Zaprzyjaźnianie się z sałatką nie jest trudne dzięki tym kreatywnym kombinacjom – jeden z tych łatwych przepisów z pewnością będzie idealnie pasował do obchodów Bożego Narodzenia.
Na skróty
1. Sałatka brokułowa z pancettą, zakwasem i chrupiącym migdałem
„Aby wykorzystać czerstwy chleb, robię sałatkę panzanella lub mrożony farsz do kurczaka lub ryby oraz bułkę tartą do panierowania ryb”
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 150 g białego chleba na zakwasie, bez skórki, pokrojonego w grube 1 cm kawałki
- 200g płaskiej pancetty, pokrojonej w plastry
- 1 pęczek brokułów, zblanszowanych, odświeżonych, rozdzielone różyczki, posiekane łodygi
- Sok z 1 cytryny
- 1/2 pęczka mięty, zerwane listki
- 1 pęczek pietruszki o płaskich liściach, liście zerwane
- 1 eschalot, drobno posiekany
- 2 anchois w oleju, odsączone
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki (60g) drobno startego parmezanu
- 1 sałata cos, liście rozdzielone
- 1 zielone jabłko, cienko pokrojone
- 30 g prażonych całych blanszowanych migdałów, posiekanych
Przygotowanie:
-
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Chleb włożyć do brytfanki, skropić oliwą, doprawić. Piecz, mieszając od czasu do czasu, przez 10-12 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odłożyć na bok.
-
2. Umieść pancettę na dużej, zimnej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Smaż, od czasu do czasu mieszając, przez 6-8 minut, aż tłuszcz się wytopi, a pancetta będzie chrupiąca. Zdejmij pancettę z patelni, zachowując tłuszcz i odłóż pancettę na bok.
-
3. Dodaj łodygi brokułów na patelnię i smaż na tłuszczu z pancetty przez 2-3 minuty, mieszając, aż będą lekko zabarwione i miękkie. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić, a następnie umieścić w blenderze. Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, zioła, szaszłyk, anchois, czosnek i parmezan i zmiksuj na gładką pastę. Doprawić do smaku.
-
4. Rozłóż brokuły i krem ziołowy na półmisku. Na wierzchu ułożyć sałatę, blanszowane brokuły, jabłko i chrupiącą pancettę. Podawaj z prażonymi migdałami i grzankami na zakwasie.
2. Sałatka z fetą, chorizo i ziemniakami
Otrzymałeś zadanie przyniesienia sałatki ziemniaczanej ? Bez obaw, to danie sprawi, że będziesz najpopularniejszą osobą na balu.
SKŁADNIKI
- 2 kg ziemniaków średniej wielkości, obranych, z grubsza pokrojonych na 5 cm kawałki
- 1/4 szklanki (60 ml) octu z czerwonego wina
- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 suszone chorizo, grubo posiekane
- 1/2 szklanki (150 g) majonezu z całych jaj
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 szklanki posiekanej mieszanki ziół (użyliśmy kopru, pietruszki, mięty i oregano) plus dodatkowo do podania
- 1 dymka, pokrojona w krążki
- 1 szklanka (200 g) fety, pokrojonej w cienkie plasterki
Przygotowanie:
-
1. Umieść ziemniaki w dużym rondlu i zalej zimną, osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do wrzenia i gotować przez 25 minut lub do miękkości po przekłuciu czubkiem noża. Odcedź i lekko ostudź, a następnie przełóż do miski i wymieszaj z 2 łyżkami octu i 1 łyżką oleju. Doprawić i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
-
2. W międzyczasie rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Dodaj chorizo i gotuj, mieszając, przez 8-10 minut, aż będzie chrupiące. Osączyć na papierowym ręczniku.
-
3. Połącz majonez, śmietanę i zioła w misce z pozostałą 1 łyżką octu. Posmaruj ziemniaki sosem majonezowym i posyp dodatkowymi ziołami, dymką, fetą i chorizo do podania.
Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.