Antyoksydanty czy przeciwutleniacze – co skuteczniejsze? 1 - Twój Głos ? e-TG.pl
Porady

Antyoksydanty czy przeciwutleniacze – co skuteczniejsze?

Niestety wiedza Polaków w tej dziedzinie jest zatrważająca. Ankietowani znali słowo przeciwutleniacz, przy czym mniej niż 10% potrafiła wskazać jego działanie, natomiast słowo antyoksydant stanowi zagadkę dla zdecydowanej większości naszego społeczeństwa – ok.73%. Niewielki odsetek miał pewność, że są to synonimy.

Generalnie przeciwutleniacze kojarzone są z urodą i młodością, na co wpłynęły kasowe kampanie reklamowe znanych marek kosmetycznych jak L’Oreal, Dior czy Dr Irena Eris. Ich hasła opiewają działanie kremów odmładzających skutecznie redukujących zmarszczki. No i oczywiście słowo klucz reklamy – tajemniczy acz zbawienny “koenzym Q10″. To właśnie jeden z tych “magicznych” antyoksydantów, dzięki którym nasze ciało nie powinno zdradzać wieku.
Dążąc do wiecznej młodości i nieskazitelnej urody, nie zapominajmy, że to przecież stan naszego organizmu wpływa na to jak wyglądamy. Nie dajmy się zwieść czarowi reklamy, nie tylko nasza twarz potrzebuje zwalczania oznak starzenia skóry, a przecież nie posmarujemy innych partii ciała kremem do twarzy i dekoltu za 150zł! Poza tym zdecydowanie bardziej opłacalne wydaje się stosowanie profilaktycznej niż zapobiegawczej terapii antyoksydacyjnej. Wszystkie antyoksydanty występują w warzywach i owocach, które codziennie spożywamy. Bogatym jej źródłem jest również herbata, lecz nie czarna, gdyż jeden z etapów jej wytwarzania – proces fermentacji, znacznie obniża w niej zawartość przeciwutleniaczy. Bardziej skuteczna będzie zielona lub jeszcze lepiej biała herbata – wciąż jednak niestety bardzo mało popularne.
Przeciwutleniacze dostarczane wraz z pożywieniem zwalczają wolne rodniki, wspomagając tym samym naturalną barierę ochronną organizmu i zmniejszając ryzyko pojawienia się niektórych chorób, w tym także raka. Mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, pomagają w detoksykacji organizmu i rzeczywiście spowalniają procesy jego starzenia się. Warto poszerzyć swoją wiedzę w tej dziedzinie, aby w naturalny sposób zapewnić sobie i swoim bliskim zdrowie oraz urodę na dłużej.

Może cię zainteresować także:  Zdrowe odchudzanie - dietetyka, zdrowy i aktywny styl życia

Produkty bogate w przeciwutleniacze/antyoksydanty:

OWOCE

– jeżyny
– jagody
– truskawki
– maliny
– czarna porzeczka
– porzeczki
– kiwi
– ananas
– śliwki
– morele
– jabłka
– mango
– brzoskwinie
– winogrona
– czereśnie
– pomarańcze
– grejpfrut
– arbuzy
– cytryna
– gruszki
– groszek
– fasola
– soja

WARZYWA

– brokuły
– marchew
– pomidory
– zielona papryka
– szpinak
– pietruszka
– szparagi
– buraki
– kapusta
– brukselka
– karczochy
– ogórki
dynia
– cebula
– czerwona papryka
– czosnek

PEŁNE ZIARNA

– owies
– otręby
– jęczmień
– kukurydza
– soczewica
– ciecierzyca

PRZYPRAWY

– kminek
– oregano
– cynamon
– kardamon
– nasiona gorczycy
– bazylia
– kolendra
– tymianek

INNE

– orzechy włoskie
– orzeszki ziemne
– orzechy laskowe
– migdały
– pistacje
– herbata (szczególnie zielona i biała)
– kawa
– nasiona słonecznika
– siemię lniane
– czerwone mięso
jaja
– kurczak
– indyk
– ryby i owoce morza

4 kobiece typy urody nazwane porami roku!

Poprzedni wpis

Rower: przyjemne z pożytecznym!

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *