Cynamon, mi贸d i bakalie, czyli historia piernika 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Gotowanie i pieczenie

Cynamon, mi贸d i bakalie, czyli historia piernika

艢wi臋ta za pasem. Ju偶 nied艂ugo w naszych kuchniach na dobre zago艣ci zapach przypraw korzennych, miodu, bakalii鈥 Sp臋dzimy wiele godzin w kuchni, wypiekaj膮c, dekoruj膮c i kosztuj膮c w艂asnych piernik贸w. Od kiedy si臋 nimi zajadamy? Jak upiec smaczne ciastka? Jaka jest ich historia?

 

Co kojarzy nam si臋 z Bo偶ym Narodzeniem? Wigilijna kolacja, zapach choinki, prezenty? Dla niekt贸rych nie ma 艣wi膮t bez typowych wypiek贸w 鈥 keks贸w, makowc贸w oraz, oczywi艣cie, piernik贸w. To one sprawiaj膮, 偶e ju偶 na d艂ugo przed 艣wi臋tami zasiadamy w kuchni, aby piec i dekorowa膰 wsp贸lnie ciasteczka. Sk膮d wzi臋艂y si臋 w naszym kraju, jaka jest ich historia? Oto gar艣膰 informacji i przepis.


Twardy piernik do zgryzienia

 

Piernik znany jest nam w dwojakiej formie 鈥 ciasta lub ciasteczek w najrozmaitszych kszta艂tach, z polew膮 lub bez, przek艂adanych lub nie marmolad膮. Jest to聽 twarde, ciemnobr膮zowe ciasto, kt贸re wypieka si臋 z mieszaniny m膮k pszennej i 偶ytniej. Jego nazwa pochodzi od staropolskiego s艂owa pierny, oznaczaj膮cego pieprzny. Nie bez powodu, poniewa偶 najistotniejszym dla smaku sk艂adnikiem poza miodem jest mieszanka przypraw korzennych (cynamonu, imbiru, go藕dzik贸w, kardamonu, ga艂ki muszkato艂owej, any偶u). Pierniczki wigilijne najlepiej upiec miesi膮c wcze艣niej, aby zd膮偶y艂y zmi臋kn膮膰 na czas. Gotowe ciastka mo偶na ozdabia膰 lukrem, polew膮 czekoladow膮, kolorowymi, cukrowymi posypkami, bakaliami lub kandyzowanymi owocami 鈥 wedle fantazji. Trzymane w odpowiednim miejscu, potrafi膮 zachowa膰 艣wie偶o艣膰 przez kilka miesi臋cy.


Drogie pocz膮tki

Coraz popularniejsze staje si臋 wypiekanie i ozdabianie domk贸w z piernika 鈥 jest to tradycja, kt贸ra przyw臋drowa艂a do nas z Zachodu, gdzie piernik jest ciastem tradycyjnym. Wypiek piernik贸w by艂 kosztowny 鈥 bakalie, przyprawy, mi贸d鈥 W ich produkcji przodowa艂y bogate miasta zachodnie np. Brema, Norymberga, Monachium, Amsterdam, a z terenu wsp贸艂czesnej Polski w Krakowie, Toruniu, Gda艅sku (dwa ostatnie z powodu pruskich wp艂yw贸w). W Toruniu wypiekano pierniki (katarzynki) 鈥 wed艂ug pierwszych wzmianek 鈥 ju偶 w XIV wieku! Jednak nazwa na okre艣lenie tych korzennych ciast jest p贸藕niejsza 鈥 pojawia si臋 oko艂o XVI wieku. Pierwszy cech piernikarzy powsta艂 na terenie Polski w powsta艂 w XVIII wieku w Krakowie.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Kuchnia afryka艅ska: ostre przepisy z czarnego l膮du

Przepis na pierniczki idealne

Sk艂ad:

– m膮ka 聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 550 g

– mi贸d 聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽300 g

– cukier puder 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽100 g

– mas艂o聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽120 g

– jajka 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽聽1 sztuka

– soda oczyszczona聽 聽 聽 聽 聽2 艂y偶eczki

– przyprawy korzenne 聽 聽 聽60 g (oko艂o)

– kakao 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽聽2 艂y偶eczki

Wykonanie:

Po艂膮czy膰 wszystkie sk艂adniki, aby ciasto mia艂o jednolit膮 faktur臋 (mo偶na podgrza膰 mi贸d i mas艂o 鈥 i dopiero dola膰 je do sk艂adnik贸w). Posypa膰 stolnic臋 m膮k膮 i wa艂kowa膰 ciasto na grubo艣膰 2 do 3 milimetr贸w (je艣li maj膮 by膰 chrupkie) lub grubiej (je艣li maj膮 by膰 mi臋kkie po upieczeniu).

Nagrza膰 piekarnik do temperatury 180潞C聽 i piec ka偶d膮 parti臋 ciastek oko艂o 10 minut.

Ozdobi膰 lukrem, polewami, owocami kandyzowanymi, bakaliami i innymi ozdobami i przechowywa膰 z szczelnym pojemniku, aby zmi臋k艂y.

 

 

Nazwa piernik pochodzi od staropolskiego s艂owa pierny, oznaczaj膮cego pieprzny. Nie bez powodu, poniewa偶 najistotniejszym dla smaku sk艂adnikiem poza miodem jest mieszanka przypraw korzennych (cynamonu, imbiru, go藕dzik贸w, kardamonu, ga艂ki muszkato艂owej, any偶u).

 

 

Najwi臋kszy domek z piernika, wpisany do Ksi臋gi Rekord贸w Guinnesa, zosta艂 upieczony w 2006 roku przez Rogera Pelchera w Stanach Zjednoczonych (Minnesota). Jego dzie艂o mierzy艂o ponad 20,42 metra!

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Korzystaj z inteligencji I zobacz wi臋cej, g艂臋biej鈥 nowocze艣niej!

Poprzedni wpis

Tynk cementowo-wapienny zastosowanie i zaletya

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 ksi膮偶k臋.

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *