Koronawirus a witamina C i D - rola i suplementacje 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Lifestyle 🔥Nauka 🔬Porady 🎯Zdrowie ⚕️

Koronawirus a witamina C i D – rola i suplementacje

Do czego służy witamina C?

Wielu z nas zna witaminę C z czasów żeglarzy, kiedy brak świeżych owoców i warzyw na statkach powodował poważne niedobory witaminy C i rozwój szkorbutu.

Witamina C (znana również jako kwas askorbinowy) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, co oznacza, że organizm nie może jej przechowywać. Jeśli mamy go za dużo, nasz organizm pozbędzie się nadmiaru wraz z moczem. Co ciekawe, większość zwierząt ma zdolność wytwarzania witaminy C w swoim ciele. Jednak ludzie nie mają już niezbędnych do tego enzymów, co według naukowców może być adaptacją ewolucyjną .

Ponieważ nie możemy przechowywać ani wytwarzać witaminy C, musimy regularnie ją dostarczać w naszej diecie.

Witamina C jest ważnym przeciwutleniaczem , co oznacza, że chroni organizm przed stresem oksydacyjnym oraz zapobiega uszkodzeniom naszych komórek i innych tkanek.

Pomaga również organizmowi w tworzeniu kolagenu , który jest głównym białkiem w naszej tkance łącznej (tj. naszej skórze, ścięgnach, więzadłach i kościach). Oznacza to, że odgrywa kluczową rolę w gojeniu się ran.

Wreszcie, i najbardziej istotna ze względu na obecną pandemię koronawirusa, witamina C pomaga regulować nasz układ odpornościowy. Dzieje się tak, ponieważ nasze komórki odpornościowe, takie jak białe krwinki, zawierają wysoki poziom witaminy C. Kiedy źle się czujemy z powodu infekcji, poziom witaminy C w naszych komórkach odpornościowych zostaje wyczerpany, co może mieć wpływ na to, jak nasz organizm reaguje na te infekcje .

Kluczowe punkty:

  • Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że organizm nie jest w stanie jej magazynować
  • Ponieważ nasz organizm nie może przechowywać ani wytwarzać własnej witaminy C, musimy regularnie ją dostarczać w naszej diecie
  • Witamina C jest ważnym przeciwutleniaczem. Odgrywa również rolę w regulacji gojenia się ran i naszego układu odpornościowego.

Czy witamina C zapobiega przeziębieniu?

Pomimo dużego zainteresowania opinii publicznej suplementami witaminy C w celu zapobiegania lub wspomagania powrotu do zdrowia po przeziębieniu, wyniki badań naukowych były niespójne.

Wnioski z przeglądu opublikowanego w Cochrane Database of Systematic Reviews wykazały, że jeśli już źle się czujesz, przyjmowanie suplementów witaminy C nie będzie miało większego wpływu na twój powrót do zdrowia. Podobnie stwierdzono, że przyjmowanie profilaktycznych suplementów witaminy C nie ma wpływu na ryzyko rozwoju przeziębienia lub częstotliwość przeziębień w populacji ogólnej.

Stwierdzono jednak, że suplementy witaminy C mogą skrócić czas trwania przeziębienia i zmniejszyć nasilenie objawów, ale korzyści te były widoczne tylko wtedy, gdy suplementy były przyjmowane przed wystąpieniem objawów przeziębienia i grypy.

W przeglądzie Cochrane stwierdzono, że nie można sformułować jednoznacznych zaleceń dotyczących regularnego uzupełniania witaminy C, ale biorąc pod uwagę bezpieczeństwo i niski koszt witaminy C, suplement nie może zaszkodzić.

Kluczowe punkty:

  • Dodatkowa dawka witaminy C, gdy jesteś już chora, nie ma większego wpływu
  • Niektóre dowody sugerują, że regularna suplementacja może skrócić czas trwania i nasilenie choroby
  • Nie mamy wystarczających dowodów, aby wyciągnąć jednoznaczne wnioski na temat roli suplementów witaminy C w zapobieganiu lub przezwyciężaniu przeziębienia

Suplementy witaminy C i koronawirus

Biorąc pod uwagę, że koronawirus jest bardzo nową chorobą, eksperci mają ograniczoną wiedzę na temat wszelkich metod leczenia, które mogą przyspieszyć powrót do zdrowia lub poprawić wyniki.

Należy zauważyć, że koronawirus pochodzi z innej rodziny wirusów niż przeziębienie i grypa, więc nie możemy dokonywać bezpośrednich porównań między badaniami przeprowadzonymi nad witaminą C a przeziębieniami lub grypą.

Rozpoczęły się badania, które mają na celu zbadanie wpływu suplementacji wysokimi dawkami witaminy C i koronawirusa, ale to wciąż bardzo wczesne dni. W jednym badaniu , obecnie prowadzonym na Uniwersytecie Wuhan w Chinach, pobrano próbkę 140 pacjentów z koronawirusem i podano im dożylnie wysokie dawki witaminy C (wstrzykiwane przez żyły), aby sprawdzić, czy poprawia to ich wyniki. Jednak wyniki z tego badania otrzymamy co najmniej do września.

Hipoteza wysunięta przez naukowców jest taka, że witamina C może zapobiegać uszkodzeniom płuc. To uszkodzenie występuje, gdy nasze szlaki zapalne są aktywowane w wyniku infekcji wirusowej. Może to zapobiec zniszczeniu naczyń włosowatych pęcherzyków płucnych, które odgrywają istotną rolę w transporcie tlenu do płuc.

Obecnie nie ma dowodów na to, że suplementy witaminy C mogą przede wszystkim zapobiegać prawdopodobieństwu zachorowania na koronawirusa. Nie oznacza to jednak, że możemy stwierdzić, że witamina C nie ma nic wspólnego z profilaktyką, oznacza to po prostu, że nie mamy jeszcze żadnych potwierdzonych badań na ten temat.

Kluczowe punkty:

  • Koronawirus to bardzo nowa choroba, więc eksperci mają ograniczoną wiedzę na temat leczenia profilaktycznego lub leczniczego
  • Koronawirus różni się od zwykłego przeziębienia lub grypy, więc nie możemy wyciągać wniosków z wcześniejszych badań przeprowadzonych na ich temat
  • Rozpoczęto badania nad rolą wysokich dawek witaminy C w leczeniu koronawirusa u pacjentów w stanie krytycznym, ale wyniki te nie będą dostępne przez kilka miesięcy
  • Nie mamy żadnych badań, które pomogłyby nam zrozumieć rolę suplementów witaminy C w zapobieganiu koronawirusowi, więc nie możemy jeszcze wyciągać wniosków na ten temat.

Skąd mogę zdobyć witaminę C?

Najlepszym źródłem witaminy C są świeże owoce i warzywa, a w szczególności:

  • Pomarańcze
  • kiwi
  • Papryka
  • Truskawki
  • Czarna porzeczka
  • brokuły
  • brukselki
  • Pomidory
Może cię zainteresować także:  Jak chronić oko po operacji zaćmy?

Witamina C łatwo ulega uszkodzeniu w porównaniu z innymi witaminami, ponieważ jest bardzo wrażliwa na światło, ciepło i tlen. W rezultacie może zostać zniszczony podczas gotowania, suszenia lub przechowywania żywności.

Wskazówki, jak zapobiegać uszkodzeniom witaminy C w żywności:

  • Przechowuj owoce i warzywa bogate w witaminę C w całości i niepokrojone w lodówce, dopóki ich nie będziesz potrzebować
  • Potrawy te należy przygotowywać tylko bezpośrednio przed podaniem i kroić na większe kawałki, aby zmniejszyć ich kontakt z powietrzem lub ekspozycję na światło
  • Witamina C rozpuszcza się w wodzie do gotowania, więc spróbuj gotować warzywa bogate w witaminę C w jak najmniejszej ilości wody lub smaż warzywa na parze/mieszaj. Alternatywnie, możesz zachować wodę z gotowania do użycia w zupach, bulionach lub sosach.
  • Zamrażanie żywności na dłużej niż dwa miesiące może zniszczyć witaminę C, więc staraj się jeść w tym czasie

Kluczowe punkty:

  • Najlepszym źródłem witaminy C są świeże owoce i warzywa
  • Witamina C jest łatwo niszczona przez światło, ciepło i tlen
  • Istnieją sposoby przygotowywania i przechowywania żywności, które mogą zapobiec utracie witaminy C z naszych źródeł żywności.

Ile witaminy C potrzebuję?

W Wielkiej Brytanii zaleca się , aby dorośli potrzebowali 40 mg witaminy C dziennie w celu utrzymania ogólnego stanu zdrowia. Dla porównania, jedna pomarańcza zawiera 51 mg witaminy C, a pięć dużych truskawek zawiera 53 mg. Zawsze lepiej jest zjeść cały owoc, niż pić sok owocowy .

Czy potrzebuję tabletki lub suplementu witaminy C?

Badania przeprowadzone nad korzyściami suplementacji witaminy C zwykle stosowały większe dawki, od 200 do 1000 mg dziennie lub więcej.

Powinniśmy jednak być w stanie uzyskać całą witaminę C, której potrzebuje nasz organizm, jedząc codziennie szereg świeżych owoców i warzyw. Spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C i przestrzeganie powyższych wskazówek, aby zapobiec zniszczeniu witaminy C podczas gotowania lub przygotowywania, powinno wystarczyć.

Jeśli uważasz, że sama dieta nie dostarcza wystarczającej ilości witaminy C, suplementy są ogólnie uważane za stosunkowo bezpieczne i tanie.

Czy mogę wziąć za dużo?

Ponieważ witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, większość ludzi może tolerować duże dawki bez żadnych znaczących skutków ubocznych. Wydaje się, że przekroczenie 2000 mg dziennie może powodować u niektórych osób dolegliwości żołądkowo-jelitowe, biegunkę i skurcze brzucha . Te skutki są prawdopodobnie spowodowane skutkami niewchłoniętej witaminy C , która wciąga więcej wody do przewodu pokarmowego.

Kluczowe punkty:

  • Zalecaną ilość witaminy C możemy z łatwością uzyskać każdego dnia, jedząc równowartość jednej pomarańczy
  • W badaniach naukowych przeprowadzonych nad korzyściami płynącymi ze stosowania suplementów witaminy C stosowano znacznie wyższe dawki niż zalecane dzienne spożycie
  • Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, co oznacza, że organizm usunie wszelkie jej nadmiary. To sprawia, że ryzyko przedawkowania lub toksyczności jest niskie.
  • Powinniśmy być w stanie uzyskać odpowiednią ilość witaminy C z samej naszej diety, ale suplementy witaminy C są ogólnie uważane za stosunkowo bezpieczne

Inne sposoby na wzmocnienie odporności

Chociaż nie ma pewności co do wpływu witaminy C na zapobieganie lub zwalczanie koronawirusa, istnieją inne dobrze ugruntowane środki, które, jak udowodniono, wzmacniają nasz układ odpornościowy.

Sen

Wystarczająca ilość wysokiej jakości snu jest jedną z naszych najlepszych broni przeciwko chorobom. Kiedy śpimy, nasz autonomiczny układ nerwowy, który obejmuje zarówno tryb „walki”, jak i „przerwy”, zostaje przełączony w tryb „przerwy” przez głęboki sen. W trybie „przerwy” nasze tętno spada, kortyzol (hormon stresu) spada, a nasz organizm przechodzi w tryb stymulacji immunologicznej. Podczas tego procesu nasza armia odpornościowa odbudowuje się i możemy lepiej zwalczać infekcje.

Fascynujące badanie wykazało, że tylko jedna noc braku snu u zdrowych osób powoduje spadek liczby komórek NK o 70% . Komórki NK są jak zabójcy odporności, atakujący komórki rakowe, które naturalnie pojawiają się w twoim ciele każdego dnia i zwalczają infekcje.

Stosowanie zbilansowanej diety

Po drugie, ważne jest, abyśmy ograniczali spożycie wysoce przetworzonej żywności i tej o wysokiej zawartości cukru. Badania sugerują, że typowa dieta zachodnia (tj. bogata w przetworzoną żywność, cukier i rafinowane węglowodany) może mieć negatywny wpływ na nasz mikrobiom jelitowy, co z kolei osłabia naszą funkcję odpornościową .

Zamiast skupiać się na jednym pojedynczym składniku odżywczym, lepiej jest spożywać różnorodne, pełne produkty z każdej grupy żywności. Zapewni to, że otrzymasz wszystkie niezbędne witaminy i minerały, które pomogą Twojemu organizmowi zwalczać infekcje.

Staraj się budować swoje posiłki wokół białek (np. mięso i rośliny strączkowe), zdrowych tłuszczów (np. oliwa z oliwek i awokado) oraz warzyw nieskrobiowych (np. papryka i cukinia), a nie rafinowanych węglowodanów (np. biały makaron). Istnieją również pewne pokarmy, takie jak czosnek, które okazały się skuteczne we wzmacnianiu naszego układu odpornościowego , więc dodanie tego do posiłków może być korzystne!

Kluczowe punkty:

  • Istnieją inne dobrze przebadane sposoby na wzmocnienie naszej funkcji odpornościowej, w tym zapewnienie odpowiedniej ilości snu i zbilansowana dieta
  • Ograniczając spożycie wysoce przetworzonej żywności i zwiększając ilość nieprzetworzonej żywności, możemy zapewnić, że otrzymujemy szeroką gamę witamin wzmacniających naszą odporność.

Co warto zapamiętać o wpływie witaminy C a Covid-19?

  • Witamina C jest ważnym przeciwutleniaczem, który pomaga regulować naszą odporność i proces gojenia się ran w organizmie
  • Musimy codziennie spożywać pokarmy zawierające witaminę C, aby zapewnić sobie odpowiedni poziom, ponieważ organizm nie jest w stanie wytwarzać ani przechowywać witaminy C
  • Badania nad rolą witaminy C w zapobieganiu i leczeniu przeziębienia są niespójne
  • Niektóre dowody sugerują, że regularna suplementacja może skrócić czas i skrócić czas trwania choroby, ale dodatkowa dawka witaminy C, gdy już jesteś chory, nie ma większego wpływu
  • Rola witaminy C w zapobieganiu lub leczeniu koronawirusa jest nieznana, ponieważ jest to nowa choroba
  • Powinniśmy być w stanie uzyskać odpowiednią ilość witaminy C z naszej diety, jedząc szereg świeżych owoców i warzyw
  • Jednak suplementy witaminy C są ogólnie uważane za stosunkowo niedrogie i bezpieczne w przyjmowaniu
  • Chcąc wzmocnić nasz układ odpornościowy, ważne jest, abyśmy zoptymalizowali również inne obszary naszego stylu życia, w tym wystarczającą ilość snu i ograniczenie wysoko przetworzonej żywności.
Może cię zainteresować także:  Achondroplazja czyli karłowatość lub niskorosłość - na czym polega osteogeneza dystrakcyjna i wydłużanie kończyn

Koronawirus i witamina D — co wiemy?

Ale jakie są dowody na poparcie tego? Ten przewodnik analizuje najnowsze badania i porady naszych wiodących organów zajmujących się zdrowiem, aby głębiej zagłębić się w ten niepewny temat.

Rola witaminy D

Witamina D jest jedną z naszych niezbędnych witamin i pełni wiele funkcji w organizmie. Jego głównym zadaniem jest pomoc w budowie i utrzymaniu zdrowego szkieletu poprzez utrzymywanie odpowiedniego poziomu wapnia i fosforu we krwi. Inne role obejmują wspieranie naszego metabolizmu, zdrowia mięśni i układu nerwowego.

Witamina D jest również ważna dla naszego układu odpornościowego, co pomaga nam zwalczać infekcje.

Źródła witaminy D z pożywienia są stosunkowo rzadkie, ale obejmują tłuste ryby, wątrobę, czerwone mięso i produkty wzbogacone, takie jak niektóre rodzaje margaryny i płatki śniadaniowe. Zamiast tego głównym źródłem witaminy D jest Słońce.

Kiedy nasza skóra zostaje wystawiona na działanie promieni ultrafioletowych Słońca, rozpoczyna się łańcuch reakcji. To powoduje, że nasz organizm wytwarza wiele pomocnych substancji chemicznych. Jednym z nich jest witamina D. Witamina D może następnie przemieszczać się w organizmie, pełniąc wiele ról w utrzymaniu naszego zdrowia.

Kluczowe punkty:

  • Witamina D jest niezbędną witaminą pełniącą wiele ważnych funkcji w organizmie
  • Istnieje kilka dietetycznych źródeł witaminy D, więc naszym głównym źródłem jest światło słoneczne

Jak powszechny jest niedobór witaminy D?

Głównym źródłem witaminy D jest światło słoneczne. Tempo niedoboru wzrasta w miarę oddalania się od równika, gdzie promienie słoneczne są najsilniejsze.

Podobnie niedobór witaminy D jest znacznie częstszy zimą niż w miesiącach letnich. Latem jest bardziej prawdopodobne, że będzie słonecznie, a ludzie spędzają więcej czasu na świeżym powietrzu. Oznacza to, że mamy tendencję do otrzymywania wystarczającej ilości światła słonecznego, aby utrzymać zdrowy poziom witaminy D.

Jedno z badań wykazało, że w Wielkiej Brytanii poziom witaminy D jest o około 50% niższy w lutym niż we wrześniu. Oznacza to, że istnieje większe prawdopodobieństwo niedoboru witaminy D.

Czynniki zwiększające ryzyko rozwoju niedoboru witaminy D obejmują:

  • podeszły wiek
  • regularne stosowanie kremu do opalania
  • ciemniejsza skóra
  • spędzać mało czasu na świeżym powietrzu
  • noszenie ubrań, które zakrywają całe lub większość ciała;

Podobnie, pora dnia, w którym człowiek przebywa na zewnątrz, odległość od równika i pora roku – wszystko to odgrywa ważną rolę.

NHS uważa, że stężenie witaminy D we krwi niższe niż 30 nmol/l jest niewystarczające, a poziom między 30-80 nmol/l niewystarczający.

Co najmniej 1 na 5 dorosłych w Wielkiej Brytanii ma niedobór witaminy D. Więcej osób prawdopodobnie znajdzie się w kategorii niedoboru witaminy D.

Niedobór może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, takie jak zwiększenie ryzyka rozwoju chorób kości, niektórych nowotworów, cukrzycy typu 2 i wysokiego ciśnienia krwi.

Kluczowe punkty:

  • Niedobór witaminy D jest bardzo powszechny i dotyka co najmniej 1 na 5 dorosłych osób w Wielkiej Brytanii
  • Niedobór występuje najczęściej zimą oraz w miejscach oddalonych od równika, gdzie promienie słoneczne są najsłabsze

Czy witamina D może pomóc naszemu układowi odpornościowemu?

Witamina D pomaga naszemu układowi odpornościowemu, nasz sposób na zwalczanie infekcji wirusowych i bakteryjnych. Niedobór witaminy D może zaburzać jej funkcję, czyniąc nas bardziej podatnymi na infekcje. Niektórzy naukowcy mocno wierzą, że codzienne przyjmowanie suplementu witaminy D może w pewnym stopniu zapobiegać ostrym infekcjom dróg oddechowych.

Niedawna metaanaliza (badania, które łączą wyniki wielu badań) wykazała, że suplementacja witaminy D ma znaczące działanie ochronne.

Pacjenci, którzy otrzymywali codziennie lub co tydzień suplementację witaminy D, mieli nieco mniejsze ryzyko infekcji dróg oddechowych niż pacjenci, którzy tego nie robili.

Ponadto pacjenci suplementowani byli o 17% mniej narażeni na leczenie szpitalne z powodu infekcji, co sugeruje, że doświadczyli mniej ciężkiej choroby. Co najważniejsze, pacjenci, którzy otrzymali suplement, byli o 30% mniej narażeni na śmierć z powodu infekcji dróg oddechowych niż ci, którzy tego nie robili.

Naukowcy odkryli również, że dzienne i tygodniowe dawki witaminy D były jedynymi metodami, które zapewniały ochronę. Większe dawki podawane co miesiąc nie zapewniały żadnej ochrony przed infekcjami dróg oddechowych. Podobnie, jeśli pacjent miał już optymalny poziom witaminy D, nie było dodatkowych korzyści z suplementacji.

Daje to ważny wgląd w rolę, jaką nasz poziom witaminy D może odgrywać w naszym ryzyku rozwoju i powrotu do zdrowia po infekcjach dróg oddechowych. Jednak w innych badaniach nie udało się zidentyfikować tego samego efektu ochronnego. Pozostają pytania dotyczące pełnego wpływu niedoboru witaminy D na odporność.

Może cię zainteresować także:  Masło, margaryna, ghee czy masło wegańskie — co jest zdrowsze?

Ważne jest, aby pamiętać, że suplementacja witaminy D zapewnia jedynie niewielkie, ale znaczące korzyści, których rozwój może zająć miesiące, zwłaszcza jeśli masz już duży niedobór.

Kluczowe punkty:

  • Witamina D odgrywa ważną rolę we wspieraniu naszego układu odpornościowego
  • Badania wykazały, że suplementacja witaminy D może zmniejszyć nasilenie i ryzyko zgonu z powodu infekcji dróg oddechowych

A co konkretnie z witaminą D i koronawirusem?

COVID-19 to infekcja dróg oddechowych z wieloma objawami. U niektórych infekcja przebiega bezobjawowo lub prowadzi do łagodnej choroby. Jeszcze inni poważnie chorują i wymagają leczenia szpitalnego.

Spośród tych hospitalizowanych pacjentów z COVID-19 u 20-40% rozwija się zagrażający życiu stan zwany zespołem ostrej niewydolności oddechowej (ARDS) i wymaga intensywnej terapii.

Badania pokazują, że wraz z oddalaniem się od równika wzrasta ryzyko zgonu z powodu koronawirusa. Nawet jeśli dostosujemy się do starszych populacji, większej gęstości populacji i różnych poziomów zanieczyszczenia.

Wiemy również, że wraz z oddalaniem się od równika wzrasta ryzyko rozwoju niedoboru witaminy D. Ten związek oznaczał, że naukowcy wierzyli, że może istnieć związek między niskim poziomem witaminy D a ryzykiem zgonu z powodu koronawirusa.

Czynniki, o których już wiemy, że narażają Cię na wysokie ryzyko zachorowania na koronawirusa, obejmują:

  • podeszły wiek
  • narodowości czarnej i azjatyckiej
  • cukrzyca
  • otyłość
  • wysokie ciśnienie krwi

Co ciekawe, są one również związane ze zwiększoną częstością występowania niedoboru witaminy D.

Potwierdza to ideę związku między niedoborem witaminy D a koronawirusem. Jednak nie można jeszcze stwierdzić, czy jedno ma bezpośredni wpływ na drugie.

Zamiast tego nakładanie się czynników ryzyka koronawirusa i niedoboru witaminy D można prawdopodobnie wyjaśnić „efektem zdrowego użytkownika”. Zdrowi ludzie spędzają więcej czasu na świeżym powietrzu i zdrowo się odżywiają niż mniej zdrowe osoby.

To jednocześnie zmniejsza ryzyko niedoboru witaminy D i chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2 i wysokie ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko ciężkiego COVID-19.

Kluczowe punkty:

  • Istnieje znaczne nakładanie się czynników ryzyka niedoboru witaminy D i czynników zwiększających ryzyko zakażenia koronawirusem
  • Istnieją dowody na poparcie związku między uzupełnianiem niedoboru witaminy D a mniejszym ryzykiem zgonu z powodu koronawirusa

Jakie są najnowsze badania?

Kilka ostatnich badań próbowało zidentyfikować związek między witaminą D a koronawirusem. Jednym z nich było randomizowane, kontrolowane badanie , które odbyło się w Hiszpanii. Było to małe badanie kliniczne, w którym porównano stosowanie witaminy D z wynikami osób hospitalizowanych z powodu COVID-19.

Naukowcy zbadali, czy wczesne leczenie witaminą D może zmniejszyć potrzebę intensywnej terapii i ryzyko zgonu.

Ponownie stwierdzono, że witamina D wydaje się chronić pacjentów przed najgorszym z COVID-19. W przypadku pacjentów, którzy nie otrzymali suplementu, 50% poważnie zachorowało i wymagało intensywnej terapii. Zmarło dwóch pacjentów. W przypadku pacjentów leczonych witaminą D zaledwie 2% wymagało intensywnej opieki. Nikt nie zginął.

Na pierwszy rzut oka ta informacja wydaje się sugerować, że suplementacja witaminą D zapewnia ochronę przed koronawirusem. Kiedy jednak przyjrzymy się bliżej, badanie ma pewne ograniczenia.

Była to niewielka próba i istniały różnice w historii choroby i chorobach współistniejących między obiema grupami. Co najważniejsze, badanie nie odnotowało BMI uczestników, pozostawiając otyłość, główny czynnik ryzyka, niewyjaśniony.

Te odkrycia pomagają nam zrozumieć rolę witaminy D w infekcji koronawirusem. Niestety, wciąż pozostaje wiele pytań bez odpowiedzi.

Artykuł przeglądowy opublikowany w listopadzie 2020 r. zagłębił się w badania. Przeanalizowano dane z 13 badań klinicznych dotyczących koronawirusa.

Odkrycia wykazały wyraźny związek między niedoborem witaminy D a łapaniem, poważnym zachorowaniem lub umieraniem z powodu COVID-19. Sugeruje to, że każdy, kto jest narażony na niedobór, może zmniejszyć ryzyko koronawirusa, przyjmując suplement witaminy D.

Ponieważ jest to sytuacja ciągła, konieczne są dalsze badania i próby kliniczne. Jednak dowody na poparcie stosowania suplementów witaminy D przeciwko chorobom układu oddechowego, takim jak COVID-19, rosną.

Kluczowe punkty:

  • Niewielkie badanie kliniczne wykazało, że suplementacja witaminy D zmniejsza potrzebę intensywnej opieki i ryzyko zgonu z powodu koronawirusa
  • Artykuł przeglądowy wykazał silny związek między suplementacją witaminy D a lepszymi wynikami COVID-19

Czy powinienem suplementować witaminę D?

NHS obecnie zaleca wszystkim przyjmowanie dziennej dawki 400 IU. Jednak ostatnie badania sugerują, że prawie 1000-2000 IU jest konieczne do utrzymania zdrowego poziomu witaminy D.

W przypadku niedoboru mogą być wymagane dawki do 5000 IU. Niewiele jest dowodów na to, że nawet wysokie dawki do 10 000 IU są toksyczne, ale niewiele osób potrzebuje więcej niż 4000 IU dziennie.

Badania sugerują, że forma witaminy D3 jest bardziej skuteczna niż D2 w podnoszeniu i utrzymywaniu poziomu witaminy D w surowicy. Więc jeśli kupujesz suplementy, szukaj typu D3.

Witamina D jest szeroko dostępna w Internecie iw większości aptek. Jeśli nie masz pewności, czy jest to właściwe lub ile potrzebujesz, poproś o poradę swojego lekarza pierwszego kontaktu.

Kluczowe punkty:

  • Każdy powinien przyjmować suplement witaminy D, szczególnie w miesiącach zimowych
  • NHS zaleca 400 IU, ale dzienna dawka od 1000 do 2000 IU może być lepiej dostosowana do utrzymania zdrowych poziomów

Co warto zapamiętać o wpływie witaminy D na Covid-19?

  • Niestety, nadal nie możemy być całkowicie pewni związku między witaminą D a koronawirusem, ale istnieją silne przesłanki, że istnieje związek.
  • Codzienne przyjmowanie suplementu witaminy D jest zalecane przez NHS i rząd Wielkiej Brytanii w okresie zimowym w celu utrzymania zdrowych kości, niezależnie od pandemii koronawirusa.
  • Teraz bardziej niż kiedykolwiek, z powodu ograniczeń dotyczących aktywności na świeżym powietrzu, musimy upewnić się, że otrzymujemy wystarczającą ilość witaminy D.
  • Badania wykazały, że przyjmowanie suplementu witaminy D nie jest szkodliwe.
  • Zamiast tego suplementacja może poprawić zdrowie kości, jakość snu i układ odpornościowy.
  • Może również zmniejszyć ryzyko ciężkiej choroby z koronawirusem i innymi chorobami układu oddechowego; plus obniża ryzyko rozwoju nadciśnienia, cukrzycy typu 2 i co najmniej 15 różnych nowotworów.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Jak zmniejszyć spożycie alkoholu podczas samoizolacji?

Poprzedni wpis

Prosty hack umysłu do walki z zachciankami

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *