Niestety wiedza Polaków w tej dziedzinie jest zatrważająca. Ankietowani znali słowo przeciwutleniacz, przy czym mniej niż 10% potrafiła wskazać jego działanie, natomiast słowo antyoksydant stanowi zagadkę dla zdecydowanej większości naszego społeczeństwa – ok.73%. Niewielki odsetek miał pewność, że są to synonimy.
Generalnie przeciwutleniacze kojarzone są z urodą i młodością, na co wpłynęły kasowe kampanie reklamowe znanych marek kosmetycznych jak L’Oreal, Dior czy Dr Irena Eris. Ich hasła opiewają działanie kremów odmładzających skutecznie redukujących zmarszczkiZmarszczki - niedożywienie komórek Skóra starzeje się tak samo jak cały ludzki organizm, a także często we wcześniejszym wieku, kiedy.... No i oczywiście słowo klucz reklamy – tajemniczy acz zbawienny “koenzym Q10″. To właśnie jeden z tych “magicznych” antyoksydantów, dzięki którym nasze ciało nie powinno zdradzać wieku.
Dążąc do wiecznej młodości i nieskazitelnej urody, nie zapominajmy, że to przecież stan naszego organizmu wpływa na to jak wyglądamy. Nie dajmy się zwieść czarowi reklamy, nie tylko nasza twarz potrzebuje zwalczania oznak starzenia skóry, a przecież nie posmarujemy innych partii ciała kremem do twarzy i dekoltu za 150zł! Poza tym zdecydowanie bardziej opłacalne wydaje się stosowanie profilaktycznej niż zapobiegawczej terapii antyoksydacyjnej. Wszystkie antyoksydanty występują w warzywach i owocach, które codziennie spożywamy. Bogatym jej źródłem jest również herbata, lecz nie czarna, gdyż jeden z etapów jej wytwarzania – proces fermentacji, znacznie obniża w niej zawartość przeciwutleniaczy. Bardziej skuteczna będzie zielona lub jeszcze lepiej biała herbata – wciąż jednak niestety bardzo mało popularne.
Przeciwutleniacze dostarczane wraz z pożywieniem zwalczają wolne rodniki, wspomagając tym samym naturalną barierę ochronną organizmu i zmniejszając ryzyko pojawienia się niektórych chorób, w tym także raka. Mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, pomagają w detoksykacji organizmu i rzeczywiście spowalniają procesy jego starzenia się. Warto poszerzyć swoją wiedzę w tej dziedzinie, aby w naturalny sposób zapewnić sobie i swoim bliskim zdrowie oraz urodę na dłużej.
Produkty bogate w przeciwutleniacze/antyoksydanty:
Na skróty
OWOCE
– jeżyny
– jagody
– truskawki
– maliny
– czarna porzeczka
– porzeczki
– kiwi
– ananas
– śliwki
– morele
– jabłka
– mango
– brzoskwinie
– winogrona
– czereśnie
– pomarańcze
– grejpfrut
– arbuzy
– cytryna
– gruszki
– groszek
– fasola
– soja
WARZYWA
– brokuły
– marchew
– pomidory
– zielona papryka
– szpinak
– pietruszka
– szparagi
– buraki
– kapusta
– brukselka
– karczochy
– ogórki
– dyniaWartość kaloryczna dyni jest mała, 100g to 15 - 30 kcal. Za to ma dużą wartość odżywczą. Szczególnie ta o...
– cebula
– czerwona papryka
– czosnek
PEŁNE ZIARNA
– owies
– otręby
– jęczmień
– kukurydza
– soczewica
– ciecierzyca
PRZYPRAWY
– kminek
– oregano
– cynamon
– kardamon
– nasiona gorczycy
– bazylia
– kolendra
– tymianek
INNE
– orzechy włoskie
– orzeszki ziemne
– orzechy laskowe
– migdały
– pistacje
– herbata (szczególnie zielona i biała)
– kawa
– nasiona słonecznika
– siemię lniane
– czerwone mięso
– jajaUnia Europejska wymogła na producentach umieszczanie na każdym jajku kodu liczbowego. Taki kod ma wzór: 0/PL/00000000. Pierwsza cyfra tego kodu...
– kurczak
– indyk
– ryby i owoce morza
Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.