O czym pisać? Wybór tematu na artykuł, formatowanie i publikacja - poradnik
DOM I OTOCZENIE 🏡

Aluminium – Czy jest się czego bać?

Nie wszyscy wiedzą że aluminium ma największą gamę zastosowań wśród wszystkich metali na naszej planecie. Możemy je znaleźć w dużych jak i śladowych ilościach, między innymi w wielu artykułach codziennego użytku tak oczywistych jak puszki z napojami, czy folia aluminiowa i tak nieoczywistych jak nowoczesne garnki i patelnie. Aluminium można również znaleźć w aspirynie, szczepionkach, lekach zobojętniających, proszkach do pieczenia a nawet w….. białej mące! Oznacza to ni mniej ni więcej, że jest bardzo wiele źródeł z których aluminium może przedostać się do naszego organizmu.

Czemu nadmiar aluminium jest taki szkodliwy?
Tak jak nadmiar promieni UV jest szkodliwy dla skóry i przy długiej ekspozycji może doprowadzić do zmian nowotworowych, tak odkładające się na przestrzeni lat dawki aluminium mogą poważnie uszkodzić nasz system nerwowy. Badania wykazały, że toksyczne metale są odpowiedzialne za choroby mózgu, w którym odkładają się w dużej ilości. Aluminium jest jednym z najgorszych. Jest uważane za jeden z głównych czynników takich chorób układu nerwowego jak Parkinson i Alzheimer. Naukowcy wykryli podczas autopsji duże stężenie aluminium w mózgach osób chorych na Alzheimera. Tak samo dużą zawartość tego pierwiastka znaleziono w guzach (rakach) piersi. Zatem warto dowiedzieć się więcej.Przez wieki rośliny i zwierzęta naturalnie nie przyswajały aluminium. Jednakże rosnące zanieczyszczenie powietrza i powszechne wykorzystywanie różnych środków chemicznych znacząco zmienia ten stan. Pod wpływem kwaśnych deszczy  i innych zanieczyszczeń gleby glin, jako bardzo aktywny metal, stworzył nowe, już przyswajalne dla żywych organizmów związki. W ten sposób naukowy badając rośliny odnajdują w nich związki tego metalu. W konsekwencji zwierzęta, będące kolejnym elementem łańcucha pokarmowego przyswajają aluminium wraz ze spożyciem zanieczyszczonych roślin.
Aktualnie koncentracja tego pierwiastka w mięsach niektórych krów może sięgać nawet 1000 części aluminium na milion (jak podają źródła z amerykańskiego rynku).

Może cię zainteresować także:  Wiata jak nowa - ciekawe pomysły na metamorfozę szopy (2022)

Oczywiście nie wszystko jest skażone aluminium. Na przykład Herbata również zawiera śladowe ilości aluminium, lecz jest ono całkowicie nieprzyswajalne, a herbata sama w sobie jest dla nas zdrowa poprzez zawarte w niej przeciwutleniacze. Natomiast cała sytuacja zmienia się po dodaniu cytryny (kwasu). Wtedy aluminium przyjmuje formę przyswajalną reagując z dodanym składnikiem.

W przypadku wszechobecnych puszek aluminiowych zagrożenie nie jest tak wielkie jakby się  wydawało, niemniej jednak jest zależne od tego co w tej puszce się znajduje. I tak na przykład napój który podbił prawie cały świat- Coca Cola zawiera kwas fosforowy. Co się dzieje dalej,  któż to wie?

Warto się również zastanowić nad używanymi na co dzień kosmetykami, a wśród nich sztucznymi dezodorantami, w których składzie można znaleźć nie tylko aluminium, lecz jeszcze więcej niespodzianek. W sieci jest wiele artykułów na temat negatywnego wpływu dezodorantów. Mona poczytać.
Ja ze swojej strony namawiam do używania naturalnych kosmetyków które są coraz szerzej dostępne w sklepach dla wegan i wegetarian.

Jak widzimy, aluminium jest bardzo groźną substancją przed którą trzeba się zabezpieczać (nie dodając do herbaty cytryny, nie piekąc nic w folii aluminiowej). Ważne jest to, co jemy oraz w jaki sposób przyrządzamy nasze jedzenie tak, aby było jak najczystsze i najzdrowsze. Zmieniają się regulacja prawne i warto czytać etykiety produktów. Oczywiście najzdrowiej i najlepiej jest kupować w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością. Ja oczywiście zapraszam do Naturalnej Spiżarni (link poniżej)

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Olej rzepakowy – dlaczego warto go stosować?

Poprzedni wpis

Olej sezamowy smaczny i zdrowy

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *