Jak zrobić sushi w tempurze w domu? 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
(Kon)teksty 🪧

Jak zrobić sushi w tempurze w domu?

Czym jest bułka w tempurze?

Roladki w tempurze mają pewne podobieństwa do popularnej roladki kalifornijskiej. Obie te rolki mają ryż na zewnątrz, a nie wewnątrz, znane również jako rolki „na lewą stronę”.

Ale najważniejszą częścią tych bułek jest samo ciasto. Owoce morza, ryby lub warzywa są pokrywane i smażone w cieście tempura, aby stworzyć piękne, chrupiące nadzienie. Krewetki smażone w tempurze są najczęstszym nadzieniem używanym w tych rolkach, wraz ze świeżym ogórkiem i awokado. Nie bój się jednak wykazać kreatywnością i eksperymentować z różnymi kombinacjami składników.

Tempura rolls są już pełne smaku , alepikantny sos majonezowy jest zwykle skrapiany na wierzchu dla dodatkowego kopa.

Jak zrobić sushi w tempurze w domu? 2 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Jakiego sprzętu potrzebujesz, aby przygotować bułeczki w tempurze w domu?

Czujesz się głodny? Pomimo wymyślnych nazw, tempura rolls są w rzeczywistości dość łatwe do zrobienia w domu.

Po pierwsze: sprawdźmy, czy masz cały potrzebny sprzęt. Do przygotowania tych bułeczek będziesz potrzebować

  • Mała miska do mieszania
  • Deska do krojenia
  • Duża patelnia
  • Mata bambusowa
  • Duża drewniana łyżka
  • Pałeczki
  • Bardzo ostry nóż

I to wszystko! Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych elementów wyposażenia do przygotowania tych smacznych bułeczek w tempurze. Jest jeszcze tylko jedna rzecz, którą musisz mieć… składniki.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tempury w domu?

To jest ta ekscytująca część. Składniki do tempura rolls nie są trudne do znalezienia, więc nie ma wymówki, aby nie spróbować zrobić ich samemu. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz kupić nadzienia, które zostały już obtoczone w cieście tempura, takie jak krewetki w tempurze. Lub, jeśli chcesz doświadczyć pełni wrażeń, możesz z łatwością samodzielnie przygotować ciasto.

Może cię zainteresować także:  Kiełbasa i sznurek - Jerzy Bralczyk i Michał Ogórek

Będziesz potrzebować:

  • 2 filiżanki ryżu do sushi
  • 3 ły żkioctu ryżowego
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • Arkusze nori
  • 1 ogórek
  • 1 awokado
  • Świeże krewetki
  • 1 szklanka zwykłej mąki
  • 1 szklanka wody
  • Kostki lodu do schłodzenia wody
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Dodatkowa mąka do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Pikantny sos majonezowy

Zasugerowaliśmy użycie krewetek, ale można je zastąpić innymi owocami morza, rybami lub warzywami, takimi jak słodki ziemniak lub cukinia.

Jak zrobić sushi w tempurze w domu? 3 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Instrukcje przygotowania bułeczek tempura

Proces przygotowania rolek tempura składa się z dwóch głównych części: przygotowania ciasta i przygotowania rolki. Podobnie jak w przypadku wszystkich rodzajów sushi, składniki w środku muszą być starannie ułożone warstwami i ściśle trzymane w środku podczas zwijania. Roladki tempura są krojone na małe kawałki, które można włożyć do ust.

Jak przygotować ciasto tempura

Zacznijmy od ciasta.

  1. Przesiej mąkę do małej miski i odłóż na bok
  2. W innej misce ubij jajko (używając zarówno żółtka, jak i białka).
  3. Dodaj filiżankę lodowatej wody do miski z jajkiem (upewniając się, że nie zawiera ona kostek lodu).
  4. Dodaj mąkę do miski z jajkiem i wodą i delikatnie wymieszaj za pomocą pałeczek.
  5. Uważaj, aby nie wymieszać ciasta zbyt mocno, ponieważ musi pozostać trochę grudkowate.
  6. Lekko obtocz kawałki krewetek w odrobinie mąki, a następnie delikatnie zanurz je w cieście tempura.
  7. Zanurz krewetki w gorącym oleju, aż staną się złotobrązowe (temperatura oleju powinna wynosić około 180°C).

Jak zrobić bułkę

Teraz, gdy masz już ciasto, nadszedł czas, aby zacząć używać składników (dosłownie).

1 . W misce wymieszaj ocet, cukier i sól.

  1. Wsyp ryż i wymieszaj razem.
  2. Połóż arkusz nori błyszczącą stroną do dołu na macie bambusowej.
  3. Umieść łyżkę ryżu na arkuszu nori i rozprowadź równomiernie, pozostawiając około 2 cali na górze i na dole.
  4. Odwróć nori do góry nogami, aby ryż znalazł się pod spodem.
  5. Umieść krewetki i inne cienko pokrojone składniki na wierzchu ryżu w pobliżu krawędzi znajdującej się najbliżej ciebie.
  6. Podnieś koniec maty i odwiń ją od siebie, używając kciuków, aby utrzymać nadzienie w środku.
  7. Pokrój w równej wielkości rolki sushi za pomocą ostrego noża.
Może cię zainteresować także:  Jak dbać o dłonie zimą? 8 ekologicznych kosmetyków na dłonie

I gotowe, smaczne rolki tempura gotowe do podania. Ten rodzaj sushi jest dość łatwy do przygotowania, ale jeśli jesteś początkującym w świecie sushi, możesz kupić nasze zestawy do robienia sushi, które zawierają wszystkie niezbędne składniki.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Czym jest gunkan sushi?

Poprzedni wpis

Kuchnia bułgarska: TOP10 potrawy, których powinieneś spróbować w Bułgarii

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *