Porady 🎯

Awokado, pomarańcza, kiwi…

Polecam odżywcze drugie śniadanie w postaci gęstego musu – lub koktajlu, jeśli ktoś woli w takiej postaci, wtedy należy dodać do musu małą ilość wody. Osobiście preferuję gęsty, pyszny, zielony mus.

Składniki:

  • 1 awokado,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 kiwi,
  • 1 banan,
  • seler naciowy – jedna łodyga.

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem (lub w thermomiksie). Tak naprawdę podstawą i najważniejszym składnikiem musu jest awokado, ale nie jest ono samo w sobie specjalnie smaczne (przynajmniej dla mnie!), w połączeniu jednak z innymi elementami tworzy wyśmienitą mieszankę smaków.

Awokado jest bogate w witaminy B, E i K, działa przeciwzapalnie, jest źródłem kwasu foliowego, to doskonałe źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza – naukowcy twierdzą, jest ważny w profilaktyce antynowotworowej i spowalnia proces starzenia. Neutralizuje wolne rodniki, a tym samym zmniejsza uszkodzenia komórek, zawiera dużo błonnika. Awokado powinno być spożywane na surowo, wtedy dostarcza najwięcej wartości odżywczych. Pomarańcza to głównie witamina C i pyszny, cytrusowy smak, banan to potas i także witaminy, kiwi jest jeszcze lepszym źródłem witaminy C niż pomarańcze, do tego wzbogaca mus o dodatkowy, kwaskowaty element. A seler, który owocem nie jest, wzbogaca przepis o witaminę E, beta-karoten, flawonoidy oraz sporo minerałów.

Takie śniadanie nie tylko wzbogaca dietę, pysznie także smakuje, a do tego jest wspaniałą alternatywą dla tych, którym najtrudniej się zebrać do przygotowania lub zjedzenia o odpowiedniej porze śniadania, tego najważniejszego – według wielu dietetyków – z posiłków. Mus można zrobić rano i zabrać do pracy, można go zrobić w domu w kilka minut, doskonale smakuje w każdym miejscu.

Smacznego!

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Olej lniany pokarm dla mózgu i siemie lniane dla zdrowego odżywiania i medycyny naturalnej

Poprzedni wpis

Indeks glikemiczny

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *