Koronawirus a witamina C i D - rola i suplementacje 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Lifestyle 馃敟Nauka 馃敩Porady 馃幆Zdrowie 鈿曪笍

Koronawirus a witamina C i D – rola i suplementacje

Do czego s艂u偶y witamina C?

Wielu z nas zna witamin臋 C z czas贸w 偶eglarzy, kiedy brak 艣wie偶ych owoc贸w i warzyw na statkach powodowa艂 powa偶ne niedobory witaminy C i rozw贸j szkorbutu.

Witamina C (znana r贸wnie偶 jako kwas askorbinowy) jest witamin膮 rozpuszczaln膮 w wodzie, co oznacza, 偶e organizm nie mo偶e jej przechowywa膰.聽Je艣li mamy go za du偶o, nasz organizm pozb臋dzie si臋 nadmiaru wraz z moczem.聽Co ciekawe, wi臋kszo艣膰 zwierz膮t ma zdolno艣膰 wytwarzania witaminy C w swoim ciele.聽Jednak ludzie nie maj膮 ju偶 niezb臋dnych do tego enzym贸w, co wed艂ug聽naukowc贸w聽mo偶e by膰聽adaptacj膮聽ewolucyjn膮聽.

Poniewa偶 nie mo偶emy przechowywa膰 ani wytwarza膰 witaminy C, musimy regularnie j膮 dostarcza膰 w naszej diecie.

Witamina C jest聽wa偶nym przeciwutleniaczem聽, co oznacza, 偶e chroni organizm przed stresem oksydacyjnym oraz zapobiega uszkodzeniom naszych kom贸rek i innych tkanek.

Pomaga r贸wnie偶 organizmowi w tworzeniu聽kolagenu聽, kt贸ry jest g艂贸wnym bia艂kiem w naszej tkance 艂膮cznej (tj. naszej sk贸rze, 艣ci臋gnach, wi臋zad艂ach i ko艣ciach).聽Oznacza to, 偶e odgrywa kluczow膮 rol臋 w gojeniu si臋 ran.

Wreszcie, i najbardziej istotna ze wzgl臋du na obecn膮 pandemi臋 koronawirusa, witamina C pomaga regulowa膰 nasz uk艂ad odporno艣ciowy.聽Dzieje si臋 tak, poniewa偶 nasze kom贸rki odporno艣ciowe, takie jak bia艂e krwinki, zawieraj膮 wysoki poziom witaminy C. Kiedy 藕le si臋 czujemy z powodu infekcji, poziom witaminy C w naszych kom贸rkach odporno艣ciowych zostaje wyczerpany, co mo偶e mie膰 wp艂yw na to, jak nasz聽organizm reaguje聽na te infekcje聽.

Kluczowe punkty:

  • Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, 偶e organizm nie jest w stanie jej magazynowa膰
  • Poniewa偶 nasz organizm nie mo偶e przechowywa膰 ani wytwarza膰 w艂asnej witaminy C, musimy regularnie j膮 dostarcza膰 w naszej diecie
  • Witamina C jest wa偶nym przeciwutleniaczem.聽Odgrywa r贸wnie偶 rol臋 w regulacji gojenia si臋 ran i naszego uk艂adu odporno艣ciowego.

Czy witamina C zapobiega przezi臋bieniu?

Pomimo du偶ego zainteresowania opinii publicznej suplementami witaminy C w celu zapobiegania lub wspomagania powrotu do zdrowia po przezi臋bieniu, wyniki bada艅 naukowych by艂y niesp贸jne.

Wnioski z przegl膮du opublikowanego w Cochrane Database of Systematic Reviews wykaza艂y, 偶e je艣li ju偶 藕le si臋 czujesz, przyjmowanie suplement贸w witaminy C聽nie b臋dzie mia艂o wi臋kszego wp艂ywu聽na tw贸j powr贸t do zdrowia.聽Podobnie stwierdzono, 偶e przyjmowanie profilaktycznych suplement贸w witaminy C nie ma wp艂ywu na ryzyko rozwoju przezi臋bienia lub cz臋stotliwo艣膰 przezi臋bie艅 w populacji og贸lnej.

Stwierdzono jednak, 偶e suplementy witaminy C mog膮聽skr贸ci膰 czas trwania聽przezi臋bienia i zmniejszy膰 nasilenie objaw贸w, ale korzy艣ci te by艂y widoczne tylko wtedy, gdy suplementy by艂y przyjmowane przed wyst膮pieniem objaw贸w przezi臋bienia i grypy.

W przegl膮dzie Cochrane stwierdzono, 偶e nie mo偶na sformu艂owa膰 jednoznacznych zalece艅 dotycz膮cych regularnego uzupe艂niania witaminy C, ale bior膮c pod uwag臋 bezpiecze艅stwo i niski koszt witaminy C, suplement nie mo偶e zaszkodzi膰.

Kluczowe punkty:

  • Dodatkowa dawka witaminy C, gdy jeste艣 ju偶 chora, nie ma wi臋kszego wp艂ywu
  • Niekt贸re dowody sugeruj膮, 偶e regularna suplementacja mo偶e skr贸ci膰 czas trwania i nasilenie choroby
  • Nie mamy wystarczaj膮cych dowod贸w, aby wyci膮gn膮膰 jednoznaczne wnioski na temat roli suplement贸w witaminy C w zapobieganiu lub przezwyci臋偶aniu przezi臋bienia

Suplementy witaminy C i koronawirus

Bior膮c pod uwag臋, 偶e koronawirus jest bardzo now膮 chorob膮, eksperci maj膮 ograniczon膮 wiedz臋 na temat wszelkich metod leczenia, kt贸re mog膮 przyspieszy膰 powr贸t do zdrowia lub poprawi膰 wyniki.

Nale偶y zauwa偶y膰, 偶e koronawirus pochodzi z聽innej rodziny wirus贸w聽ni偶 przezi臋bienie i grypa, wi臋c nie mo偶emy dokonywa膰 bezpo艣rednich por贸wna艅 mi臋dzy badaniami przeprowadzonymi nad witamin膮 C a przezi臋bieniami lub gryp膮.

Rozpocz臋艂y si臋 badania, kt贸re maj膮 na celu zbadanie wp艂ywu suplementacji wysokimi dawkami witaminy C i koronawirusa, ale to wci膮偶 bardzo wczesne dni.聽W jednym聽badaniu聽, obecnie prowadzonym na Uniwersytecie Wuhan w Chinach, pobrano pr贸bk臋 140 pacjent贸w z koronawirusem i podano im do偶ylnie wysokie dawki witaminy C (wstrzykiwane przez 偶y艂y), aby sprawdzi膰, czy poprawia to ich wyniki.聽Jednak wyniki z tego badania otrzymamy co najmniej do wrze艣nia.

Hipoteza wysuni臋ta przez naukowc贸w jest taka, 偶e witamina C mo偶e zapobiega膰 uszkodzeniom p艂uc.聽To uszkodzenie wyst臋puje, gdy nasze szlaki zapalne s膮 aktywowane w wyniku infekcji wirusowej.聽Mo偶e to zapobiec zniszczeniu naczy艅 w艂osowatych p臋cherzyk贸w p艂ucnych, kt贸re odgrywaj膮 istotn膮 rol臋 w transporcie tlenu do p艂uc.

Obecnie nie ma dowod贸w na to, 偶e suplementy witaminy C mog膮 przede wszystkim zapobiega膰 prawdopodobie艅stwu zachorowania na koronawirusa.聽Nie oznacza to jednak, 偶e mo偶emy stwierdzi膰, 偶e witamina C nie ma nic wsp贸lnego z profilaktyk膮, oznacza to po prostu, 偶e nie mamy jeszcze 偶adnych potwierdzonych bada艅 na ten temat.

Kluczowe punkty:

  • Koronawirus to bardzo nowa choroba, wi臋c eksperci maj膮 ograniczon膮 wiedz臋 na temat leczenia profilaktycznego lub leczniczego
  • Koronawirus r贸偶ni si臋 od zwyk艂ego przezi臋bienia lub grypy, wi臋c nie mo偶emy wyci膮ga膰 wniosk贸w z wcze艣niejszych bada艅 przeprowadzonych na ich temat
  • Rozpocz臋to badania nad rol膮 wysokich dawek witaminy C w leczeniu koronawirusa u pacjent贸w w stanie krytycznym, ale wyniki te nie b臋d膮 dost臋pne przez kilka miesi臋cy
  • Nie mamy 偶adnych bada艅, kt贸re pomog艂yby nam zrozumie膰 rol臋 suplement贸w witaminy C w zapobieganiu koronawirusowi, wi臋c nie mo偶emy jeszcze wyci膮ga膰 wniosk贸w na ten temat.

Sk膮d mog臋 zdoby膰 witamin臋 C?

Najlepszym 藕r贸d艂em witaminy C s膮 艣wie偶e owoce i warzywa, a w szczeg贸lno艣ci:

  • Pomara艅cze
  • kiwi
  • Papryka
  • Truskawki
  • Czarna porzeczka
  • broku艂y
  • brukselki
  • Pomidory
Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  4 lutego obchodzony by艂 艢wiatowy Dzie艅 Walki z Rakiem - leczenie onkologiczne

Witamina C 艂atwo ulega uszkodzeniu w por贸wnaniu z innymi witaminami, poniewa偶 jest bardzo wra偶liwa na 艣wiat艂o, ciep艂o i tlen.聽W rezultacie聽mo偶e zosta膰 zniszczony聽podczas gotowania, suszenia lub przechowywania 偶ywno艣ci.

Wskaz贸wki, jak zapobiega膰 uszkodzeniom witaminy C w 偶ywno艣ci:

  • Przechowuj owoce i warzywa bogate w witamin臋 C w ca艂o艣ci i niepokrojone w lod贸wce, dop贸ki ich nie b臋dziesz potrzebowa膰
  • Potrawy te nale偶y przygotowywa膰 tylko bezpo艣rednio przed podaniem i kroi膰 na wi臋ksze kawa艂ki, aby zmniejszy膰 ich kontakt z powietrzem lub ekspozycj臋 na 艣wiat艂o
  • Witamina C rozpuszcza si臋 w wodzie do gotowania, wi臋c spr贸buj gotowa膰 warzywa bogate w witamin臋 C w jak najmniejszej ilo艣ci wody lub sma偶 warzywa na parze/mieszaj.聽Alternatywnie, mo偶esz zachowa膰 wod臋 z gotowania do u偶ycia w zupach, bulionach lub sosach.
  • Zamra偶anie 偶ywno艣ci na d艂u偶ej ni偶 dwa miesi膮ce mo偶e zniszczy膰 witamin臋 C, wi臋c staraj si臋 je艣膰 w tym czasie

Kluczowe punkty:

  • Najlepszym 藕r贸d艂em witaminy C s膮 艣wie偶e owoce i warzywa
  • Witamina C jest 艂atwo niszczona przez 艣wiat艂o, ciep艂o i tlen
  • Istniej膮 sposoby przygotowywania i przechowywania 偶ywno艣ci, kt贸re mog膮 zapobiec utracie witaminy C z naszych 藕r贸de艂 偶ywno艣ci.

Ile witaminy C potrzebuj臋?

W Wielkiej Brytanii聽zaleca聽si臋 , aby doro艣li potrzebowali 40 mg witaminy C dziennie w celu utrzymania og贸lnego stanu zdrowia.聽Dla por贸wnania, jedna pomara艅cza zawiera 51 mg witaminy C, a pi臋膰 du偶ych truskawek zawiera 53 mg.聽Zawsze lepiej jest zje艣膰 ca艂y owoc, ni偶聽pi膰 sok owocowy聽.

Czy potrzebuj臋 tabletki lub suplementu witaminy C?

Badania聽przeprowadzone nad korzy艣ciami suplementacji witaminy C zwykle stosowa艂y wi臋ksze dawki, od 200 do 1000 mg dziennie lub wi臋cej.

Powinni艣my jednak by膰 w stanie uzyska膰 ca艂膮 witamin臋 C, kt贸rej potrzebuje nasz organizm, jedz膮c codziennie szereg 艣wie偶ych owoc贸w i warzyw.聽Spo偶ywanie pokarm贸w bogatych w witamin臋 C i przestrzeganie powy偶szych wskaz贸wek, aby zapobiec zniszczeniu witaminy C podczas gotowania lub przygotowywania, powinno wystarczy膰.

Je艣li uwa偶asz, 偶e sama dieta nie dostarcza wystarczaj膮cej ilo艣ci witaminy C, suplementy s膮 og贸lnie uwa偶ane za stosunkowo bezpieczne i tanie.

Czy mog臋 wzi膮膰 za du偶o?

Poniewa偶 witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, wi臋kszo艣膰 ludzi mo偶e tolerowa膰 du偶e dawki bez 偶adnych znacz膮cych skutk贸w ubocznych.聽Wydaje si臋, 偶e przekroczenie 2000 mg dziennie mo偶e powodowa膰 u聽niekt贸rych os贸b聽dolegliwo艣ci 偶o艂膮dkowo-jelitowe, biegunk臋 i skurcze brzucha .聽Te skutki s膮 prawdopodobnie spowodowane skutkami聽niewch艂oni臋tej witaminy C聽, kt贸ra wci膮ga wi臋cej wody do przewodu pokarmowego.

Kluczowe punkty:

  • Zalecan膮 ilo艣膰 witaminy C mo偶emy z 艂atwo艣ci膮 uzyska膰 ka偶dego dnia, jedz膮c r贸wnowarto艣膰 jednej pomara艅czy
  • W badaniach naukowych przeprowadzonych nad korzy艣ciami p艂yn膮cymi ze stosowania suplement贸w witaminy C stosowano znacznie wy偶sze dawki ni偶 zalecane dzienne spo偶ycie
  • Witamina C jest witamin膮 rozpuszczaln膮 w wodzie, co oznacza, 偶e organizm usunie wszelkie jej nadmiary.聽To sprawia, 偶e ryzyko przedawkowania lub toksyczno艣ci jest niskie.
  • Powinni艣my by膰 w stanie uzyska膰 odpowiedni膮 ilo艣膰 witaminy C z samej naszej diety, ale suplementy witaminy C s膮 og贸lnie uwa偶ane za stosunkowo bezpieczne

Inne sposoby na wzmocnienie odporno艣ci

Chocia偶 nie ma pewno艣ci co do wp艂ywu witaminy C na zapobieganie lub zwalczanie koronawirusa, istniej膮 inne dobrze ugruntowane 艣rodki, kt贸re, jak udowodniono, wzmacniaj膮 nasz uk艂ad odporno艣ciowy.

Sen

Wystarczaj膮ca ilo艣膰聽wysokiej jako艣ci snu聽jest jedn膮 z naszych najlepszych broni przeciwko chorobom.聽Kiedy 艣pimy, nasz autonomiczny uk艂ad nerwowy, kt贸ry obejmuje zar贸wno tryb 鈥瀢alki鈥, jak i 鈥瀙rzerwy鈥, zostaje prze艂膮czony w tryb 鈥瀙rzerwy鈥 przez g艂臋boki sen.聽W trybie 鈥瀙rzerwy鈥 nasze t臋tno spada, kortyzol (hormon stresu) spada, a nasz organizm przechodzi w tryb stymulacji immunologicznej.聽Podczas tego procesu nasza armia odporno艣ciowa odbudowuje si臋 i mo偶emy lepiej zwalcza膰 infekcje.

Fascynuj膮ce badanie wykaza艂o, 偶e tylko jedna noc braku snu u zdrowych os贸b powoduje聽spadek liczby kom贸rek NK o 70%聽.聽Kom贸rki NK s膮 jak zab贸jcy odporno艣ci, atakuj膮cy kom贸rki rakowe, kt贸re naturalnie pojawiaj膮 si臋 w twoim ciele ka偶dego dnia i zwalczaj膮 infekcje.

Stosowanie zbilansowanej diety

Po drugie, wa偶ne jest, aby艣my ograniczali spo偶ycie wysoce przetworzonej 偶ywno艣ci i tej o wysokiej zawarto艣ci cukru.聽Badania sugeruj膮, 偶e typowa dieta zachodnia (tj. bogata w przetworzon膮 偶ywno艣膰, cukier i rafinowane w臋glowodany) mo偶e mie膰 negatywny wp艂yw na nasz mikrobiom jelitowy, co聽z kolei os艂abia nasz膮 funkcj臋 odporno艣ciow膮聽.

Zamiast skupia膰 si臋 na jednym pojedynczym sk艂adniku od偶ywczym, lepiej jest spo偶ywa膰聽r贸偶norodne, pe艂ne produkty聽z ka偶dej grupy 偶ywno艣ci.聽Zapewni to, 偶e otrzymasz wszystkie niezb臋dne witaminy i minera艂y, kt贸re pomog膮 Twojemu organizmowi zwalcza膰 infekcje.

Staraj si臋 budowa膰 swoje posi艂ki wok贸艂 bia艂ek (np. mi臋so i ro艣liny str膮czkowe), zdrowych t艂uszcz贸w (np. oliwa z oliwek i awokado) oraz warzyw nieskrobiowych (np. papryka i cukinia), a nie rafinowanych w臋glowodan贸w (np. bia艂y makaron).聽Istniej膮 r贸wnie偶 pewne pokarmy, takie jak czosnek, kt贸re okaza艂y si臋 skuteczne we聽wzmacnianiu naszego uk艂adu odporno艣ciowego聽, wi臋c dodanie tego do posi艂k贸w mo偶e by膰 korzystne!

Kluczowe punkty:

  • Istniej膮 inne dobrze przebadane sposoby na wzmocnienie naszej funkcji odporno艣ciowej, w tym zapewnienie odpowiedniej ilo艣ci snu i zbilansowana dieta
  • Ograniczaj膮c spo偶ycie wysoce przetworzonej 偶ywno艣ci i zwi臋kszaj膮c ilo艣膰 nieprzetworzonej 偶ywno艣ci, mo偶emy zapewni膰, 偶e otrzymujemy szerok膮 gam臋 witamin wzmacniaj膮cych nasz膮 odporno艣膰.

Co warto zapami臋ta膰 o wp艂ywie witaminy C a Covid-19?

  • Witamina C jest wa偶nym przeciwutleniaczem, kt贸ry pomaga regulowa膰 nasz膮 odporno艣膰 i proces gojenia si臋 ran w organizmie
  • Musimy codziennie spo偶ywa膰 pokarmy zawieraj膮ce witamin臋 C, aby zapewni膰 sobie odpowiedni poziom, poniewa偶 organizm nie jest w stanie wytwarza膰 ani przechowywa膰 witaminy C
  • Badania nad rol膮 witaminy C w zapobieganiu i leczeniu przezi臋bienia s膮 niesp贸jne
  • Niekt贸re dowody sugeruj膮, 偶e regularna suplementacja mo偶e skr贸ci膰 czas i skr贸ci膰 czas trwania choroby, ale dodatkowa dawka witaminy C, gdy ju偶 jeste艣 chory, nie ma wi臋kszego wp艂ywu
  • Rola witaminy C w zapobieganiu lub leczeniu koronawirusa jest nieznana, poniewa偶 jest to nowa choroba
  • Powinni艣my by膰 w stanie uzyska膰 odpowiedni膮 ilo艣膰 witaminy C z naszej diety, jedz膮c szereg 艣wie偶ych owoc贸w i warzyw
  • Jednak suplementy witaminy C s膮 og贸lnie uwa偶ane za stosunkowo niedrogie i bezpieczne w przyjmowaniu
  • Chc膮c wzmocni膰 nasz uk艂ad odporno艣ciowy, wa偶ne jest, aby艣my zoptymalizowali r贸wnie偶 inne obszary naszego stylu 偶ycia, w tym wystarczaj膮c膮 ilo艣膰 snu i ograniczenie wysoko przetworzonej 偶ywno艣ci.
Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  10 najbardziej irracjonalnych przes膮d贸w obcokrajowc贸w

Koronawirus i witamina D 鈥 co wiemy?

Ale jakie s膮 dowody na poparcie tego?聽Ten przewodnik analizuje najnowsze badania i porady naszych wiod膮cych organ贸w zajmuj膮cych si臋 zdrowiem, aby g艂臋biej zag艂臋bi膰 si臋 w ten niepewny temat.

Rola witaminy D

Witamina D jest jedn膮 z naszych niezb臋dnych witamin i pe艂ni wiele funkcji w organizmie.聽Jego g艂贸wnym zadaniem jest pomoc w budowie i utrzymaniu zdrowego szkieletu poprzez utrzymywanie odpowiedniego poziomu wapnia i fosforu we krwi.聽Inne role obejmuj膮 wspieranie naszego metabolizmu, zdrowia mi臋艣ni i uk艂adu nerwowego.

Witamina D jest r贸wnie偶 wa偶na dla naszego uk艂adu odporno艣ciowego, co pomaga nam zwalcza膰 infekcje.

殴r贸d艂a witaminy D z po偶ywienia s膮 stosunkowo rzadkie, ale obejmuj膮 t艂uste ryby, w膮trob臋, czerwone mi臋so i produkty wzbogacone, takie jak niekt贸re rodzaje margaryny i p艂atki 艣niadaniowe.聽Zamiast tego g艂贸wnym 藕r贸d艂em witaminy D jest S艂o艅ce.

Kiedy nasza sk贸ra zostaje wystawiona na dzia艂anie promieni ultrafioletowych S艂o艅ca, rozpoczyna si臋 艂a艅cuch reakcji.聽To powoduje, 偶e nasz organizm wytwarza wiele pomocnych substancji chemicznych.聽Jednym z nich jest witamina D. Witamina D mo偶e nast臋pnie przemieszcza膰 si臋 w organizmie, pe艂ni膮c wiele r贸l w utrzymaniu naszego zdrowia.

Kluczowe punkty:

  • Witamina D jest niezb臋dn膮 witamin膮 pe艂ni膮c膮 wiele wa偶nych funkcji w organizmie
  • Istnieje kilka dietetycznych 藕r贸de艂 witaminy D, wi臋c naszym g艂贸wnym 藕r贸d艂em jest 艣wiat艂o s艂oneczne

Jak powszechny jest niedob贸r witaminy D?

G艂贸wnym 藕r贸d艂em witaminy D jest 艣wiat艂o s艂oneczne.聽Tempo niedoboru wzrasta w miar臋 oddalania si臋 od r贸wnika, gdzie promienie s艂oneczne s膮 najsilniejsze.

Podobnie niedob贸r witaminy D jest znacznie cz臋stszy zim膮 ni偶 w miesi膮cach letnich.聽Latem jest bardziej prawdopodobne, 偶e b臋dzie s艂onecznie, a ludzie sp臋dzaj膮 wi臋cej czasu na 艣wie偶ym powietrzu.聽Oznacza to, 偶e mamy tendencj臋 do otrzymywania wystarczaj膮cej ilo艣ci 艣wiat艂a s艂onecznego, aby utrzyma膰 zdrowy poziom witaminy D.

Jedno z聽bada艅聽wykaza艂o, 偶e w Wielkiej Brytanii poziom witaminy D jest o oko艂o 50% ni偶szy w lutym ni偶 we wrze艣niu.聽Oznacza to, 偶e istnieje wi臋ksze prawdopodobie艅stwo niedoboru witaminy D.

Czynniki zwi臋kszaj膮ce ryzyko rozwoju niedoboru witaminy D obejmuj膮:

  • podesz艂y wiek
  • regularne stosowanie kremu do opalania
  • ciemniejsza sk贸ra
  • sp臋dza膰 ma艂o czasu na 艣wie偶ym powietrzu
  • noszenie ubra艅, kt贸re zakrywaj膮 ca艂e lub wi臋kszo艣膰 cia艂a;

Podobnie, pora dnia, w kt贸rym cz艂owiek przebywa na zewn膮trz, odleg艂o艣膰 od r贸wnika i pora roku 鈥 wszystko to odgrywa wa偶n膮 rol臋.

NHS聽uwa偶a, 偶e聽st臋偶enie witaminy D we krwi ni偶sze ni偶 30 nmol/l jest niewystarczaj膮ce, a poziom mi臋dzy 30-80 nmol/l niewystarczaj膮cy.

Co najmniej聽1 na 5 doros艂ych聽w Wielkiej Brytanii ma niedob贸r witaminy D. Wi臋cej os贸b prawdopodobnie znajdzie si臋 w kategorii niedoboru witaminy D.

Niedob贸r mo偶e mie膰 powa偶ne konsekwencje zdrowotne, takie jak zwi臋kszenie ryzyka rozwoju chor贸b ko艣ci, niekt贸rych nowotwor贸w, cukrzycy typu 2 i wysokiego ci艣nienia krwi.

Kluczowe punkty:

  • Niedob贸r witaminy D jest bardzo powszechny i dotyka co najmniej 1 na 5 doros艂ych os贸b w Wielkiej Brytanii
  • Niedob贸r wyst臋puje najcz臋艣ciej zim膮 oraz w miejscach oddalonych od r贸wnika, gdzie promienie s艂oneczne s膮 najs艂absze

Czy witamina D mo偶e pom贸c naszemu uk艂adowi odporno艣ciowemu?

Witamina D pomaga naszemu uk艂adowi odporno艣ciowemu, nasz spos贸b na zwalczanie infekcji wirusowych i bakteryjnych.聽Niedob贸r witaminy D mo偶e zaburza膰 jej funkcj臋, czyni膮c nas bardziej podatnymi na infekcje.聽Niekt贸rzy naukowcy mocno wierz膮, 偶e codzienne przyjmowanie suplementu witaminy D mo偶e w pewnym stopniu zapobiega膰 ostrym infekcjom dr贸g oddechowych.

Niedawna聽metaanaliza聽(badania, kt贸re 艂膮cz膮 wyniki wielu bada艅) wykaza艂a, 偶e suplementacja witaminy D ma znacz膮ce dzia艂anie ochronne.

Pacjenci, kt贸rzy otrzymywali codziennie lub co tydzie艅 suplementacj臋 witaminy D, mieli nieco mniejsze ryzyko infekcji dr贸g oddechowych ni偶 pacjenci, kt贸rzy tego nie robili.

Ponadto pacjenci suplementowani byli o 17% mniej nara偶eni na leczenie szpitalne z powodu infekcji, co sugeruje, 偶e do艣wiadczyli mniej ci臋偶kiej choroby.聽Co najwa偶niejsze, pacjenci, kt贸rzy otrzymali suplement, byli o 30% mniej nara偶eni na 艣mier膰 z powodu infekcji dr贸g oddechowych ni偶 ci, kt贸rzy tego nie robili.

Naukowcy odkryli r贸wnie偶, 偶e dzienne i tygodniowe dawki witaminy D by艂y jedynymi metodami, kt贸re zapewnia艂y ochron臋.聽Wi臋ksze dawki podawane co miesi膮c nie zapewnia艂y 偶adnej ochrony przed infekcjami dr贸g oddechowych.聽Podobnie, je艣li pacjent mia艂 ju偶 optymalny poziom witaminy D, nie by艂o dodatkowych korzy艣ci z suplementacji.

Daje to wa偶ny wgl膮d w rol臋, jak膮 nasz poziom witaminy D mo偶e odgrywa膰 w naszym ryzyku rozwoju i powrotu do zdrowia po infekcjach dr贸g oddechowych.聽Jednak w innych badaniach nie uda艂o si臋 zidentyfikowa膰 tego samego efektu ochronnego.聽Pozostaj膮 pytania dotycz膮ce pe艂nego wp艂ywu niedoboru witaminy D na odporno艣膰.

Wa偶ne jest, aby pami臋ta膰, 偶e suplementacja witaminy D zapewnia jedynie niewielkie, ale znacz膮ce korzy艣ci, kt贸rych rozw贸j mo偶e zaj膮膰 miesi膮ce, zw艂aszcza je艣li masz ju偶 du偶y niedob贸r.

Kluczowe punkty:

  • Witamina D odgrywa wa偶n膮 rol臋 we wspieraniu naszego uk艂adu odporno艣ciowego
  • Badania wykaza艂y, 偶e suplementacja witaminy D mo偶e zmniejszy膰 nasilenie i ryzyko zgonu z powodu infekcji dr贸g oddechowych

A co konkretnie z witamin膮 D i koronawirusem?

COVID-19 to infekcja dr贸g oddechowych z wieloma objawami.聽U niekt贸rych infekcja przebiega bezobjawowo lub prowadzi do 艂agodnej choroby.聽Jeszcze inni powa偶nie choruj膮 i wymagaj膮 leczenia szpitalnego.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Dlaczego warto je艣膰 buraki?

Spo艣r贸d tych hospitalizowanych pacjent贸w z COVID-19 u 20-40% rozwija si臋 zagra偶aj膮cy 偶yciu stan zwany zespo艂em ostrej niewydolno艣ci oddechowej (ARDS) i wymaga intensywnej terapii.

Badania聽pokazuj膮, 偶e wraz z oddalaniem si臋 od r贸wnika wzrasta ryzyko zgonu z powodu koronawirusa.聽Nawet je艣li dostosujemy si臋 do starszych populacji, wi臋kszej g臋sto艣ci populacji i r贸偶nych poziom贸w zanieczyszczenia.

Wiemy r贸wnie偶, 偶e wraz z oddalaniem si臋 od r贸wnika wzrasta ryzyko rozwoju niedoboru witaminy D.聽Ten zwi膮zek oznacza艂, 偶e naukowcy wierzyli, 偶e mo偶e istnie膰 zwi膮zek mi臋dzy niskim poziomem witaminy D a ryzykiem zgonu z powodu koronawirusa.

Czynniki, o kt贸rych ju偶 wiemy, 偶e nara偶aj膮 Ci臋 na wysokie ryzyko zachorowania na koronawirusa, obejmuj膮:

  • podesz艂y wiek
  • narodowo艣ci czarnej i azjatyckiej
  • cukrzyca
  • oty艂o艣膰
  • wysokie ci艣nienie krwi

Co ciekawe, s膮 one r贸wnie偶 zwi膮zane ze zwi臋kszon膮 cz臋sto艣ci膮 wyst臋powania niedoboru witaminy D.

Potwierdza to ide臋 zwi膮zku mi臋dzy niedoborem witaminy D a koronawirusem.聽Jednak nie mo偶na jeszcze stwierdzi膰, czy jedno ma bezpo艣redni wp艂yw na drugie.

Zamiast tego nak艂adanie si臋 czynnik贸w ryzyka koronawirusa i niedoboru witaminy D mo偶na prawdopodobnie wyja艣ni膰 鈥瀍fektem zdrowego u偶ytkownika鈥.聽Zdrowi ludzie sp臋dzaj膮 wi臋cej czasu na 艣wie偶ym powietrzu i zdrowo si臋 od偶ywiaj膮 ni偶 mniej zdrowe osoby.

To jednocze艣nie zmniejsza ryzyko niedoboru witaminy D i chor贸b cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2 i wysokie ci艣nienie krwi, zmniejszaj膮c ryzyko ci臋偶kiego COVID-19.

Kluczowe punkty:

  • Istnieje znaczne nak艂adanie si臋 czynnik贸w ryzyka niedoboru witaminy D i czynnik贸w zwi臋kszaj膮cych ryzyko zaka偶enia koronawirusem
  • Istniej膮 dowody na poparcie zwi膮zku mi臋dzy uzupe艂nianiem niedoboru witaminy D a mniejszym ryzykiem zgonu z powodu koronawirusa

Jakie s膮 najnowsze badania?

Kilka ostatnich bada艅 pr贸bowa艂o zidentyfikowa膰 zwi膮zek mi臋dzy witamin膮 D a koronawirusem.聽Jednym z nich by艂o聽randomizowane, kontrolowane badanie聽, kt贸re odby艂o si臋 w Hiszpanii.聽By艂o to ma艂e badanie kliniczne, w kt贸rym por贸wnano stosowanie witaminy D z wynikami os贸b hospitalizowanych z powodu COVID-19.

Naukowcy zbadali, czy wczesne leczenie witamin膮 D mo偶e zmniejszy膰 potrzeb臋 intensywnej terapii i ryzyko zgonu.

Ponownie stwierdzono, 偶e witamina D wydaje si臋 chroni膰 pacjent贸w przed najgorszym z COVID-19.聽W przypadku pacjent贸w, kt贸rzy nie otrzymali suplementu, 50% powa偶nie zachorowa艂o i wymaga艂o intensywnej terapii.聽Zmar艂o dw贸ch pacjent贸w.聽W przypadku pacjent贸w leczonych witamin膮 D zaledwie 2% wymaga艂o intensywnej opieki.聽Nikt nie zgin膮艂.

Na pierwszy rzut oka ta informacja wydaje si臋 sugerowa膰, 偶e suplementacja witamin膮 D zapewnia ochron臋 przed koronawirusem.聽Kiedy jednak przyjrzymy si臋 bli偶ej, badanie ma pewne ograniczenia.

By艂a to niewielka pr贸ba i istnia艂y r贸偶nice w historii choroby i chorobach wsp贸艂istniej膮cych mi臋dzy obiema grupami.聽Co najwa偶niejsze, badanie nie odnotowa艂o BMI uczestnik贸w, pozostawiaj膮c oty艂o艣膰, g艂贸wny czynnik ryzyka, niewyja艣niony.

Te odkrycia pomagaj膮 nam zrozumie膰 rol臋 witaminy D w infekcji koronawirusem.聽Niestety, wci膮偶 pozostaje wiele pyta艅 bez odpowiedzi.

Artyku艂聽przegl膮dowy聽opublikowany w listopadzie 2020 r. zag艂臋bi艂 si臋 w badania.聽Przeanalizowano dane z 13 bada艅 klinicznych dotycz膮cych koronawirusa.

Odkrycia wykaza艂y wyra藕ny zwi膮zek mi臋dzy niedoborem witaminy D a 艂apaniem, powa偶nym zachorowaniem lub umieraniem z powodu COVID-19.聽Sugeruje to, 偶e ka偶dy, kto jest nara偶ony na niedob贸r, mo偶e zmniejszy膰 ryzyko koronawirusa, przyjmuj膮c suplement witaminy D.

Poniewa偶 jest to sytuacja ci膮g艂a, konieczne s膮 dalsze badania i pr贸by kliniczne.聽Jednak dowody na poparcie stosowania suplement贸w witaminy D przeciwko chorobom uk艂adu oddechowego, takim jak COVID-19, rosn膮.

Kluczowe punkty:

  • Niewielkie badanie kliniczne wykaza艂o, 偶e suplementacja witaminy D zmniejsza potrzeb臋 intensywnej opieki i ryzyko zgonu z powodu koronawirusa
  • Artyku艂 przegl膮dowy wykaza艂 silny zwi膮zek mi臋dzy suplementacj膮 witaminy D a lepszymi wynikami COVID-19

Czy powinienem suplementowa膰 witamin臋 D?

NHS obecnie聽zaleca聽wszystkim przyjmowanie dziennej dawki 400 IU.聽Jednak ostatnie聽badania聽sugeruj膮, 偶e prawie 1000-2000 IU jest konieczne do utrzymania zdrowego poziomu witaminy D.

W przypadku niedoboru mog膮 by膰 wymagane dawki do 5000 IU.聽Niewiele jest聽dowod贸w聽na to, 偶e nawet wysokie dawki do 10 000 IU s膮 toksyczne, ale niewiele os贸b potrzebuje wi臋cej ni偶 4000 IU dziennie.

Badania聽sugeruj膮, 偶e forma witaminy D3 jest bardziej skuteczna ni偶 D2 w podnoszeniu i utrzymywaniu poziomu witaminy D w surowicy. Wi臋c je艣li kupujesz suplementy, szukaj typu D3.

Witamina D jest szeroko dost臋pna w Internecie iw wi臋kszo艣ci aptek.聽Je艣li nie masz pewno艣ci, czy jest to w艂a艣ciwe lub ile potrzebujesz, popro艣 o porad臋 swojego lekarza pierwszego kontaktu.

Kluczowe punkty:

  • Ka偶dy powinien przyjmowa膰 suplement witaminy D, szczeg贸lnie w miesi膮cach zimowych
  • NHS zaleca 400 IU, ale dzienna dawka od 1000 do 2000 IU mo偶e by膰 lepiej dostosowana do utrzymania zdrowych poziom贸w

Co warto zapami臋ta膰 o wp艂ywie witaminy D na Covid-19?

  • Niestety, nadal nie mo偶emy by膰 ca艂kowicie pewni zwi膮zku mi臋dzy witamin膮 D a koronawirusem, ale istniej膮 silne przes艂anki, 偶e istnieje zwi膮zek.
  • Codzienne przyjmowanie suplementu witaminy D jest zalecane przez NHS i rz膮d Wielkiej Brytanii w okresie zimowym w celu utrzymania zdrowych ko艣ci, niezale偶nie od pandemii koronawirusa.
  • Teraz bardziej ni偶 kiedykolwiek, z powodu ogranicze艅 dotycz膮cych aktywno艣ci na 艣wie偶ym powietrzu, musimy upewni膰 si臋, 偶e otrzymujemy wystarczaj膮c膮 ilo艣膰 witaminy D.
  • Badania wykaza艂y, 偶e przyjmowanie suplementu witaminy D nie jest szkodliwe.
  • Zamiast tego suplementacja mo偶e poprawi膰 zdrowie ko艣ci, jako艣膰 snu i uk艂ad odporno艣ciowy.
  • Mo偶e r贸wnie偶 zmniejszy膰 ryzyko ci臋偶kiej choroby z koronawirusem i innymi chorobami uk艂adu oddechowego;聽plus obni偶a ryzyko rozwoju nadci艣nienia, cukrzycy typu 2 i co najmniej 15 r贸偶nych nowotwor贸w.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Jak zmniejszy膰 spo偶ycie alkoholu podczas samoizolacji?

Poprzedni wpis

Kuchnia azjatycka – r贸偶ne rodzaje azjatyckiego jedzenia: charakterystyka

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 ksi膮偶k臋.

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.