Ciemna strona s艂odzik贸w
(Kon)teksty 馃

Ciemna strona s艂odzik贸w

Ciemna strona s艂odzik贸w

Ciemna strona s艂odzik贸w

Ciemna strona s艂odzik贸w

Czy cz臋sto pozwalasz sobie na ciastka o niskiej zawarto艣ci w臋glowodan贸w, batony Keto i inne s艂odkie przysmaki? C贸偶, nie zawieraj膮 cukru – wi臋c to nie problem, prawda?

Niestety, nie zawsze tak jest – przynajmniej dla niekt贸rych z nas.

Ka偶dy z nas jest inny. S艂odziki i podobne produkty mog膮 mie膰 niekorzystny wp艂yw na niekt贸rych z nas, ale nie maj膮 偶adnego wp艂ywu na innych.

Zadaj wi臋c sobie pytanie – jak przebiega Twoja dieta? Je艣li utrata masy cia艂a post臋puje dobrze i og贸lnie czujesz si臋 dobrze – nie masz si臋 czym martwi膰.

Ale je艣li utrata masy cia艂a zatrzymuje si臋, je艣li ci膮gle wypadasz z ketozy lub je艣li zmagasz si臋 z silnym apetytem na cukier lub zm臋czeniem – nadszed艂 czas, aby oceni膰, co jest nie tak.

Przyczyn膮 kilku powszechnych problem贸w zwi膮zanych z diet膮 niskow臋glowodanow膮 mog膮 by膰 s艂odziki i inne sztuczne substytuty niskow臋glowodanowe.

Produkty niskow臋glowodanowe – nale偶y zachowa膰 ostro偶no艣膰

Diety niskow臋glowodanowe zyskuj膮 na popularno艣ci. Jak zawsze, poda偶 ro艣nie, aby zaspokoi膰 ten nowy popyt. Mo偶emy teraz kupi膰 substytuty cukru, m膮ki orzechowe o niskiej zawarto艣ci w臋glowodan贸w, bezcukrowe smako艂yki, a nawet kompletne oksymorony, takie jak chleb niskow臋glowodanowy i makaron niskow臋glowodanowy.

Dla pocz膮tkuj膮cych dietetyk贸w brzmi to jak 艣wietna wiadomo艣膰. Przej艣cie na diet臋 niskow臋glowodanow膮 – przy jednoczesnym cieszeniu si臋 ciastami, s艂odyczami i innymi smako艂ykami – czego tu nie lubi膰?

Je艣li co艣 brzmi zbyt dobrze, by mog艂o by膰 prawdziwe, prawdopodobnie takie jest. Ca艂a ta magia niskow臋glowodanowych zamiennik贸w ma swoj膮 ciemn膮 stron臋. Oto lista potencjalnych winowajc贸w.

Substancje s艂odz膮ce

Wszystkie substytuty cukru – w tym sztuczne s艂odziki, takie jak sukraloza i aspartam, alkohole cukrowe i naturalne s艂odziki, takie jak stewia – maj膮 pewne potencjalne negatywne skutki uboczne.

Niekt贸re z nich s膮 lepsze od innych. Ale 偶aden nie jest w 100% bezpieczny. Oczywi艣cie lepiej jest u偶ywa膰 s艂odzik贸w zamiast bia艂ego cukru – ale wyeliminowanie wszystkich produkt贸w o s艂odkim smaku by艂oby jeszcze lepsze na d艂u偶sz膮 met臋 (wi臋cej na ten temat p贸藕niej).

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Szkocka kuchnia: 15 tradycyjnych szkockich potraw. Odkryj szkock膮 kuchni臋 bogat膮 w tradycyjne dania i sk艂adnik

M膮ki orzechowe

M膮ka migda艂owa, m膮ka kokosowa i r贸偶ne mieszanki do pieczenia o niskiej zawarto艣ci w臋glowodan贸w maj膮 znacznie ni偶sz膮 zawarto艣膰 w臋glowodan贸w ni偶 bia艂a m膮ka. Maj膮 one jednak swoje w艂asne problemy. Najwi臋kszym z nich jest wysoki stosunek olej贸w Omega-6, zwi膮zanych ze stanem zapalnym i innymi niekorzystnymi skutkami.

Je艣li jesz tylko gar艣膰 orzech贸w od czasu do czasu, nie stanowi to problemu. Ale regularne pieczenie chleb贸w i ciast o niskiej zawarto艣ci w臋glowodan贸w oznacza spo偶ywanie naprawd臋 du偶ych ilo艣ci tych substancji.

Batony niskow臋glowodanowe, s艂odycze i inne pakowane smako艂yki

Paczkowane produkty niskow臋glowodanowe cz臋sto zawieraj膮 substancje s艂odz膮ce i m膮ki orzechowe, a tak偶e szerok膮 gam臋 izolat贸w b艂onnika, konserwant贸w i chemicznych wzmacniaczy smaku.

Przyjrzyjmy si臋 potencjalnym pu艂apkom, jakie mog膮 powodowa膰 te produkty.

S艂odziki mog膮 zwi臋ksza膰 apetyt na cukier

Twoje cia艂o kojarzy s艂odki smak z w臋glowodanami. Tak by艂o zawsze przed diet膮 niskow臋glowodanow膮 – jesz co艣 s艂odkiego, a wkr贸tce potem dostajesz przyp艂yw glukozy do krwiobiegu, przynosz膮c natychmiastowy zastrzyk energii.

S艂odziki o zerowej zawarto艣ci kalorii zak艂贸caj膮 t臋 automatyczn膮 reakcj臋. S艂odycz jest wyczuwalna, ale nie nast臋puje po niej oczekiwany przyp艂yw glukozy. W rezultacie g艂贸d prawdziwego cukru mo偶e wzrosn膮膰.

Najwyra藕niej niekt贸rzy ludzie mog膮 nawet do艣wiadczy膰 efektu podobnego do placebo, w kt贸rym poziom glukozy we krwi faktycznie wzrasta w odpowiedzi na sam s艂odki smak po spo偶yciu s艂odzika o zerowej kaloryczno艣ci i zerowej zawarto艣ci w臋glowodan贸w.

Substytuty cukru przed艂u偶aj膮 uzale偶nienie od cukru

S艂odziki wp臋dzaj膮 nas w b艂臋dne ko艂o 艂aknienia. Brutalna prawda jest taka, 偶e lepiej by艂oby wyeliminowa膰 wszystkie substytuty cukru, a tak偶e sam cukier.

Intensywna s艂odycz tych produkt贸w nie jest naturalna. Nigdy nie mieli艣my dost臋pu do takiej 偶ywno艣ci, przez miliony lat naszej ewolucji jako gatunku. Nawet w 100% naturalne produkty, takie jak owoce, mia艂y znacznie ni偶sz膮 zawarto艣膰 cukru przed rozwojem rolnictwa.

Cukier – i jego substytuty – nigdzie nie s膮 zbli偶one do naturalnych (z mo偶liwym wyj膮tkiem stewii i owoc贸w mnicha – ale one r贸wnie偶 rzadko s膮 dost臋pne w swojej naturalnej postaci). Produkty te s膮 wysoce rafinowane i wysoce skoncentrowane. Dzia艂aj膮 na nas niemal jak narkotyk.

Jaka jest wi臋c dobra wiadomo艣膰? Mo偶liwe jest prze艂amanie tego uzale偶nienia i osi膮gni臋cie stanu, w kt贸rym po prostu nie zale偶y nam ju偶 na s艂odkich smakach. Je艣li jeste艣 w stanie powstrzyma膰 si臋 od spo偶ywania cukru lub s艂odzik贸w, twoje cia艂o wkr贸tce si臋 przystosuje. Pragnienie zniknie. B臋dziesz wolny.

Nie zamierzam udawa膰, 偶e jest to 艂atwe, bo nie jest. Ale zdecydowanie warto spr贸bowa膰.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Prosty hack umys艂u do walki z zachciankami

S艂odkie przek膮ski zak艂贸caj膮 sygna艂y syto艣ci

S艂odkie przek膮ski o niskiej zawarto艣ci w臋glowodan贸w mog膮 r贸wnie偶 zak艂贸ca膰 naturalne sygna艂y syto艣ci organizmu. Jestem pewien, 偶e s艂ysza艂e艣 mantr臋 – „Kiedy jeste艣 pe艂ny, przesta艅 je艣膰”. Ma to kluczowe znaczenie w przypadku diet niskow臋glowodanowych i ketonowych.

T艂uszcz ma dwa razy wi臋cej kalorii ni偶 w臋glowodany lub bia艂ko, wi臋c je艣li regularnie przejadasz si臋 pokarmami o wysokiej zawarto艣ci t艂uszczu, mo偶esz przybra膰 na wadze, zamiast j膮 straci膰. Zatrzymywanie si臋, gdy jest si臋 najedzonym, jest naprawd臋 wa偶ne.

Ale kusz膮cy deser utrudnia zaprzestanie jedzenia. Na przyk艂ad, je艣li w艂a艣nie zjad艂e艣 du偶y stek, jest ma艂o prawdopodobne, 偶e b臋dziesz chcia艂 zje艣膰 drugi. Ale z 艂atwo艣ci膮 poradzisz sobie z kawa艂kiem niskow臋glowodanowego ciasta czekoladowego. Z pewno艣ci膮 lepsze ni偶 prawdziwe ciasto, ale czy organizm naprawd臋 go potrzebuje?

Uwa偶aj na w臋glowodany w produktach pakowanych

Batony keto, s艂odycze o niskiej zawarto艣ci w臋glowodan贸w i czekolada bez cukru brzmi膮 艣wietnie w teorii. Ale czy s膮 tak dobre, za jakie si臋 podaj膮?

Niestety, wiele z tych produkt贸w ma znacznie wy偶sz膮 zawarto艣膰 w臋glowodan贸w ni偶 podano na etykiecie. Producenci stosuj膮 wiele podst臋pnych sztuczek, aby ukry膰 wprowadzaj膮ce w b艂膮d o艣wiadczenia.

Je艣li naprawd臋 musisz zje艣膰 co艣 s艂odkiego, zrobienie w艂asnego deseru jest lepsz膮 opcj膮. Przynajmniej b臋dziesz dok艂adnie wiedzie膰, co si臋 w nim znajduje.

Tanie s艂odziki i dodatki powoduj膮 zaburzenia trawienia

Produkty bez cukru cz臋sto prowadz膮 do rozstroju 偶o艂膮dka. Tanie alkohole cukrowe, izolaty b艂onnika i inne chemiczne paskudztwa siej膮 spustoszenie w uk艂adzie pokarmowym, powoduj膮c wzd臋cia, skurcze 偶o艂膮dka, biegunk臋 i inne przyjemne objawy.

Wierz臋, 偶e nasze cia艂a daj膮 nam bardzo g艂o艣ny i wyra藕ny komunikat – nie powinni艣my je艣膰 tego rodzaju rzeczy. To nie jest jedzenie.

Co wi臋c mo偶na zrobi膰?

W idealnym 艣wiecie jedliby艣my tylko naturaln膮, zdrow膮 偶ywno艣膰, kt贸ra jest dla nas 艣wietna. Ale 偶yjemy w prawdziwym 艣wiecie – wi臋c zazwyczaj nie mamy czasu, 艣rodk贸w ani si艂y woli, aby to osi膮gn膮膰. I to jest w porz膮dku.

Oto kilka prostych krok贸w we w艂a艣ciwym kierunku, kt贸re mo偶esz podj膮膰 ju偶 teraz.

Pami臋taj, 偶e przek膮ski o niskiej zawarto艣ci w臋glowodan贸w bez cukru mog膮 mie膰 negatywny wp艂yw

Najwi臋kszym b艂臋dem jest my艣lenie, 偶e mo偶na je艣膰 bezcukrowe produkty niskow臋glowodanowe z rado艣ci膮, kiedy tylko si臋 chce i ile si臋 chce. Mam nadziej臋, 偶e powy偶sze punkty pokaza艂y, 偶e tak nie jest.

Je艣li wi臋c zdecydujesz si臋 na to, obserwuj uwa偶nie swoje cia艂o i zobacz, jak na to zareaguje. Je艣li nadal do艣wiadczasz problem贸w z diet膮 – takich jak bardzo silne 艂aknienie lub plateau w odchudzaniu – spr贸buj odstawi膰 wszystkie s艂odziki, przynajmniej na jaki艣 czas.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Wyniki analizy krwi, jak je odczyta膰? Morfologia czyli: OB - RBC - HGB - PLT

Trzymaj si臋 naturalnej 偶ywno艣ci o niskiej zawarto艣ci w臋glowodan贸w

Najlepsz膮 zasad膮 jest spo偶ywanie naturalnej, nieprzetworzonej 偶ywno艣ci, gdy tylko jest to mo偶liwe. Upewnij si臋, 偶e Twoja dieta niskow臋glowodanowa opiera si臋 na bia艂kach zwierz臋cych, warzywach o niskiej zawarto艣ci w臋glowodan贸w, wysokot艂uszczowym nabiale i zdrowych olejach.

Ogranicz do minimum produkty pakowane i s艂odycze bez cukru. Je艣li nie mo偶esz ich ca艂kowicie wyeliminowa膰, przynajmniej traktuj je jako okazjonalny przysmak, a nie co艣, co nale偶y je艣膰 codziennie.

Wybierz najlepsze s艂odziki

Jak wspomniano powy偶ej, nie wszystkie s艂odziki s膮 sobie r贸wne. Niekt贸re z nich s膮 bezpieczniejsze od innych.

Polecam erytrytol, stewi臋 i owoc mnicha (luo han guo) jako najbezpieczniejsze opcje s艂odzik贸w. Wiele produkt贸w jest dost臋pnych w postaci ekstraktu ze stewii lub owoc贸w mnicha z dodatkiem erytrytolu, tworz膮c uniwersalny granulowany s艂odzik. Kiedy u偶ywam s艂odzik贸w, jest to moja preferowana opcja.

UNIKAJ nast臋puj膮cych substancji:

  • sztucznych s艂odzik贸w, takich jak aspartam i acesulfam K – wiele potencjalnych skutk贸w ubocznych
  • tanich alkoholi cukrowych, takich jak mannitol, maltitol i sorbitol – nie wszystkie poliole maj膮 zerow膮 zawarto艣膰 w臋glowodan贸w
  • wszystko wype艂nione wype艂niaczami innymi ni偶 erytrytol – maltodekstryna jest bardzo popularnym i bardzo nieprzyjemnym wype艂niaczem.

Jakie s膮 Twoje do艣wiadczenia ze s艂odzikami?

Czy u偶ywasz s艂odzik贸w na diecie niskow臋glowodanowej lub ketonowej? Czy jeste艣 jednym z tych szcz臋艣liwc贸w, kt贸rym si臋 to udaje – czy te偶 mia艂e艣 z tym problemy?

P.S. A co ze mn膮 osobi艣cie?

W trosce o pe艂ne ujawnienie – w ci膮gu pierwszych kilku lat na diecie niskow臋glowodanowej by艂em bardzo entuzjastycznym piekarzem niskow臋glowodanowym, delektuj膮c si臋 tymi smako艂ykami niemal codziennie.

W ko艅cu zda艂em sobie spraw臋, 偶e moja utrata masy cia艂a – i moje zdrowie – by艂yby lepsze bez nich. Nadal nie zrezygnowa艂am ca艂kowicie ze s艂odzik贸w, ale upewniam si臋, 偶e jem je tylko okazjonalnie – mo偶e kilka razy w miesi膮cu. Moje zachcianki s膮 teraz prawie nieistniej膮ce.

W przesz艂o艣ci stworzy艂am r贸wnie偶 wiele przepis贸w na s艂odycze i desery o niskiej zawarto艣ci w臋glowodan贸w. Przepisy te nadal mo偶na znale藕膰 na tej stronie (planuj臋 wkr贸tce doda膰 do nich zastrze偶enie wyja艣niaj膮ce, jak ewoluowa艂y moje pogl膮dy na t臋 kwesti臋).

Nadal uwa偶am, 偶e od czasu do czasu mo偶na sobie pozwoli膰 na te smako艂yki – a nawet cz臋sto, je艣li jest si臋 szcz臋艣liwcem, kt贸ry nie odczuwa negatywnych skutk贸w. Po prostu pami臋taj o reakcjach swojego cia艂a i b膮d藕 ostro偶ny.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Jak urozmaici膰 warzywa o niskiej zawarto艣ci w臋glowodan贸w

Poprzedni wpis

Ci臋cie w臋glowodan贸w, ci臋cie sylwetki: jak si臋 rozdrabnia膰 dzi臋ki diecie ketonowej

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *