moc do moszczu trzeba doda膰 przygotowan膮 wcze艣niej matk臋 dro偶d偶ow膮. Wspomaga ona proces fermentacji, poniewa偶 dzikie dro偶d偶e obecne na wszystkich owocach, obumieraj膮 ju偶 przy st臋偶eniu oko艂o 8% alkoholu. Matk臋 dro偶d偶ow膮 uzyskuje si臋 ze specjalnych kultur dro偶d偶y winiarskich. Gatunek dro偶d偶y winiarskich dobieramy ze wzgl臋du na rodzaj wina, jaki chcemy uzyska膰, w zale偶no艣ci od tego, czy ma to by膰 wino lekkie czy ci臋偶kie, bia艂e czy czerwone, s艂odkie czy wytrawne.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Wiert艂a do drewna - Zakupy z "Majstrem" cz. 1

Gotow膮 do zaszczepienia matk臋 dro偶d偶ow膮 wlewamy do moszczu o temperaturze od 15 do 25潞C. Zawarto艣膰 balonu trzeba wymiesza膰, a brzegi wylewu naczynia starannie obetrze膰. Balon szczelnie zamykamy korkiem z rurk膮, dla pewno艣ci miejsce styku korka z balonem i rurki z korkiem mo偶na zala膰 stearyn膮. Korek powinien by膰 dok艂adnie umyty i zdezynfekowany. Znawcy radz膮, by rurk臋 wype艂ni膰 gliceryn膮 z dodatkiem spirytusu.

By fermentacja przebiega艂a prawid艂owo, balon nale偶y wstawi膰 do pomieszczenia, w kt贸rym panuje sta艂a temperatura od 18 do 22潞C. Po kilku dniach zaczyna si臋 burzliwy proces fermentacji, temperatura nastawu wzrasta do 25潞C. Trzeba pilnowa膰, by nie przekroczy艂a 30潞C, gdy偶 mo偶e doj艣膰 do zahamowania lub przerwania fermentacji. W przypadku lekkich win sto艂owych proces fermentacji trwa od 3 do 5 tygodni, wina deserowe o wi臋kszej zawarto艣ci alkoholu potrzebuj膮 od 2 do 6 miesi臋cy.

Podczas fermentacji na dnie balonu zbiera si臋 warstwa osadu, z艂o偶onego z obumieraj膮cych dro偶d偶y i resztek owoc贸w. Zbyt d艂ugie trzymanie wina nad tym osadem jest niekorzystne dla smaku i barwy wina. M艂ode wino nale偶y zatem 艣ci膮gn膮膰 do mniejszych balon贸w, gdy tylko osi膮gnie zawarto艣膰 alkoholu zbli偶on膮 do zaplanowanej. Do 艣ci膮gania wykorzystujemy w臋偶yk gumowy z wci艣ni臋t膮 na jednym ko艅cu szklan膮 rurk膮, u艂atwiaj膮c膮 precyzyjne operowanie w臋偶ykiem w balonie. Trzeba bardzo uwa偶a膰, by przed 艣ci膮ganiem wina nie potrz膮sn膮膰 balonem, co mog艂oby spowodowa膰 zm膮cenie od艂o偶onego na dnie osadu. Balon, do kt贸rego zlewamy wino, powinien by膰 wype艂niony po korek, tak by pozosta艂o jak najmniej powietrza, sprzyjaj膮cego niepo偶膮danym zmianom. Nape艂niony balon szczelnie zamykamy i zostawiamy w spokoju, najlepiej w temperaturze 10鈥12潞C, by m艂ode wino dojrza艂o i wyklarowa艂o si臋. Po up艂ywie jednego, dw贸ch miesi臋cy wino 艣ci膮gamy ponownie. Wina lekkie i s艂abe po tym czasie nadaj膮 si臋 ju偶 do spo偶ycia. Trunki o wi臋kszej zawarto艣ci alkoholu mog膮 i powinny le偶akowa膰 d艂u偶ej, od 6 miesi臋cy do kilku lat. Wina tego rodzaju 艣ci膮ga si臋 przynajmniej trzykrotnie.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Lekkie i por臋czne, nowe superlekkie pilarki spalinowe Stihl

W przypadku niekt贸rych win owocowych (np. z jab艂ek albo agrestu) gotowe wino nie zawsze jest ca艂kiem klarowne. Mo偶na je wtedy przefiltrowa膰 przez bibu艂臋 filtracyjn膮, p艂贸tno lniane albo wat臋.

Wi臋cej w miesi臋czniku 鈥濵ajster” nr聽10/2006 禄

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Wszystko pod r臋k膮, p贸艂ki kuchenne

Poprzedni wpis

W trosce o pi臋kno pod艂ogi, jak dba膰 o panele laminowane

Nast臋pny wpis

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.